Σημαντικής πολιτικής και συμβολικής σημασίας είναι η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη Λιβύη, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η επίσκεψη (αυθημερόν) του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την άμεση λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και θα δώσει το σήμα της αποκατάστασης και ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει δύο ακόμη ταξίδια στο εξωτερικό, όλα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς πριν τη Λιβύη είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι το Ισραήλ και το φθινόπωρο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη (με διαφορά λίγων ωρών από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι).

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των ΗΕ, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και,  στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της.

 Η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας όλους τους τομείς. Αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει ο τομέας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και η ασφάλεια.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λιβύη όχι μόνο ως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ως ο ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.

Στη νέα αρχή που θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη για τις διμερείς σχέσεις, ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει να οικοδομηθούν, με καλή πίστη και στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας.

 Στη νέα σελίδα που γράφει η Λιβύη είναι σημαντικό να απαλλαγεί από τα απομεινάρια του παρελθόντος που την κρατούν πίσω, όπως είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και συμφωνίες εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Σταθερή η θέση για χάραξη ΑΟΖ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση για τη χάραξη ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και θεωρεί σταθερά απόλυτα παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ διατηρεί ακέραια τη θέση της για την κατάργησή του. Τρία είναι τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική πλευρά προς τη λιβυκή λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη στο υψηλότερο επίπεδο, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη:

1) Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

2) Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

3) Η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι δύο «βαρίδια» που κρατούν πίσω όχι μόνο τις ελληνολιβυκές σχέσεις, αλλά την παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα γενικά. «Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Να απαλλαγεί από τα βαρίδια»

«Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Είναι δύο ζητήματα εξάλλου τα οποία η ελληνική κυβέρνηση τα είχε θέσει και πριν από δύο μήνες, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου χαιρέτισε την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης που έγινε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη.

Το πρόγραμμα

Σήμερα, στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μένφι ήταν ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, στον οποίο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 είχε δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία για να παραδώσει στο υπουργείο εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και στη συνέχεια απελάθηκε. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη και έπειτα θα επιστρέψει στην Αθήνα.