Τη μάχη του σταυρού εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος έχουν ήδη ξεκινήσει οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ενόψει των διεργασιών για τις εσωκοµµατικές κάλπες για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στα Παραπολιτικά η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Άγγελος Τόλκας και ο Γιώργος Σταθάκης και παίρνουν θέση για τη διαδοχή στο κόμμα.

Αρχικά, η κα Παπανάτσιου αναφέρει πως στηρίζει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «πληροί όλες τις προϋποθέσεις». Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως: «Η παρακαταθήκη της ως υπουργού Εργασίας µιλάει από µόνη της» και πως «είναι µια ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο της Αριστερά». Παράλληλα, η κα Παπανάτσιου, σημειώνει με νόημα πως η «υποψηφιότητα της Εφης νοηµατοδοτεί το επόµενο στάδιο».

Από την πλευρά του, ο κος Άγγελος Τόλκας στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, εξηγώντας τους λόγους που τον επέλεξε, αναφέρει πως: «Ή η ολιγαρχία θα ελέγξει πλήρως το κοµµατικό φαινόµενο στη χώρα ή θα οριοθετήσουµε τις σχέσεις µας µε τις ελίτ - µε σαφή ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στεκόµαστε µε σαφήνεια κι εµφατικά µε το δεύτερο σκέλος των παραπάνω ερωτηµάτων», έτσι κατά τον ίδιο «η επιλογή του Νίκου Παππά εδράζεται στο ότι ο ίδιος έχει από καιρό σταθεί στην ίδια πλευρά».

Τέλος, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης εξηγεί γιατί επέλεξε να στηρίξει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κος Σταθάκης, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως: «Ο Ευκλείδης είναι µια από τις ισχυρές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ» και πως: «Από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο, το 2012, διακρίθηκε µε τον αυθεντικό ριζοσπαστισµό του. Μια αριστερή φωνή µε βάθος, τεκµηρίωση και συνέπεια».

Διαβάστε αναλυτικά:

H Αχτσιόγλου πληροί όλες τις προϋποθέσεις

Tης Κατερίνας Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργού

Μετά το εκλογικό αποτέλεσµα του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε στάδιο αλλαγών και επανασυντονισµού. Παράλληλα, η τελευταία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περιείχε µέσα της τον οδικό χάρτη για τα επόµενα βήµατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να προχωρήσει και να δείξει τάχιστα ότι έλαβε το µήνυµα των πολιτών. Η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, λοιπόν, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Συνεργαστήκαµε τα τελευταία χρόνια στον Τοµέα Οικονοµικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., συµµετείχαµε στην κυβέρνηση το 2016-2019 και γνωρίζω τόσο το πείσµα της όσο και την επιµονή της στο δίκιο και την υπεράσπιση των κοινωνικών κεκτηµένων. Η παρακαταθήκη της ως υπουργού Εργασίας µιλάει από µόνη της. Είναι µια ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο της Αριστεράς. Πιστεύω πως το νέο κύµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη εδώ, έχει στις πλάτες του την παρακαταθήκη της αριστερής διακυβέρνησης, την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη δυνατότητα να τα αλλάξει όλα. Η υποψηφιότητα της Εφης νοηµατοδοτεί το επόµενο στάδιο. Με ενιαία βήµατα να προχωρήσουµε όλοι και όλες, για να κάνουµε την Αριστερά και πάλι χρήσιµη στα µάτια των πολλών και να χτίσουµε «µια νέα πολιτική παράδοση».

