Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
aleexis-tsipras-2511555
Πολιτική

Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ με το φιάσκο των self test – Αναγκάστηκαν να παραδεχθούν… αστοχία

Σήκωσαν παντιέρα για προσφορά από την Siemens η οποία… δεν είχε γίνει ποτέ

Επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ η, επί τέσσερις ημέρες, λάσπη που στελέχη του έριχναν στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρία Siemens έχει αναλάβει την προμήθεια των self test. Όπως αποδείχθηκε η προχειρότητα, αλλά και η τυφλή εκστρατεία λάσπης, είχε άδοξο τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τέσσερις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «φωτογραφικό διαγωνισμό της κυβέρνησης για τα self test», προβλέποντας ότι είναι... κομμένος και ραμμένος για την Γερμανική εταιρεία της Siemens. Τελικά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς 30 εταιρείες κατέθεσαν τις προσφορές τους για τα 10 εκατομμύρια self test, όχι όμως η Siemens. Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος, αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η εταιρία για την οποία στήθηκαν τα νέα fake news του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε ποτέ στον διαγωνισμό διότι δεν μπορούσε βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν εξαρχής να συμμετάσχει.

Για αρκετή ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψυχρολουσία, παρέμενε σιωπηλώς και λίγο πριν το μεσημέρι ο κ. Ζαχαριάδης κατάφερε να ψελλίσει την δικαιολογία της αστοχίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να δικαιολογήσει τον αντίκτυπο στην κοινωνία και στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ανοίξει η αγορά και σταδιακά να γίνει άρση των αυστηρών μέτρων και του lockodown.

Η βαθιά απόγνωση όμως από τη νέα «σφαλιάρα» στο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε νέα επικοινωνιακά λάθη. Η Κουμουνδούρου δείχνει να χάνει την ψυχραιμία της και το παλιό επικοινωνιακό ατού της, καθώς με νέα ανακοίνωσή της εξαπολύει εκ νέου επίθεση στην κυβέρνησης… ζητώντας τα ρέστα αυτή τη φορά για το διαγωνισμό. Καταφεύγει στην γνωστή επιχειρηματολογία της «κυβέρνησης του Σκόιλ Ελικικού, των μασκών αλεξίπτωτα, που αρνείται να ελεγχθεί για το όργιο απευθείας αναθέσεων», προκειμένου να καλύψει το φιάσκο με την Siemens.

 Η αποκάλυψη του fake news και το στραπάτσο του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγω για χονδροειδή  ψεύδη που φανατίζουν και παραπληροφορούν μια μερίδα των πολιτών. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος κάνει λόγω για «ένα κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας που ροκανίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει τον ένα και μόνο εθνικό στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή: να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την πανδημία» και σημειώνει «έγινε πολλές φορές με την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία, συνεχίστηκε με το κάλεσμα στις πορείες των «νέων αγανακτισμένων-διασωληνωμένων» και τώρα στρέφεται κατά μιας πολιτικής που έρχεται να υποστηρίξει την ελεγχόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας μετά από ένα μακρύ και επίπονο lockdown».

Από την πλευρά της η κ. Πελώνη κατήγγειλε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ  να κατασκευάσει μια ψεύτικη ιστορία, σχετικά με τις προσφορές για τα self test, Ειδικότερα, η κ. Πελώνη, καταγγέλλει την σιωπή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα σκάνδαλο, ισχυριζόμενοι ότι οι παραγγελίες έγιναν από την Siemens.

 «Η Siemens δεν υπέβαλε ποτέ προσφορά» σημείωσε η κ. Πελώνη και αφού όπως σημειώνει κατέρρευσαν τα fake news της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν τελικά συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη κι αν όντως θέλει να ανοίξει η αγορά.

