Τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα «ξεκλειδώσει» η έξοδος από το lockdown διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την σημερινή συζήτηση για την οικονομία και την πανδημία, μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματάς.

Η συζήτηση που ήταν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων εξελίχθηκε σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Αλέξη Τσίπρα να δυναμιτίζουν με τις τοποθετήσεις τους την πολιτική συζήτηση τόσο σχετικά με την πανδημία, όσο και με τα θέματα της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

 Από τις πρώτες τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν το στίγμα μιας συζήτησης που επαναλαμβάνεται σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματολογία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ωστόσο αποτέλεσε ευκαιρία για να γίνουν διευκρινίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και να εμπεδωθούν για ακόμη μια φορά η αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της οποίας επιχειρείται και το νέο άνοιγμα της οικονομίας, της αγοράς και της κοινωνίας, μετά και από το αυστηρό lockodown.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά απόλυτα προσηλωμένος και βέβαιος απέναντι στο νέο σχεδιασμό για την μάχη που δίνει η χώρα για την πανδημία, ενώ απέφυγε να στείλει μηνύματα εφησυχασμού. Αντίθετα έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη της ανάγκης η νέα προσπάθεια να είναι απόλυτα αποτελεσματική, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στην Ευρώπη για το θέμα των εμβολίων.

Αντίθετα ο Αλέξης  Τσίπρας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά συγχυσμένος και επηρεασμένος από τα εσωκομματικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε υπό την σκιά των σκανδάλων Kalogritsas gate και του Νίκου Παππά, κάνοντας λόγο «πολιτικές διώξεις» σε μια συζήτηση για την οικονομία και την πανδημία.

Το άγχος του Αλέξη Τσίπρα προδόθηκε αρκετές φορές όσο βρίσκονταν στο βήμα της Βουλής, αφού ελλείψει και άλλων επιχειρημάτων, επιδόθηκε στην προσφιλή του τακτική της καταστροφολογίας,  ενώ δεν απέφυγε για άλλη μια φορά να διχάσει με τον λόγο του, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες για το πώς τελικά ο ίδιος θα επιχειρούσε ή θα πρότεινε  την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

  Υπευθυνότητα και σχέδιο χωρίς μηνύματα εφησυχασμού

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ατάκα του  «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αυτό που κάνουμε είναι αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων μέσα από ένα νέο μείγμα μέτρων», κατέρριψε κάθε επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να προτάξει, καθώς ο πρωθυπουργός τοποθέτησε από την πρώτη στιγμή την κατεύθυνση της νέας προσπάθειας που γίνεται με στόχο η κοινωνία, αλλά και η οικονομία να διαδραματίσουν ξανά το ρόλο τους τόσο απέναντι στην πανδημία, όσο και στην προσπάθεια εξόδου από τα αυστηρά μέτρα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το πλαίσιο των νέων κινήσεων τόσο της κυβέρνησης αλλά και των πολιτών απέναντι σε συμπεριφορές που οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και αναγκαστικά στα αυστηρά μέτρα του lockdown.

«Αδικαιολόγητοι πλέον οι συνωστισμοί», τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας για άλλη μια φορά προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε ότι από την στιγμή που επιτρέπονται πλέον οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Αν αυτό συμβεί, δεν απέκλεισε να επανέλθουν οι περιορισμοί. «Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει περισσότερο υπευθυνότητα», υπογράμμισε.

 Σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι ανάλογα με την πορεία της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα εξετάσει το άνοιγμα των Λυκείων, χαρακτήρισε ως αντίβαρα ελευθερίας την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, αλλά και τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη επίδειξης περισσότερης υπευθυνότητας από όλους, αλλά και στις συνεχιζόμενες πορείες.

 «Δεν ήταν μόνο οι πάνω από 700 τόσες διαδηλώσεις το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχθηκε, ήταν και οι καθημερινές απλές παραβάσεις, από μικρές συναντήσεις έως συναθροίσεις σε σπίτι. Όσο πιο μαζικό γίνεται το φαινόμενο, τόσο δυσκολότερος γίνεται ο έλεγχός τους. Δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι μηχανισμοί ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση και ότι αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021.

 Γενικότερα ο πρωθυπουργός απέφυγε να στείλει μηνύματα εφησυχασμού τονίζοντας πολλές φορές στην ομιλία του την επικινδυνότητα του ιού, τις μεταλλάξεις αλλά και την ανάγκη να σωθούν ζωές.

«Οι νέες μεταλλάξεις είναι 40-60% πιο μεταδοτικές από την αρχική εκδοχή του ιού και οι περιορισμοί έχουν μεγεθύνει την πίεση στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην στάση της ΕΕ όσον αφορά την διαχείριση του προγράμματος προμήθειας και διάθεσης εμβολιασμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά». Από την μια πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά των εμβολίων στα μέλη της και την διάθεσή τους χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες, όπως είπε, από την άλλη ωστόσο απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια και την τροφοδοσία των κρατών μελών. «Σαν αποτέλεσμα όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι απελπιστικά αργή, η Ελλάδα αν είχε διπλάσια εμβόλια θα έκανε διπλάσιους εμβολιασμούς, αν είχε τριπλάσια θα έκανε τριπλάσιους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Το «κόκκινο» της Αττικής

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αττική, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφερόμενος στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται μεν σταδιακά, αλλά όπως τόνισε οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας, αλλά πρέπει να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ως προς τη συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας επισήμανε ότι διατέθηκαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου της εστίασης με κεφάλαια 330 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

 Τακτική καταστροφολογίας από Τσίπρα στην σκιά της προανακριτικής για Παππά

Από την πλευρά του ο Αλέξης  Τσίπρας δεν άφησε περιθώριο για εποικοδομητικό διάλογο απέναντι στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, επιχειρώντας από την πρώτη στιγμή να δώσει το στίγμα της κριτικής και της επίθεσης, με πολιτικούς τόνους.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία ασκώντας κριτική, αλλά χωρίς κανένα επιχείρημα επιμένοντας για άλλη μια φορά στην τακτική της καταστροφολογίας.

Είναι χαρακτηριστική η προσωπική επίθεση προς τον Πρωθυπουργό λέγοντας πως «δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεται» σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν εμπνέετε εμπιστοσύνη». Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί αμφισβήτησε τα στοιχεία για τη διαχείριση της πανδημίας, με αναφορές ακόμη και σε νεκρούς.

 Κριτική άσκησε ακόμη για το πρόγραμμα εμβολιασμού μιλώντας για 600000 εμβολιασμένους πολίτες υποστηρίζοντας πως αυτοί έχουν πάρει τις δύο δόσεις και ως εκ τούτου αυτός είναι και ο αριθμός που ισχύει.

 Μιλώντας για δραματικές συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις κατηγορίες του για την κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, ενώ ανέδειξε και την στόχευση που υπάρχει ως προς την αξιοποίηση της κόπωσης των πολιτών προκειμένου αυτή να μετατραπεί σε θυμό.

 Ελλείψει άλλων επιχειρημάτων ο ΑλέξηςΤσίπρας έστρεψε την συζήτηση στα θέματα που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για  «στημένες δίκες» και για «διώξεις πολιτικών αντιπάλων» δείχνοντας πως η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.