To σήμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης μετά τη διατάραξη που προκάλεσε η συνομολόγηση του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ, δίνει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός συνοδεία του ΥΠ.ΕΞ. Νίκου Δένδια, θα μεταβεί αυθημερόν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με υψηλούς διπλωματικούς συμβολισμούς.

Στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι να αποκαταστήσει τα τραύματα στις διμερείς σχέσεις, με βασική επιδίωξη τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση ελληνολιβυκού διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2010.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις της Αθήνας με την Τρίπολη διαταράχθηκαν μετά την απόφαση της προηγούμενης μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ να συνάψει μνημόνιο με την Άγκυρα, με το οποίο οι Τούρκοι αποπειρώνται να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χαράσσοντας μονομερώς θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. 

Μάλιστα, η παράνομη κίνηση Ερντογάν - Σάρατζ είχε οδηγήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απόφαση να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα κηρύσσοντάς τον ανεπιθύμητο.

Επιπλέον, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την άμεση λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και θα δώσει το σήμα της αποκατάστασης και ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί σταθερά απόλυτα παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και να διατηρεί ακέραια τη θέση της για την κατάργησή του.

Μάλιστα η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη συμπίπτει με την επανέναρξη της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη φωτογραφίζοντας τόσο το τουρκολιβυκό σύμφωνο όσο και την παρουσία Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη έχει ξεχωριστή σημασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Κύπρου. «Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολυβικό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ». Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει την πορεία της Λιβύης προς την κανονικότητα.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), θα συναντηθεί με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ενώ παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας –που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη- θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.