 Ζαχαριάδης για Siemens και self test: Οκ, έκανε μια αστοχία ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από το μεγάλο φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από αρκετές ώρες σιωπής, καθώς στην Κουμουνδούρου επικράτησε ψυχρολουσία από τις αποκαλύψεις του κ. Χαρδαλιά για την συμμετοχή των 30 εταιριών, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης, αναγκάστηκε να οδηγηθεί στην παραδοχή  ότι ίσως να κρίνεται άστοχη αυτή η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Το χρονικό του ψεύδους

Με μια ανάρτηση στο facebook, αλλά με λεπτομέρειες και ημερομηνίες, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος καταγράφει το χρονικό του εργαστηρίου fake news που στήθηκε γύρω από τα δωρεάν self test την περασμένη εβδομάδα.

 Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει λεπτομερώς όλες τις κινήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, η οποία προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα σκανδάλου, καταλήγοντας σε φιάσκο η καταγγελία της για την προμήθεια των self test.

  Ο κ. Σκέτσος σημειώνει πως η ανάρτησή του αφορά το «Πώς κατασκευάζεται ένα «ψευδές γεγονός»; Ένα χρονικό του εργαστηρίου fake news που στήθηκε γύρω από τα δωρεάν self test την περασμένη εβδομάδα».

  Συνεχίζει καταγράφοντας καθημερινά τα όσα συνέβησαν και ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

 «Παρασκευή, 19.3.2021: η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να εντάξει άμεσα στην εθνική στρατηγική ανίχνευσης θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού και τη συμπληρωματική δυνατότητα των οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης, παρέχοντας 4 δωρεάν τεστ το μήνα σε κάθε πολίτη. Η απόφαση έρχεται να υλοποιήσει σχετική εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας για την ανάγκη διενέργειας μαζικών τεστ προκειμένου να υποστηριχθεί η οργανωμένη και πιο ασφαλής επαναλειτουργία κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζονται ήδη τον τελευταίο μήνα με παραλλαγές σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

 Τετάρτη, 24.3.2021: η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναρτά στην ιστοσελίδα της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπερεπείγουσα προμήθεια 10 εκ. οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ με τριήμερη προθεσμία υποβολής τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Στη σελίδα 18 της πρόσκλησης αναφέρονται ρητά οι τεχνικές προδιαγραφές που έχει ορίσει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου υγείας, οι οποίες δεν ταυτίζονται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένης γερμανικής εταιρίας που παράγει self test.

 Πέμπτη, 25.3.2021: η αξιωματική αντιπολίτευση, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, προβαίνει σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που κάνει δυο πράγματα.  Πρώτον, αμφισβητεί τη χρησιμότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, άρα και την αξιοπιστία της επιστημονικής επιτροπής που τα εισηγήθηκε. Και δεύτερον, αποκαλεί φωτογραφική την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΓΓΠΠ και τον Πρωθυπουργό της χώρας «πλασιέ» της εταιρίας (που δεν πληροί καν τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης). Η κυβέρνηση σεβόμενη την επέτειο για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας, αλλά και την ανάγκη για εθνική ενότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, επιλέγει να μην απαντήσει στις ανυπόστατες κατηγορίες.

 Παρασκευή, 26.3.2021: η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται με νέα δήλωση και με περίσσιο θράσος κάνει λόγο για «ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για τα self test» ενώ ταυτόχρονα αραδιάζει εκ νέου μια σειρά άλλα ψέμματα που είχαν ήδη διαψευστεί σχετικά με την εγκυρότητα των τεστ, τη δωρεάν διάθεση, την καταγραφή και την επιβεβαίωσή τους. Η κυβέρνηση την καλεί να σοβαρευτεί και να μην εκτοξεύει λάσπη στον ανεμιστήρα όμως εκείνη επιμένει μιλωντας για «πρωθυπουργό που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη». Ταυτόχρονα, τα στελέχη της προεξοφλούν τη «φωτογραφική» ανάθεση στην εταιρία που δεν πληροί τις προδιαγραφές του διαγωνισμού διασπείροντας συνειδητά ψεύδη και πριονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νέο εργαλείο οικιακής αυτοδιάγνωσης. 

