«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει συγνώμη καθώς δεν πρέπει να διασπείρονται στους πολίτες ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το διαγωνισμό για την προμήθεια των self test», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη τόνισε πως τα self test, θα βρίσκονται σύντομα -μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου- στα φαρμακεία, τα θετικά κρούσματα θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα γίνεται rapid test.

Ακόμη σημείωσε πως το ΕΣΥ κάνει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ είπε πως συμβάλουν και ιδιωτικές κλινικές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Ράπτης στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το διαγωνισμό για τα self test, η υφυπουργός Υγείας τόνισε: «Είναι προφανές ότι θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πρέπει να διασπείρονται στους πολίτες ψευδείς ειδήσεις. Διότι η είδηση την οποία διέσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει τάχα μια μοναδική εταιρεία η οποία θα συμμετάσχει για να πάρει ένα διαγωνισμό ο οποίος γίνεται ακριβώς για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι αναληθής».

«Συγκεκριμένα έχει ολοκληρωθεί η φάση κατάθεσης των προσφορών για τα 10 εκατομμύρια self test και στο διαγωνισμό έχουν συμμετάσχει 30 εταιρείες. Από εκεί και πέρα ο διαγωνισμός προχωρά, βρίσκεται στη φάση τεχνικής αξιολόγησης των test. Αυτή η αξιολόγηση γίνεται από μια επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και βεβαίως αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο ελεγκτικό συνέδριο», διευκρίνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα πότε εκτιμά ότι θα βρίσκονται τα self test στα φαρμακεία, η κ. Ράπτη απάντησε: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρίσκονται αυτά τα τεστ στα φαρμακεία. Μιλάμε ουσιαστικά για τις αρχές Απριλίου, αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται ακριβώς γιατί αυτά τα τεστ θα δώσουν ένα πρόσθετο εργαλείο στους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση για τον έλεγχο της διασποράς. Δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί αυτό εξαρτάται από τις νομικές διαδικασίες και τον έλεγχο που γίνεται για τη διενέργεια του διαγωνισμού, από εκεί και πέρα όμως πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα αυτά τα τεστ στο πρώτο δεκαπενθήμερο». 

«Κάθε πολίτης μπορεί να παίρνει ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν και θα μπορεί αφού διενεργήσει το τεστ να μπει και να δηλώσει σε μια πλατφόρμα το θετικό του αποτελέσματος, αν βεβαίως είναι θετικό στον κορονοϊό, ούτω ώστε με μια βεβαίωση να πάει στη συνέχεια κατευθείαν σε ένα από τα σημεία που γίνονται οι δειγματοληψίες και να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα με ένα τεστ το οποίο θα γίνεται στα συγκεκριμένα σημεία. Δεν θα επιβαρύνεται ο πολίτης θα είναι δωρεάν, θα είναι όμως από όσο ξέρω ένα rapid test. Θα γίνεται δεύτερος επανέλεγχος σε σύντομο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην «αστοχία» στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός σημείωσε: «Ο κ. Ζαχαριάδης το είπε απαλά από την άλλη όμως κατά την άποψη μου δεν πρόκειται περί αστοχίας αλλά περί διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κ. Ράπτη ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ίδια αντιπολίτευση η οποία καλούσε σε 630 συγκεντρώσεις τον πληθυσμό το προηγούμενο διάστημα. Όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι μια σαφής ένταση της διασποράς η οποία προφανώς έχει γίνει και σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουμε ιδιαίτερα αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ. Αυτή η πίεση είναι μια πίεση την οποία την είχαμε βιώσει στο δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη, τώρα τη βιώνουμε στην Αττική. Δεν είμαστε μόνο εμείς που βιώνουμε αυτή την πίεση αλλά ολόκληρη η Ευρώπη αλλά το να φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις κλίνες οι οποίες και επαρκείς είναι και καθημερινά αυξάνονται είναι ένα οξύμωρο σχήμα».

«Οι κλίνες σημερα και στο ΕΣΥ το οποίο κάνει μια τεράστια προσπάθεια, οι υγειονομικοί μας όλοι έχουν πέσει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν είναι μόνο το ΕΣΥ είναι και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος έχει παραχωρήσει 450 κλίνες non covid και 100 για covid αλλά είναι βεβαίως και τα στρατιωτικά μας νοσοκομεία. Η διάθεση των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα είναι μεγάλη και έχουμε μια ενιαία περιφέρεια και αντιμετωπίζεται το ΕΣΥ ως ένα ενιαίο σύνολο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε.

Για τους διασωληνωμένους με φορητούς αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι κάτω από 40 από εκεί και πέρα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτοί περίπου σε ένα ή σε δύο εικοσιτετράωρα έχουν βρει κλίνη ΜΕΘ. Σε ένα εικοσιτετράωρο είναι η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε ούτως ώστε να μπορούν να μπουν σε κλίνη ΜΕΘ».

Ερωτηθείσα αν θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά, η κ. Ράπτη απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα κάνουμε Πάσχα έχουμε μπροστά μας σχεδόν ένα μήνα άρα θα έλεγα να περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζουμε όλοι ότι τουλάχιστον να κάνουμε Πάσχα με κάποιο τμήμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ανοιχτό για να μπορέσουμε να αποσυμπιεστούμε όλοι και παράλληλα βεβαίως να κάνουμε Πάσχα και να έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των μαθητών της Γ Λυκείου να έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στο σχολείο ούτως ώστε να δουλέψουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις».