Για έλλειψη σχεδίου στα θέματα της πανδημίας κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, καθώς καθημερινά πλέον ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ΕΣΥ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές ημέρες, με μια προσωπική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, που ο θανατηφόρος ιός έφτασε στη χώρα μας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενα ότι το θέμα δεν σηκώνει αντιπολίτευση, κάλεσαν την κυβέρνηση να «επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές», ενώ είχαν ζητήσει «να γίνονται δωρεάν τεστ και να ληφθούν σοβαρά μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας είναι πως η κυβέρνηση «δεν θέλει να αγγίξει τις ιδιωτικές κλινικές», ενώ, όπως έλεγαν, «οι δύο μικρές ιδιωτικές που από την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως μπαίνουν στον πόλεμο κατά του κοροναϊού δέχονται μόνο πολύ ελαφριά περιστατικά και με προσωπικό το οποίο αποσπάται από τα δημόσια νοσοκομεία, όπου ήδη υπάρχει έλλειψη προσωπικού». Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μόνο έτσι μπορούν να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές χωρίς να στοιχίσει στο κράτος μία περιουσία, καθώς πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε αποζημίωση ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ για διάστημα 28 ημερών, επειδή διέθεσε κλίνες COVID.

 Το παρασκήνιο της «στροφής»

 Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της πανδημίας έχει να κάνει, ωστόσο, με το γεγονός ότι όλη την προηγούμενη περίοδο η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίστηκε με την υπόθεση Κουφοντίνα, αλλά και με τις πορείες και συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις, καθώς δεν επιθυμούν να χρεωθούν τυχόν αναζωπύρωση του ιού, ενώ την ίδια ώρα η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και μεμονωμένα στελέχη της Κουμουνδούρου καλούν τους πολίτες σε κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας, πυροδοτώντας την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή έκανε άνοιγμα στους νοικοκυραίους και τη μεσαία τάξη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, δεν θέλει να ταυτιστεί με τη λογική των «νεοαγανακτισμένων» στις πλατείες, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει αλώβητο τον θεσμικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι έτσι μόνο θα μπορέσει να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι από τους συνεργάτες του έκρουσαν «καμπανάκι κινδύνου», υποστηρίζοντας πως «ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα δεν θα γυρίσει πίσω το κόμμα στο 2008, αλλά ούτε και στην περίοδο 2012-2015».

Τα «Δεκεμβριανά»
Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι θύμισαν ότι πριν από 13 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε ξεκάθαρα τις εκτεταμένες καταστροφές των «Δεκεμβριανών» και βρέθηκε αμυνόμενος να απολογείται και να κατηγορείται πως καλύπτει ή ακόμα και οργανώνει τις ακρότητες. Ετσι, η ανοδική πορεία που παρουσίαζε εξαϋλώθηκε και το 2009 οδηγήθηκε στο οριακό ποσοστό του 4,6%, πιο χαμηλά και από το 2007. Στη σύσκεψη αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πώς θέλει να εμφανίζεται το κόμμα στους Έλληνες ψηφοφόρους, λέγοντας: «Τώρα είναι η στιγμή να κερδίσουμε στο μέτωπο της ασφάλειας συνολικά. Στην καθημερινότητα, στην υγεία και στην εργασία».

Οργή και κόπωση
Από την άλλη, ωστόσο, η οργή και η κόπωση των πολιτών είναι δύο στοιχεία που στην Κουμουνδούρου δεν περνούν απαρατήρητα. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εκφραστούν πολιτικά ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη στις διαδηλώσεις, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη συγκεκριμένη στιγμή την κοινωνία, δημιουργώντας ένα κίνημα αντίδρασης κατά της κυβέρνησης. Η εξίσωση τού «βρίσκομαι κοντά στον πολίτη και εκφράζω τους προβληματισμούς του», αλλά αυτό δεν πυροδοτεί ακραίες καταστάσεις, δεν είναι σίγουρα μια απλή μαθηματική πράξη. Είναι κάτι πιο σοβαρό και πιο πολύπλοκο. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.