Εναυσμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλων αλλαγών» έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πολιτικό μήνυμα του εκλογικού θριάμβου της 21ης Μαΐου. Η «Απογευματινή» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ταυτόχρονα με την προεκλογική εκστρατεία, ο πρόεδρος της ΝΔ «φιλοτεχνεί» σε δομές και πρόσωπα το νέο κυβερνητικό σχήμα. Δεν το αρνείται, αλλά το υπαινίσσεται με σαφήνεια στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ωστόσο έμπειρα κομματικά στελέχη διαμηνύουν ότι η τελική μορφή και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Άπαντες γύρω από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατιας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνουν να εννοηθεί πως στην επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μεταξύ άλλων. Εξού και όπως λέγεται το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινωθεί στις 26 Ιουνίου, δεν θα υπακούει κατ’ ανάγκην στις παραδοσιακές εσωκομματικές ισορροπίες και τις συναφείς λογικές της σταυροδοσίας. «Ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», φαίνεται πως είναι το μότο-κανόνας, όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία του νέου κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με έμπειρους κομματικούς παράγοντες.

Η... νέα Νέα Δημοκρατία

Οι ίδιοι προεξοφλούν, επίσης, πως το σημαντικό ποσοστό ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αντικατοπτρίζει την πολιτική διεύρυνση της παράταξης, αναμένεται να αποτυπωθεί και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, μιλά εδώ και αρκετές ημέρες για τη... νέα Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η... ευρυχωρία και η πολυχρωμία είναι πλέον συστατικά του πολιτικού DNA της παράταξης, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κανόνας «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» μπορεί να μη βρει εφαρμογή στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει μεγάλο rotation, ωστόσο αναμένεται να υπαγορεύσει σε σημαντικό βαθμό την «αρχιτεκτονική» του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αναμένονται σαφώς λιγότερες αλλαγές.

Αμετακίνητος δίπλα στον πρωθυπουργό θεωρείται ότι θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, οι πολιτικές «μετοχές» του οποίου έκαναν limit up κατά τη διάρκεια της δίδυμης προεκλογικής περιόδου, καθώς, εκτός των άκρως ικανοποιητικών επιδόσεών του στον τομέα του συντονισμού την τελευταία 4ετία, έβγαλε «ασπροπρόσωπο» τον πρόεδρο της ΝΔ ως εκπρόσωπος κυβέρνησης και κόμματος.

Πρόσωπο, που πιθανώς να έφερε εις πέρας τις δυσκολότερες αποστολές κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών - και μάλιστα με υψηλές επιδόσεις- είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως φαίνεται, ο ρόλος του θα είναι κομβικός και στη νέα κυβέρνηση, καθώς μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έχουν σχεδιάσει και χαρτογραφήσει τις δομικές αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα και τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. Ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη αναμένεται νευραλγικός την επόμενη μέρα, με την ανάληψη πιθανότατα σημαντικού χαρτοφυλακίου εκτός του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Παπασταύρου

Η σημαντικότερη προσθήκη που φαίνεται να αναδιατάσσει τις ισορροπίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτή του επιτυχημένου δικηγόρου και στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος αναμένεται να είναι υπουργός Επικρατείας με έμφαση στο κομμάτι της στρατηγικής, αλλά και ο επικρατέστερος να αναλάβει τις αρμοδιότητες Γεραπετρίτη, εφ’όσον ο τελευταίος επωμιστεί σημαντικό υπουργείο. Ο κ. Παπασταύρου έχει, άλλωστε, εδώ και μήνες ενταχθεί, έστω και ατύπως, στην ομάδα στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου με ενεργότατο ρόλο, ιδίως από την περίοδο της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και εντεύθεν.

«Ανεβασμένες» είναι και οι μετοχές του μέχρι πρότινος υφυπουργού Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκου, στον οποίο πιστώνεται σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της 21ης Μαΐου, αλλά και το γεγονός ότι κλήθηκε να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά σε μία πολύ δύσκολη καμπή για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πιθανότητες να παγιώσει και να ενισχύσει την παρουσία του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιάζουν να είναι υπέρ του.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Καίτοι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό, δεν αποκλείεται τα ηνία της κυβερνητικής επικοινωνίας να περάσουν σε γυναίκα, με τη Σοφία Ζαχαράκη να έχει αποκτήσει, κατά πληροφορίες, σοβαρό προβάδισμα μετά και το θεαματικό πλασάρισμά της σε μία δύσκολη Περιφέρεια σαν την Ανατολική Αττική.

Ίδρυση Υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής και στέγασης

Προσώρας οι αλλαγές στη δομή του υπουργικού συμβουλίου είναι σε γνώση ελάχιστων προσώπων σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Πρόκειται, όπως λένε, για δυναμική διαδικασία, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον να έχουν «κλειδώσει» όλες οι εισηγήσεις για αλλαγές. Πηγή πάντως, που γνωρίζει εκ των έσω το «γαλάζιο» παρασκήνιο, επιβεβαιώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως οι επικείμενες δομικές αλλαγές δεν θα είναι πολλές, καθώς και ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα είναι έτοιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει να υποχωρεί, ενώ μικρές πιθανότητες έχει να προχωρήσει το «σπάσιμο» στα δύο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μία μεταβολή, που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης, καθώς στην Πειραιώς εννοούν να ενισχύσουν την εμβληματική πολιτική της φθηνής στέγης και πολιτικές με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανές μοιάζουν δύο ακόμη αλλαγές: η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Περιβάλλοντος από το υπουργείο Ενέργειας στο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και η αντίστοιχη του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών. Το πρόταγμα για ταχεία και άνευ καθυστερήσεων δρομολόγηση των αναγκαίων για τον τόπο μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αποτελέσει σε σημαντικό βαθμό «οδηγό» και για την επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας τις επιμέρους «αποστολές».