Γιατί επέλεξα να στηρίξω τον Νίκο Παππά

Toυ Αγγελου Τόλκα, δικηγόρου, τέως βουλευτή Ημαθίας, πρώην υφυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας µε την απόφασή του να παραµερίσει άνοιξε ο ίδιος ακόµα έναν κύκλο µετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συµµαχίας. Σε αυτόν τον νέο πολιτικό κύκλο, το κόµµα αποδεικνύει έως τώρα ωριµότητα και ψυχραιµία. Ωστόσο, δεν είναι η ηρεµία και η άνευρη προεκλογική διαδικασία που πρέπει να χαρακτηρίσουν τις αποφάσεις µας, αλλά οι καθαρές θέσεις και οι αιχµές. Οι πολίτες περιµένουν ειλικρινείς απαντήσεις για τις αδυναµίες µας, τις οποίες και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά. Στην επιλογή συντήρησης µιας κοµµατικής γραφειοκρατίας απαντάµε µε µια δηµιουργική διαδικασία επανίδρυσης, όχι µόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της δηµοκρατικής παράταξης συνολικά. Μια τέτοια εξέλιξη µπορεί να γίνει ο καταλύτης αντίστοιχων διαδικασιών και σε όµορους κοµµατικούς χώρους. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραµείνει κόµµα στελεχών και, άρα, παραγοντισµού ή θα µετατραπεί σε µεγάλο κόµµα µαζών. Ή θα διεξαχθεί µια εσωστρεφής διαδικασία που θα αφορά ένα µικρό, εσωκοµµατικό ακροατήριο ή θα δηµιουργήσουµε ένα πολιτικό γεγονός για το εθνικό ακροατήριο. Ή θα µείνει σε ξεπερασµένες ιδεολογικές ευκολίες ή θα αποκτήσει ένα πραγµατικό και σύγχρονο ιδεολογικό και προγραµµατικό υπόβαθρο, που θα εξελιχθεί σε νικηφόρο κυβερνητικό πρόγραµµα. Ή η ολιγαρχία θα ελέγξει πλήρως το κοµµατικό φαινόµενο στη χώρα ή θα οριοθετήσουµε τις σχέσεις µας µε τις ελίτ - µε σαφή ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στεκόµαστε µε σαφήνεια κι εµφατικά µε το δεύτερο σκέλος των παραπάνω ερωτηµάτων και η επιλογή του Νίκου Παππά εδράζεται στο ότι ο ίδιος έχει από καιρό σταθεί στην ίδια πλευρά.

Αριστερή φωνή με συνέπεια ο Ευκλείδης

Του Γιώργου Σταθάκη, πρώην υπουργού

Ο Ευκλείδης είναι µια από τις ισχυρές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο, το 2012, διακρίθηκε µε τον αυθεντικό ριζοσπαστισµό του. Μια αριστερή φωνή µε βάθος, τεκµηρίωση και συνέπεια. Ταυτόχρονα, ως υπουργός Οικονοµικών στην περίοδο 2015-2019, έγινε σύµβολο ενός αξεπέραστου ρεαλισµού, όταν έφερε σε πέρας τη διαπραγµάτευση, την ολοκλήρωση του προγράµµατος και την καθοριστική ευνοϊκή ρύθµιση του χρέους (που πρακτικά σήµαινε έµµεσο κούρεµα της τάξης του 30%-40%). Τέλος, είναι πολιτικός µε διακριτή διεθνή παρουσία και συσσωρευµένη εµπειρία. Με εξαιρετική κοινοβουλευτική παρουσία, εισήγαγε νέα ήθη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αντάξια των καλύτερων παραδόσεων της Αριστεράς, µε αιχµηρό ιδεολογικό και πολιτικό λόγο, µε εξαιρετικό χιούµορ και µε αρκετές δόσεις αυτοσαρκασµού. Σήµερα µπορεί να υπηρετήσει την αναγκαιότητα της συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ. Της πολιτικής φυσιογνωµίας που τον διαφοροποιεί από τη συντηρητική παράταξη και δηµιουργεί ένα αξιόπιστο αντίπαλο δέος. Ταυτόχρονα, µπορεί να κάνει τις τοµές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ µε έναν ισχυρό προγραµµατικό λόγο, µέτωπο µε τον λαϊκισµό και διακριτό λόγο για τις αναγκαίες αλλαγές και µεταρρυθµίσεις στην οικονοµία και στο κράτος. Μαζί µε τις αλλαγές που χρειάζεται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµα, προκειµένου να αποκτήσει συλλογικότητα και διακριτή ενότητα.

*Τα άρθρα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/7/2023.