Έξαλλος έγινε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τα fake news που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Μάλιστα ο κ. Βορίδης δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στη Βουλή επίσημα κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο δημόσιο και στους ΟΤΑ στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σκοπό να καταψηφίσουν το νομοθέτημα με το καλημέρα… απόρησε «Είναι, δυνατόν, επί της αρχής να διαφωνείτε, στην ανάπτυξη ενός συστήματος εσωτερικού ελέγχου στη Δημόσια Διοίκηση;» και συνέχισε την αναφορά του στα όσα έχουν γραφτεί ψευδώς για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες «Κυκλοφόρησαν διάφορα sites «φίλο-ΣΥΡΙΖΑ-ικά», συνέχισε ο κ. Βορίδης « μία Έκθεση για τη διαφθορά, η οποία κυκλοφορεί το 2021 και κατέτασσε τη χώρα μας δεύτερη από το τέλος, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαφθορά, με τελευταία τη Βουλγαρία. Βεβαίως, τα «ΣΥΡΙΖΑ-ικά» sites αυτά απέκρυψαν ότι η Έκθεση αυτή έχει δημοσιευθεί το 2019 και αφορούσε την αξιολόγηση της χώρας το 2018. Επίσης, απέκρυψαν ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η χώρα μας ανεβαίνει σε βαθμίδες σε σχέση με την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Θα σας τα φέρω αυτά τα στοιχεία γιατί είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρει.

Η αλήθεια και τα …fake news

Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο 2021 σε συγκεκριμένα «ειδησεογραφικά» sites η χώρα μας εμφανίζεται στη δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, αφού χειροτερεύει όλο και περισσότερο η θέση της στον δείκτη διαφθοράς. Για την «εγκυρότητα» μάλιστα της «είδησης» επικαλούνται τη σχετική Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατρακύλησε οκτώ ολόκληρες θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης παγκοσμίως μέσα σε έναν μόνον χρόνο. Ενώ για να πάρει και επίσημο χαρακτήρα η «είδηση» δημοσιεύεται και η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τα εν λόγω «ρεπορτάζ» καμία σημασία δεν παίζει το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι «μπαγιάτικα» καθώς αφορούν το έτος 2018. Πως η εν λόγω Έκθεση έχει δημοσιευτεί ήδη από τον Ιανουάριο 2019 και ότι το Υπουργείο έχει αλλάξει τίτλο μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019;

Η αλήθεια των στοιχείων σχετικά με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα βελτιώνει τη βαθμολογία και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή κατάταξη.

• για το έτος 2019 (δημοσίευση Ιανουάριο 2020) η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της από 45/100 σε 48/100 και τη θέση της από 67/180 σε 60/180
• Για το έτος 2020 (δημοσίευση Ιανουάριο 2021) η Ελλάδα βελτίωσε περαιτέρω τη βαθμολογία της από 48/100 σε 50/100 και τη θέση της από 60/180 σε 59/180

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη σχετική Έκθεση του 2019 γίνεται ειδική αναφορά στην ίδρυση της ΕΑΔ τον Αύγουστο του 2019. Η σημαντική βελτίωση μάλιστα της θέσης της χώρας μας έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία, αφού παρατηρούνται διεθνώς αυξητικές τάσεις στην αντίληψη των πολιτών σχετικά με την εκδήλωση φαινομένων απάτης και διαφθοράς ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.