Κομματικοί παράγοντες παρατηρούν ότι μολονότι το rotation σε επίπεδο υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών αναμένεται ευρύ, οι επιλογές στα πρόσωπα, τουλάχιστον, από τη δεξαμενή της ανανεωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδος αναμένεται ως επί το πλείστον να κινηθούν σε γνώριμες λογικές, ιδίως στο σκέλος των υπουργών.

Oι «σίγουροι»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να βρίσκονται σε θέσεις υπουργών ή αναπληρωτών υπουργών οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Τριαντόπουλος, Χρήστος Στυλιανίδης, Λίνα Μενδώνη, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Θοδωρής Λιβάνιος. Μένει, επίσης, να αποσαφηνιστεί τις επόμενες 15 ημέρες ποιοι από τους Μάκη Βορίδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Τάκη Θεοδωρικάκο και Βασίλη Κικίλια θα ανανεώσουν την παρουσία τους στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Σε τέτοιες ασκήσεις, ωστόσο, πάντοτε ελλοχεύουν οι... καραμπόλες, που δεν αποκλείεται να θέσουν εκτός σχήματος κάποιους, αλλά και να αλλάξουν ελαφρώς την ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Κομματική πηγή με γνώση των εσωτερικών διεργασιών επιμένει πως δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές οποιαδήποτε προσπάθεια ασφαλούς σύνδεσης προσώπων με συγκεκριμένους υπουργικούς θώκους είναι πολύ πιθανό να πέσει στο κενό.

Η ίδια γραμμή πληροφόρησης εκτιμά πως τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας αναμένεται να... ξεκλειδώσουν εν πολλοίς τα καλά κρυμμένα μυστικά του νέου υπουργικού συμβουλίου. Υπάρχουν «γαλάζια» στελέχη που επικαλούνται την αλλαγή σκυτάλης στα αντίστοιχα υπουργεία στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες εκλογές εκεί θεωρώντας την... οιωνό και για τις εν Ελλάδι εξελίξεις. Η ολοκλήρωση του κύκλου των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και στο Πεντάγωνο, αντιστοίχως, είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείεται τελικώς να επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα, πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα η παραμονή του κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να αποκλείεται ως εκδοχή, καίτοι την ώρα που γράφονταν οι συγκεκριμένες γραμμές δεν είναι η επικρατούσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη σε αυτά τα δύο υπουργεία αναμένεται εν μέρει να δώσουν και το στίγμα της στρατηγικής και του ύφους που θα ακολουθηθούν έναντι της γείτονος, καθώς ένα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας θεωρείται ως πολύ πιθανό.

Πάγια προτεραιότητα κάθε ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, πολλώ μάλλον που μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει, όπως αναφέραμε, έναν... αναβαπτισμένο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ως εκ τούτου, η επιλογή των «εκλεκτών» για το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και το Πεντάγωνο αποκτά επιπρόσθετη ξεχωριστή σημασία. Και εάν οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία πιθανώς να προϊδεάζουν για αλλαγή σκυτάλης στα συγκεκριμένα πόστα και στην Αθήνα, το σενάριο παραμονής του Νίκου Δένδια στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι καθόλου εκτός πραγματικότητας.

Οι υποψήφιοι

Κομματική πηγή που γνωρίζει τις διεργασίες στο ανώτατο δυνατό επίπεδο παραπέμπει σε μία ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι φαίνεται πως βρίσκονται στη shortlist του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υποψήφιοι να συμπεριληφθούν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Τέτοιοι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», οι Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιάννης Παππάς, Μαρία Συρεγγέλα, Τάσος Χατζηβασιλείου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κώτσηρας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρίστος Δήμας, Βασίλης Σπανάκης, Έλενα Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη, Χριστίνα Αλεξόπουλου από την Αχαΐα, Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τον Έβρο, Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία, Μαρία Κεφάλα από τα Ιωάννινα, Μαρία Αντωνίου από την Καστοριά, Στάθης Κωνσταντινίδης από την Κοζάνη, Σέβη Βολουδάκη από τα Χανιά και η Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας.

Η αξιοποίηση Μαρινάκη

Ξεχωριστή υπόθεση σε κάθε περίπτωση αποτελεί ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης. Έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Μαρινάκης, που αναμφισβήτητα έχει κερδίσει το οργανωτικό στοίχημα της εκλογικής προετοιμασίας, ενώ έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και στο επικοινωνιακό σκέλος, μεταφέροντας ξεκάθαρα και χωρίς λάθη το μήνυμα της ΝΔ στα τηλεοπτικά «παράθυρα», βαίνει προς αξιοποίηση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Θα αξιοποιηθει ο Πύρρος Δήμας

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει εις βάθος την ανθρωπογεωγραφία αλλά και τις επιδόσεις του κάθε στελέχους ξεχωριστά σε όλη την πυραμίδα του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης. Και είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταγράψει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στο μπλοκάκι του τους γενικούς γραμματείς που είναι κατ’ αυτόν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα. Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα δεδομένα, η Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι δύο πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα υφυπουργού στο υπουργείο Ενέργειας και Υγείας αντιστοίχως. Θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει στο απαιτητικό κομμάτι του συντονισμού και ο Θανάσης Κοντογεώργης, που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει μετακομίσει στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς.

Έμπειρα κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν, μάλιστα, να ενσωματωθούν στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους, ώστε να καθρεφτιστεί και σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος η προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς διεύρυνση της ΝΔ. Βάσει αυτής της λογικής, πρόσωπα όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Πύρρος Δήμας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν είναι απίθανο να αξιοποιηθούν από τον κ. Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.