Με φόντο τις δικαστικές περιπέτειες κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και την εµπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις µε οικονοµικά κίνητρα, αποκτά επίκαιρη αξία και σοβαρή διάσταση µια προφητική τοποθέτηση του Ευκλ. Τσακαλώτου το καλοκαίρι του 2017 στο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής, µε την οποία έριχνε εσωκοµµατικό φως στα «ένοχα µυστικά» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στις αντικανονικές πρακτικές που εφαρµόζονταν σε µείζονος σηµασίας µέτωπα.

Στο επίκεντρο της παρέµβασής του, η οποία είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2017 σε αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», αλλά τα ηχητικά αποσπάσµατά της µεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο των «Π» την Πέµπτη το πρωί στην εκποµπή «Secret» µε τον Π. Τζένο, είχαν βρεθεί τα τρία «θανάσιµα αµαρτήµατα» του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία σήµερα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης καλείται να δώσει εξηγήσεις µέσα από τη διερεύνηση διαφορετικών υποθέσεων:
1. Η ανάπτυξη ανάρµοστων σχέσεων υπουργών της Αριστεράς µε οικονοµικούς παράγοντες.
2. Το σχέδιο άλωσης των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης µε τη στήριξη αµφιλεγόµενων επιχειρηµατιών στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες.
3. Η προσπάθεια χειραγώγησης της ελληνικής ∆ικαιοσύνης µε την επιλογή «ηµετέρων» δικαστικών λειτουργών.

ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑΤΑ

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος έδειχνε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα για τα αντιθεσµικά παραστρατήµατα κορυφαίων υπουργών και τις εκτός αρµοδιοτήτων τους παρεµβάσεις και εµπλοκές µε διάφορους «παίκτες» της αγοράς και του επιχειρείν. Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε στην πορεία του χρόνου, αφού τα περίφηµα «νταραβέρια» και «παζάρια» στα οποία αναφερόταν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα «επιµέρους µαγαζιά» που µε κυνικό τρόπο είχε περιγράψει ο Ν. Παππάς στις εµπιστευτικές του συνοµιλίες µε τον επιχειρηµατία Σ. Μιωνή.
Σε ελεύθερη απόδοση: Αλλο µαγαζί το Μέγαρο Μαξίµου, µε ξεχωριστή ατζέντα, άλλο «κατάστηµα», µε διαφορετική πελατεία, αυτό του ∆. Παπαγγελόπουλου.
«∆εν υπάρχει ένα κέντρο. Πηγαίνω εγώ, που είµαι υπεύθυνος για κάποιες εκκαθαρίσεις, και γίνονται παζάρια και ξέρω ότι όλοι οι παίκτες έχουν µιλήσει σε τρεις-τέσσερις υπουργούς. Πού το ξέρω εγώ τι έχουνε πει, τι δεσµεύσεις έχουν κάνει; ∆εν υπάρχει ένας που είναι υπεύθυνος ή µια οµάδα τεσσάρων. Να µιλάµε σε όποιον θέλουµε, αλλά να ξέρουµε αν στέλνουµε τον Στέλιο, τον στείλαµε εµείς τον Στέλιο (σ.σ.: Εννοεί τον πατέρα του Νίκου Παππά). ∆εν πήγε µόνος του. Είσαι από µια οµάδα και σου είπαµε “πήγαινε να διαπραγµατευτείς µε αυτόν τον επιχειρηµατία γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός µέσα από την παρέµβασή του «φωτογράφιζε» τους Ν. Παππά και Αλ. Φλαµπουράρη, οι οποίοι εµπλέκονταν στο έργο του, µε τη σιωπηρή συναίνεση του Αλ. Τσίπρα, και αναλάµβαναν εν αγνοία του πρώην υπουργού εµπιστευτικές αποστολές στον τοµέα ευθύνης του. Στο σηµείο αυτό, αξίζει να υπενθυµίσουµε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος έριχνε τις σπόντες του και προς τον Αλ. Τσίπρα, µε υπαινιγµούς πως «έχουν γνώση οι φύλακες», διότι πολλά µέσα µαζικής ενηµέρωσης που βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής του Ν. Παππά προωθούσαν το σενάριο της αποµάκρυνσής του από το υπουργείο Οικονοµικών και εµφάνιζαν ως διάδοχό του τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

ΕΙΧΕ ΓΝΩΣΗ

Επίσης, δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως τα «καρφιά» του για πάρε-δώσε υπουργών µε επιχειρηµατίες τα είχε συνδέσει ως αρνητικό δείγµα γραφής και τρωτό σηµείο του «ηθικού πλεονεκτήµατος» της Αριστεράς µε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ως υπουργός Οικονοµικών την εποχή των τηλεοπτικών αδειών, είχε αντίληψη και για τις τραπεζικές διευκολύνσεις, κυρίως µέσα από την Τράπεζα Αττικής, που προωθούσε µε την εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών η ηγεσία του κόµµατος προς επιχειρηµατίες που ήθελαν να εµπλακούν στον διαγωνισµό, όπως ο κ. Καλογρίτσας.

«Θα έπρεπε να κάνουµε το απολύτως τίποτα. Να µην ασχοληθούµε καθόλου. Θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτές τις παρεµβάσεις που έχουµε κάνει µε αυτούς τους ανθρώπους και µε αυτές τις επιλογές και χωρίς δηµοκρατική νοµιµοποίηση», είχε πει χαρακτηριστικά για το φιάσκο της πρώτης φάσης του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απολογούµενος για τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα.