Οι βουλευτές της ΝΔ Κελέσης, Νικολακόπουλος, Μπαρτζώκας στο προεδρείο της Προανακριτικής επιτροπής.

Μια ώρα και ένα τέταρτο, διήρκησε η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα εξετάσει τυχόν παρασκηνιακές διεργασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να στήσει τον δικό της επικοινωνιακό βραχίονα και να διαπιστώσουν καθώς και εάν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς διέπραξε τα αδικήματα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου κατ’ επανάληψη και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.

Σε ήπιους τόνους η πρώτη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση κύλησε σε ήπιους τόνους χωρίς παραφωνίες και εντάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι για το οποίο ήταν έτοιμα οι βουλευτές μέλη της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στη πρώτη συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής ασχολήθηκαν με αρχαιρεσίες και διαδικαστικά θέματα όπως την εκλογή του προεδρείου. Στην θέση του προέδρου της επιτροπής εξελέγη ο Σταύρος Κελέτσης, αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Νικολακόπουλος και στη θέση του γραμματέα ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 10.00 το πρωί.

Αύριο το πρωί η διαδικασία θα συνεχιστεί με την καταγραφή των μαρτύρων που θα κληθούν.

Μάρτυρες "κλειδιά"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας από τους πρώτους μάρτυρες που θα καταθέσουν είναι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και πρόσωπο το οποίο έχει αναφερθεί εναντίον του Ν. Παππά, καθώς και ο γιος του μεγαλοεργολάβου, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που είχε πάρει μέρος και ο ίδιος στην διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ένα πρόσωπο κλειδί που θα κληθεί από την Προανακριτική επιτροπή να καταθέσει είναι ο Κυριάκος Τόμπρας, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως μεσολαβητής ανάμεσα στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για να γίνει το deal καθώς και οι υπάλληλοι της εταιρίας, Χρήστος Νικολάου και ο Αντώνης Λιανός.

Αύριο η Προανακριτική θα συζητήσει και για τον 2ο κύκλο μαρτύρων (Βερύκιος, Μαρινάκης, Βαξεβάνης) καθώς και τον 3ο κύκλο που θα περιλαμβάνει πρόσωπα που συμμετείχαν στην οργάνωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 όπως ο Λευτέρης Κρέτσος.

Σύνθεση της Προανακριτικής επιτροπής

Σε ό,τι αφορά στα μέλη της επιτροπής, η ΝΔ τοποθετεί εισηγητή την Θάνο Πλεύρη και τα 10 μέλη της : Δημήτρη Μαρκόπουλο Λάζαρος Τσαβδαρίδη Άννα Μάννη-Παπαδημητρίτου Αναστάσιο Μπαρτζώκα Ανδρέα Νικολόπουλο Αικατερίνη Παπακώστα Τσιγκρή Άγγελο Σάββα Χιονίδη.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής τοποθετείται Δημήτρης Τζανακόπουλος και 5 μέλη του: Παύλο Πολάκη Θοδώρα Τζάκρη Διονύση Καλαματιανό, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν αλλαγές στην εκπροσώπησή τους σε σχέση με την προανακριτική του Παπαγγελόπουλου.

Το Κίνημα Αλλαγής, μένει στον Βασίλη Κεγκέρογλου, το ΚΚΕ στον Νίκο Καραθανασόπουλο και η Ελληνική ΛΥΣΗ στον Βασίλη Βιλιάρδο. Το ΜΕΡΑ25 δεν συμμετέχει στην προανακριτική.

Προβληματισμός από το ΚΙΝΑΛ για την νομιμότητα της Προανακριτικής

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ έθεσε θέμα νομιμότητας της επιτροπής και επεσήμανε πως, «αφού δεν συμμετέχει το ΜΕΡΑ25 έπρεπε να γίνει ανακατανομή των μελών και το ΚΙΝΑΛ να συμμετέχει με 2 βουλευτές.

Ο κ. Κεγκέρογλου πρότεινε να ελεγχθεί από το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής η αλλαγή του αριθμού των μελών από 19 στα 18 γιατί τυπικά αλλά και ουσιαστικά τόνισε πρέπει να έχει μονό αριθμό μελών για να μην προκληθεί εμπλοκή στις ψηφοφορίες. Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου είναι ένα λεπτό σημείο που η πλειοψηφία θα έπρεπε να επισημάνει και που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει θέμα ως προς την νομιμότητα της επιτροπής.

Αστοχία Τζανακόπουλου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε στην προανακριτική διαδικασία να μην υπάρχουν εισηγητές από κάθε κόμμα αλλά, όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα κατά τις τοποθετήσεις τους και στο να λαμβάνουν τον λόγο. Ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη καθώς προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής στην Προανακριτική επιτροπή, κάθε κόμμα να τοποθετεί έναν εισηγητή.