Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση προκειμένου μετά από πολλούς μήνες, πολλά κρούσματα αλλά και αρκετές μεταλλάξεις να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με το πλάνο της κυβέρνησης στο άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε πως στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών είναι όλες οι δραστηριότητες και εξετάζεται το πότε θα ανοίξουν, όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα υπόλοιπα, όπως λιανεμπόριο και εστίαση.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά με την λογική να ανοίξουν τα δημοτικά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τόνισε ωστόσο ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ωστόσο στις 26 Μαρτίου η Επιτροπή θα κρίνει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία, εκτός από τα πανεπιστήμια. Όπως είπε τα πανεπιστήμια παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι αρχές Ιουνίου και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις.

Σε ερώτηση με ποια σειρά θα ανοίξουν τα σχολεία απάντησε: «Αυτό θα μας το πει και η επιτροπή των ειδικών. Νομίζω, ότι ξεκινάμε με τη λογική να ανοίξουν τα δημοτικά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια, αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου. Από εκεί και πέρα θα μας πούνε που υπάρχει το μικρότερο πρόβλημα και που πρέπει να δώσουμε έμφαση».

«Ξέρουμε ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου θα είναι κλειστά. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου οι επιτροπή θα κρίνει με βάση τα δεδομένα της χρονικής στιγμής και θα μας πει τι ανοίγει».

«Εμείς θα θέλαμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία, πλην των πανεπιστημίων» ανέφερε. «Παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις 4 Ιουνίου, εξετάζουμε τη δυνατότητα μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν κλινικές και πρακτικές ασκήσεις και ειδικά σχολεία, φαρμακεία και να δούμε τι θα γίνει με τα εργαστήρια. Ίσως δοθεί μικρή παράταση στο εαρινό εξάμηνο για να μη χαθεί».

Σχετικά με τα voucher για τα τάμπλετ είπε ότι η έχει υπογραφεί η απόφαση, σημείωσε ωστόσο ότι έχουν καθυστερήσει να δοθούν, γιατί χρειάζεται προσοχή για το που θα διατεθούν.

Και η επιστημονική κοινότητα σύμφωνη για το άνοιγμα των σχολείων τον Απρίλιο

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται και από την επιστημονική κοινότητα πως μετά το λιανεμπόριο αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.