Σε ένα σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων στοχεύει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αναφορικά με τα self tests, η κ. Πελώνη είπε πως 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά και ότι ο διαγωνισμός θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα.
Σημείωσε πως δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα γίνει μαζική χρήση των self tests, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, χρησιμοποιούνται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», η κ. Πελώνη τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά τεστ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα είναι για όλους και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών, ενώ τόνισε πως «το ΕΣΥ αντέχει».
Όπως εξήγησε η ίδια, η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Θέλουμε να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Η ίδια διαχώρισε, ωστόσο, το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για τις τελευταίες, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Αναφορικά με την εστίαση, εκτίμησε πως ένα άνοιγμα θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, ενώ για τον τουρισμό, υπενθύμισε πως πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF).
Η ίδια χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας πως η μετέπειτα έξαρση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με αυτό.