 Κυριακή, 28.3.2021: η προθεσμία των τριών ημερών ληγει και τριάντα (30) εταιρίες καταθέτουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές, χωρίς να συγκαταλέγεται σε αυτές η συγκεκριμένη εταιρία. Καταρρίπτονται έτσι πανηγυρικά τα fake news περί φωτογραφικής πρόσκλησης. Περιττό να ειπωθεί πως πρώτη από όλους η «αγορά» γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πότε ένας διαγωνισμός είναι φωτογραφικός ή όχι και γι’ αυτό φροντίζει να απέχει από «στημένες» άνευ νοήματος διαδικασίες. Η τεχνική και οικονομική αξιολόγηση από τριμελή επιστημονική επιτροπή καταλήγει τελικά σε 5 εταιρίες που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης και τους κηρύσσει προσωρινούς αναδόχους.

 Δευτέρα, 29.3.2021: όπως προβλέπει η νομοθεσία και επιβάλλει η διάφανεια, ο φάκελος του διαγωνισμού αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταστρατηγηθεί κανένας κανόνας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων με έκτακτες διαδικασίες.

 Η εταιρία για την οποία στήθηκε μια ολόκληρη εκστρατεία λάσπης επι 4 ημέρες δεν συμμετείχε ποτέ στον διαγωνισμό διότι δεν μπορούσε βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν εξαρχής να συμμετάσχει.

 Κάπως έτσι παράγεται η πολιτική ή καλύτερα η αντι-πολιτική στην Ελλάδα. Με χονδροειδή ψεύδη που φανατίζουν και παραπληροφορούν μια μερίδα των πολιτών. Με ένα κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας που ροκανίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει τον ένα και μόνο εθνικό στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή: να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την πανδημία. Έγινε πολλές φορές με την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία, συνεχίστηκε με το κάλεσμα στις πορείες των «νέων αγανακτισμένων-διασωληνωμένων» και τώρα στρέφεται κατά μιας πολιτικής που έρχεται να υποστηρίξει την ελεγχόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας μετά από ένα μακρύ και επίπονο lockdown».

  Και καταλήγει ο κ. Σκέρτσος:

 «Τελικά μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει να τελειώσει η πανδημία;

 Αν ερωτηθεί θα το διαψεύσει κατηγορηματικά. Όμως οι πράξεις της αυτό δείχνουν. Κι αυτό που, αν μη τι άλλο, μπορούμε να κάνουμε σαν ύστατη γραμμή άμυνας είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει ψευδή γεγονότα, τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιεί εντελώς ανεύθυνα την κοινωνική κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πετύχει το σκοπό της. Διότι πλέον γνωρίζουμε καλά τι κάνει και πως το κάνει. Και, δυστυχώς για την ίδια αλλά ευτυχώς για την πλειονότητα των πολιτών, το 2021 δεν είναι ούτε το 2010 ούτε το 2015. Οι καιροί άλλαξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι».

 

 Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ ότι ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχθηκε ότι ήταν μια αστοχία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην Κουμουνδούρου μάλλον δεν παρακολουθούν τις δηλώσεις και εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυβέρνηση… πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση «αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη με την αδιαφανή προκήρυξη για απευθείας ανάθεση, έτρεξε να τα μαζέψει».

 Εάν όλα είναι τόσο διαφανή στην άρον-άρον προκήρυξη για τα self test, «γιατί επιμένει να αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για διακομματική επιτροπή για όλες τις προμήθειες και δαπάνες για την πανδημία;», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμα ότι εδώ και πέντε μέρες περιμένει από κάποιον από την κυβέρνηση να απαντήσει στα μείζονα ερωτήματα για τα self test και συγκεκριμένα:

 -Γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ, που ζητούν οι επιστήμονες, και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης (ΜΜΜ, χώροι εργασίας, σχολεία, δομές υψηλού κινδύνου) και τώρα ξαφνικά δίνει δεκάδες εκατομμύρια για ατομική ευθύνη των πολιτών ακόμα και στη διάγνωση;

 -Γιατί αγνοεί τις οδηγίες του ίδιου του ECDC, γιατρών και επιστημονικών ενώσεων βιοπαθολόγων και φαρμακοποιών που τονίζουν πως τα self test δεν είναι η λύση για τη σωστή επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

 -Γιατί αγνοεί ότι η  αξιοπιστία των self-test, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος;

 

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα