Τους σκοπούς με τους οποίους θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αναλύει ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι είναι υπό σκέψη η ΡΑΕ να επεκτείνει τις αρμοδιότητες της και να ρυθμίζει, εκτός από την ενέργεια, τα ύδατα και τα απορρίμματα.

Δηλώνει επίσης ότι το καλοκαίρι θα ανακοινώσει δύο προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παραµένει ψηλά στην Ελλάδα, δηµιουργώντας βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει τρόπος και προοπτική να µειωθεί;

Η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας µε ανταγωνιστικές τιµές για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποτελεί µία από τις βασικές µας προτεραιότητες, ειδικά εάν αναλογιστούµε ότι σε ορισµένους κλάδους το ενεργειακό κόστος ξεπερνάει ακόµη και το 20% του συνολικού κόστους λειτουργίας. Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση προσιτών τιµών θα διαδραµατίσει η περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς µε ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπως για παράδειγµα µε τους διαγωνισµούς για την αποζηµίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιµες Πηγές (ΑΠΕ). Η έως τώρα εµπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς είναι θετική, δεδοµένου ότι έχει οδηγήσει σε πληθώρα προϊόντων και συνδυαστικών πακέτων από πολλούς και διαφορετικούς προµηθευτές, που µπορούν να καλύψουν τις εξατοµικευµένες ανάγκες των καταναλωτών. Εξίσου σηµαντικές για την τόνωση του ανταγωνισµού είναι και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προωθούµε µε άλλες χώρες, όπως την Κύπρο και το Ισραήλ, µέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector, αλλά και την Αίγυπτο.
Σημαντικές για την τόνωση του ανταγωνισμού είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος
Πριν από λίγες ηµέρες, µάλιστα, συµφωνήσαµε µε τον Αιγύπτιο οµόλογό µου, Μοχάµεντ Σακέρ, να υπογράψουµε Μνηµόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Για να διασφαλίσουµε την πρόσβαση των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων, αλλά και των επιχειρήσεων σε καθαρή ενέργεια µε προσιτές τιµές, προωθούµε και τη σύναψη διµερών «πράσινων» συµβολαίων. Αυτά τα συµβόλαια αποτελούν έναν τρόπο για τη στήριξη των νοικοκυριών και της παραγωγικής βάσης της χώρας, προωθώντας έµπρακτα την ενεργειακή µετάβαση, µε µεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο µείγµα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, έχουµε προχωρήσει στην επέκταση της ρύθµισης που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύµατος για πολίτες που αποδεδειγµένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασµούς τους.

Πρόσφατα αναφερθήκατε θετικά στο παράδειγµα της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργεθας (ΡΑΕ) Ιταλίας, που ρυθµίζει, εκτός από την ενέργεια, τα ύδατα και τα απορρίµµατα. Υπάρχει σκέψη για µια αντίστοιχη Αρχή στη χώρα µας;

Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων είναι αλληλένδετη µε την ενέργεια στο πλαίσιο της κυκλικής οικονοµίας. Τα απόβλητα µιας βιοµηχανίας µπορεί να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για άλλους κλάδους. Το ζητούµενο για πολύτιµα αγαθά, όπως το νερό, είναι να διασφαλίσουµε την επάρκειά τους προωθώντας την εξοικονόµηση και την επαναχρησιµοποίηση, βελτιώνοντας παράλληλα τις προσφερόµενες υπηρεσίες στους πολίτες. Για παράδειγµα, πρέπει να υλοποιήσουµε επενδύσεις για την αναβάθµιση των δικτύων πόσιµου νερού µε σκοπό τον περιορισµό των διαρροών, που ανέρχονται ακόµα και στο 50% σε ορισµένες περιπτώσεις. Αντίστοιχα, θα πρέπει να µπούµε σε µια λογική επαναχρησιµοποίησης των επεξεργασµένων λυµάτων για αρδευτικούς και βιοµηχανικούς σκοπούς. Ο απώτερος στόχος είναι να επιτύχουµε υψηλό βαθµό ανταποδοτικότητας για τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, η δηµιουργία ρυθµιστικής Αρχής θα µπορούσε να είναι καθοριστική στην απρόσκοπτη υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, να συµβάλει στην ορθολογική τιµολόγηση και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών. Η ΡΑΕ διαθέτει την τεχνογνωσία και θα µπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, πάντα µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον.

