Τον ορίζοντα μιας κυβέρνησης οκταετίας έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, δείχνοντας τη βούλησή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος αυτής της τετραετίας, το 2023 δηλαδή, και να διεκδικήσει μια δεύτερη, για να υλοποιήσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. «Ο σχεδιασμός αυτού του μεγάλου άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν όλοι οι πόροι έχουν απορροφηθεί, το 2026», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι συνολικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια από το 2021 μέχρι το 2026 ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης συνιστά το εργαλείο για τη ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος.

Ο νέος ρόλος του κράτους, οι διαρθρωτικές εκκρεμότητες και η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, μεταξύ άλλων και επειδή ήταν ένας από τους εμπνευστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο της ιδέας για το Ταμείο Ανάκαμψης, η υλοποίηση της οποία μόνο εύκολη δεν ήταν. Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 2020, ο Ελληνας πρωθυπουργός μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες είχαν στείλει κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την οποία του πρότειναν μια συγκεκριμένη, ριζοσπαστική για τα δεδομένα της Ε.Ε. μέθοδο για να χρηματοδοτήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο.

1

«Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί “Ομόλογο Corona” και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Eτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία», έγραφε εκείνη η επιστολή.

2
Τρία πεδία

Από τότε ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 750 δισ. ευρώ, με δάνεια και επιχορηγήσεις. Η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα δούλευε εντατικά πάνω στην προετοιμασία του δικού της σχεδίου για αξιοποίηση των 32 δισ. που της αντιστοιχούν, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των συνομιλιών, η «τεχνογνωσία» που έχει αποκτήσει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και στελέχη της δημόσιας διοίκησης στην υποβολή λεπτομερών σχεδίων στην Κομισιόν στη δεκαετία των μνημονίων συνέβαλε σημαντικά στην επεξεργασία και υποβολή ενός σχεδίου που αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα πάρουν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πολιτικό σκεπτικό πίσω από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά βάση τρία σκέλη, πέραν της γενικής κατεύθυνσης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου:
  • Πρώτον, να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του κράτους «ως πρωταγωνιστή των µεταρρυθµίσεων αλλά και ως αρωγού, όποτε αυτό χρειάζεται, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», όπως υπογράµµισε ο πρωθυπουργός.
  • ∆εύτερον, να επιλύσει διαρθρωτικές εκκρεµότητες δεκαετιών, µε µεταρρυθµίσεις όπως η χρηµατοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδοµικών σχεδίων, η επιτάχυνση της ∆ικαιοσύνης και το νέο πλαίσιο επαγγελµατικής εκπαίδευσης.
  • Τρίτον, να καλυφθεί το χαµένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας σε επενδύσεις και σε απασχόληση, µε τη φιλοδοξία να πετύχει προσέλκυση σηµαντικών κεφαλαίων και επενδύσεων και τη δηµιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι τόσο η αρχιτεκτονική του σχεδίου όσο και η ίδια η παρουσίασή του (αλλά και η ονοµασία του, «Ελλάδα 2.0») έδειξαν για ακόµα µία φορά τη στόχευση της κυβέρνησης στη νεολαία, που εκτιµάται ότι έχει επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά από κάθε άλλη ηλικιακή οµάδα από τα µέτρα και τους περιορισµούς των τελευταίων µηνών.

«Για να µιλήσουµε µε τη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρώτιστα το µέλλον και, άρα, τους ίδιους τους νέους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρµογές του κινητού µας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθµίσεις», είπε ο Ακης Σκέρτσος κατά την παρουσίαση. «Ετσι, και εδώ ο στόχος είναι να δηµιουργήσουµε τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας µας, τη version 2 της Ελλάδας, και το timing είναι ιδανικό».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου