Καρότο και μαστίγιο» επιθυμεί η Ελλάδα να δείξει προς την Τουρκία – μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το «καρότο» θα είναι η λεγόμενη θετική ατζέντα, με ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, και το «μαστίγιο» η λίστα με συγκεκριμένες κυρώσεις, την οποία θα περιέχει η έκθεση Μπορέλ. «Τα μέτρα και οι κυρώσεις πρέπει να είναι στο τραπέζι, εφόσον χρειαστεί να ενεργοποιηθούν, αλλά επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία», επισημαίνει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια επανάληψη της έντασης καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2020 στα χερσαία και θαλάσσια ανατολικά σύνορα της χώρας, ωστόσο θέλει να δει έμπρακτη μεταστροφή της Τουρκίας σε σχέση με τη συμπεριφορά αυτή. Επιδιώκει επίσης τόσο η έκθεση Μπορέλ όσο και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι μόνο η λογική της αποκλιμάκωσης και της συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός της.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε δεκτή, κατ' αρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και θα μεταβεί, εκτός απροόπτου, στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, σε μια συνάντηση από την οποία θα κριθεί και αν θα υπάρχει στη συνέχεια επικοινωνία ή ακόμα και συνάντηση μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, που θα ολοκληρωθεί την επομένη.

Τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προετοιμάζει την έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το θέμα θα συζητηθεί κατ' αρχάς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια σε επίπεδο ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Την Παρασκευή, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, με τις δύο πλευρές να δείχνουν διάθεση διπλωματικής επίλυσης των διαφορών τους. Στο κομμάτι του Προσφυγικού Μεταναστευτικού, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και νέας ενίσχυσης της Τουρκίας με κοινοτικούς πόρους, ύψους ενός δις τον χρόνο, για διάστημα τριών ετών. Οι Βρυξέλλες φρόντισαν την παραμονή της τηλεδιάσκεψης να μεταφέρουν τις επιφυλάξεις τους για την Αγκυρα μέσω διαρροής στο AFP. «Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Αγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε. θα επιχειρήσει να κάνει μια άσκηση ισορροπίας. Εξάλλου, καθώς η Γερμανία οδεύει σε εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου, διαθέτοντας πάντα μια μεγάλη τουρκική κοινότητα, και η Γαλλία σε προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2022, με το Μεταναστευτικό να κυριαρχεί στην ατζέντα, μια σκληρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία δεν μοιάζει επί του παρόντος πιθανή.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Την ίδια ώρα, η στάση των ΗΠΑ έναντι των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο και η υποστήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι σαφής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διά του εκπροσώπου του εξέφρασε στήριξη στη «σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων διανομής της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector. Είναι μια οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη διαδρομή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για ηλεκτρισμό, αλλά και ως πλατφόρμα εκμετάλλευσης άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ταυτόχρονα, εξόχως σημαντική χαρακτηρίστηκε από την ελληνική διολωματία η ανακοίνωση-μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προειδοποιεί την Αγκυρα ότι τυχόν απαγόρευση του Κόμματος των Λαών (HDP), που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, θα «υπονόμευε περαιτέρω» την ήδη εύθραυστη τουρκική Δημοκρατία.