Κάθε χώρα της Ε.Ε. θα καταβάλλει από φέτος 800 ευρώ τέλος για κάθε τόνο πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται. Πώς σκοπεύετε να αυξήσετε το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα µας και τι στόχο βάζετε;

Το τέλος των 800 ευρώ, στο οποίο αναφέρεστε, αφορά µόνο στις πλαστικές συσκευασίες και όχι στο σύνολο των πλαστικών. Και η χώρα µας συγκεκριµένα στην ανακύκλωση των συσκευασιών προσεγγίζει το 40%, που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως έχουµε ακόµη πολλά να κάνουµε, δεδοµένου ότι, δυστυχώς, θάβουµε το 80% των απορριµµάτων που παράγουµε. Ο στόχος είναι έως το 2025 να έχουµε επιτύχει αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% και το 2030 να έχουµε φτάσει στο 60%. Γι’ αυτό, το προσεχές διάστηµα θα καταθέσουµε το νοµοσχέδιό µας για την ανακύκλωση.
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed αποτελεί ένα γεωπολιτικό εγχείρημα μείζονος σημασίας για τη θέση της χώρας μας
Ενδεικτικά, µέσω αυτής της µεγάλης µεταρρύθµισης, βιοαπόβλητα, πλαστικό, γυαλί, µέταλλο και χαρτί θα συλλέγονται πλέον χωριστά. Προχωράµε, επίσης, στην ουσιαστική ισχυροποίηση του Ελληνικού Οργανισµού Ανακύκλωσης. Βασική αρχή και υποχρέωση που θα εφαρµόσουµε είναι ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», ως ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της ανακύκλωσης. Η στοχευµένη ενηµέρωση, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενεργή συµβολή των πολιτών, όµως, είναι καθοριστικές για την επιτυχία αυτού του ιδιαιτέρως σηµαντικού εγχειρήµατος. Προωθούµε, µεταξύ άλλων, τη λειτουργία του συστήµατος εγγυοδοσίας, το οποίο θα προβλέπει την πληρωµή ενός προσυµφωνηµένου αντιτίµου, που θα προστίθεται στην τιµή του προϊόντος και θα δίνεται πίσω στον καταναλωτή µε την επιστροφή της συσκευασίας για ανακύκλωση. Επιπλέον, τα νοικοκυριά που θα παράγουν λιγότερα απόβλητα και θα ανακυκλώνουν περισσότερο θα επιβαρύνονται µε λιγότερα τέλη. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύουµε στην πράξη την ανακύκλωση, µε σκοπό να καταστεί σταδιακά αναπόσπαστο µέρος της καθηµερινότητάς µας.

Το σχέδιο για το Ταµείο Ανάκαµψης παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση. Πώς σχεδιάζετε το επόµενο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ» και πόσοι πόροι θα διατεθούν γι’ αυτό;

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραµµα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα αλλάξει τη χώρα και θα οδηγήσει στην ανάταξη της οικονοµίας µας και στην ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Το 37% των πόρων του σχεδίου, όπως γνωρίζετε, θα διοχετευθεί σε «πράσινες» δράσεις και, εποµένως, στη διαµόρφωση µιας νέας καθηµερινότητας για όλους τους πολίτες. Και σε αυτές, βεβαίως, συγκαταλέγεται το πολύ πετυχηµένο πρόγραµµα «ΕξοικονοµώΑυτονοµώ». Μέσα στο καλοκαίρι, θα είµαστε έτοιµοι να ανακοινώσουµε όχι ένα, αλλά δύο προγράµµατα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης: το ένα θα αφορά στα νοικοκυριά και το άλλο στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Οι συνολικές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισεκατοµµύρια ευρώ την επόµενη πενταετία. Συγκεκριµένα, για την επιδότηση των κατοικιών θα δίνεται προτεραιότητα στα κτίρια µε τη µεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθµισης, συµπεριλαµβανοµένων µεταξύ των κριτηρίων της παλαιότητας του κτιρίου, του βαθµού ενεργειακής απόδοσης και των βαθµοηµερών – δηλαδή των ηµερών ψύχους και υπερβολικής ζέστης. Επίσης, για την αντιµετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής µας στον νέο κύκλο του προγράµµατος θα στηρίξουµε σηµαντικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολυµελείς οικογένειες και εκείνες που έχουν µέλος µε αναπηρία. Στόχος µας είναι η µείωση του αποτυπώµατος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030.

Θα υλοποιηθεί κανονικά ο αγωγός EastMed; Υπάρχουν η απαραίτητη βούληση από όλα τα µέρη και η απαιτούµενη χρηµατοδότηση;

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed αποτελεί ένα γεωπολιτικό εγχείρηµα µείζονος σηµασίας, το οποίο θα αναβαθµίσει τη θέση της χώρας µας, ενισχύοντας ακόµα περισσότερο τον ρόλο της ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για έργο που θα συµβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισµού και σε µείωση των τιµών του φυσικού αερίου. Οπως γνωρίζετε, η βούληση για την υλοποίηση του έργου από την πλευρά της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι δεδοµένη, ενώ πρόσφατα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν τη στήριξή τους στον EastMed. Μάλιστα, η στήριξη αυτή εκφράστηκε µε τον πλέον επίσηµο τρόπο, µε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίµσον, την 1η Απριλίου. Η επιστολή υπογράφεται όχι µόνο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά από τρία ακόµη κράτη της Ε.Ε., τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία και την Ουγγαρία, και από δύο σηµαντικά µέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου