«Η εκτίμησή μου είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο βάζει με ένα χλιαρό τρόπο στο τραπέζι το ‘’μαστίγιο’’ και ο κ. Μπορέλ αποφεύγει να βάλει το μεγάλο θέμα που προτείνει και έχει ψηφίσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τα όπλα».

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία.

«Δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη εάν συνεχίσει η Τουρκία τα ίδια να προτρέψει τα κράτη μέλη να σταματήσουν να πουλούν όπλα σε μια χώρα που είναι ταραξίας της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι και ουσιαστικό και συμβολικό και δεν μπορεί κανείς να το αρνείται και ιδιαίτερα ο κ. Μπορέλ, όταν η πλευρά των αμερικανών μετά την αλλαγή της ηγεσίας στον Λευκό Οίκο έχει ακολουθήσει αυτό το δρόμο παρόλο που υπήρχε πρόγραμμα συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι , είναι σημαντικό αυτό να υπάρχει στο κείμενο που δείχνει στον Ερντογάν ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να ακολουθεί», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφορικά με τα 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που βρέθηκαν στην Ιταλία, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Φαίνεται ότι η AstraZeneca έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συμφωνία με την ΕΕ. Πριν από λίγο οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν ότι μετά από πληροφορίες της ΕΕ βρήκαν κρυμμένες 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στην Ιταλία οι οποίες θα πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο θέμα μεταξύ της εταιρείας του συμβολαίου και της ΕΕ και σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις στις επόμενες ώρες».

«Η κα Φον ντερ Λάιεν και η ευρωπαϊκή επιτροπή προφανέστατα δεν συνυπολόγισαν τις πολιτικές παρενέργειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία έχει μπει σε έναν ανταγωνισμό που δεν αφορά μόνο τα εμβόλια αφορά και άλλα ζητήματα, και αυτό τον ανταγωνισμό τον βλέπουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην πολιτική της να παρακρατά τα εμβόλια εντός των συνόρων της , να μην στέλνονται σε άλλες χώρες και συγχρόνως αυτό που μάθαμε σήμερα να προσπαθεί με δόλιο τρόπο να πάρει και τα εμβόλια που παράγονται από την συγκεκριμένη εταιρεία εντός των ορίων της ΕΕ», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είναι μεγάλο θέμα, περιμένω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της ΕΕ τις επόμενες ώρες διότι η κοινή παραγγελία ήταν ένα βήμα αλληλεγγύης ότι όλοι μαζί η Ευρώπη πήρε εμβόλια στην ίδια τιμή, ότι θα το κάνουμε την ίδια στιγμή μαζί με τους Γερμανούς, τους Γάλλους όλοι μαζί αλλά σίγουρα το πρόγραμμα αυτό υπονομεύτηκε, η ταχύτητά του υπονομεύτηκε κυρίως από τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης εταιρείας και για να είμαι απολύτως ακριβής και απέναντι στην έλλειψη πρόνοιας της προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής να βάλει κατάλληλες νομικές ρήτρες στο συμβόλαιο της AstraZeneca», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει καταβαράθρωση κάθε σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η προσπάθεια να βγάλουν εκτός νόμου το HDP ο Ερντογάν με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων είναι μια προσπάθεια που οδηγεί σε ένα νέο διχασμό την τουρκική κοινωνία».