«Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες ‘γκρίζες ζώνες’».  

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κώστα Σημίτη για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή το άρθρο του δεύτερου στα ΝΕΑ.  

Ο Κώστας Καραμανλής «σπάει τη σιωπή» ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία δημόσια παρέμβασή του στο συνέδριο στο City του Λονδίνου, όπου και πάλι είχε τοποθετηθεί για τα εθνικά ζητήματα.  

Διαβάστε εδώ την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή 

Αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός διασταυρώνει τα ξίφη του με τον προκάτοχό του με αντικείμενο την στρατηγική της χώρας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι οι συμφωνίες της Μαδρίτης το 1997 και του Ελσίνκι το 1999 εξακολουθούν να βάζουν φωτιά στη διαχρονική αντιπαράθεση δυο πρώην πρωθυπουργών.  

Στο επίμαχο άρθρο του στα ΝΕΑ ο Κώστας Σημίτης ανέφερε πως όταν μετά τις εκλογές του 2004 κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να τον ενημερώσει σχετικά, εκείνος τον παρέπεμψε στον Πέτρο Μολυβιάτη ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν διαφορετικές απόψεις και τελικά αδιαφόρησε για το Ελσίνκι στην επόμενη σύνοδο το Δεκέμβριο. 

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σειρά του διέψευσε ότι έγινε η εν λόγω συνάντηση με αυτή τη σύνθεση και αυτό το περιεχόμενο και έκανε λόγο για δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι η οποία οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στη Χάγη.. 

«Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες ‘γκρίζες ζώνες’» 

 Διαβάστε εδώ το παρασκήνιο που οδήγησε στη δήλωση Καραμανλή 

Ο Κώστας Σημίτης παρουσιάζει άλλη εκδοχή… «Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες της εποχής της αντιπολίτευσης, έδειξαν εξαρχής δείγματα μιας γενικευμένης απάθειας απέναντι στις εξελίξεις. Τίποτα δεν συνέβη απ’όλα όσα εύλογα περίμεναν όσοι είχαν εργαστεί για να οδηγήσουν την Τουρκία σε έναν μονόδρομο που της επέβαλλε αποφάσεις» 

Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η Μαδρίτη αναγνώρισε στην Τουρκία ότι έχει δήθεν νόμιμα συμφέροντα στο Αιγαίο και το Ελσίνκι προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας μονομερώς στη Χάγη όχι όμως μόνο για την υφαλοκρηπίδα. 

«Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» 

Ο Κώστας Σημίτης στη συνέχεια σχολίασε τη δήλωση του κ. Καραμανλή: «Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός. 

Η απάντηση του Κώστα Σημίτη ΕΔΩ