Μία αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Νέα Δημοκρατία, βάζει τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα στη θέση ενός εκ των βασικών υποψηφίων για τον ρόλο του εισηγητή στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο αναζητείται εδώ και μήνες καθώς ο Άγγελος Συρίγος που είχε αυτοπροταθεί, είναι υφυπουργός Παιδείας.

Ο Κώστας Τζαβάρας αντικατέστησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά από σειρά τηλεφωνημάτων που έκανε ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας.

Ο Κώστας Τζαβάρας συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να εισηγηθεί για λογαριασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νομικός και μπορεί να υποστηρίξει το αντίστοιχο σκέλος των μνημονίων, αναδεικνύοντας παράλληλα και το «κόστος» από τη μη κύρωσή τους. Δευτερευόντως, εκλέγεται στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, συγκριτικά με έναν βουλευτή που εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος μπορεί να έχει το κατάλληλο υπόβαθρο για να εισηγηθεί τα μνημόνια συνεργασίας, ωστόσο εκλέγεται στις Σέρρες, κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε συζήτηση.

Το ίδιο υπόβαθρο διαθέτει και ο βουλευτής της ΝΔ από τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης, με το όνομά του να ακούγεται εντόνως.

Πολύ σύντομα θα ξέρουμε σε ποιον θα πέσει ο κλήρος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κύρωση των συμφωνιών.