Στη «Σκιά των τεσσάρων γιγάντων» ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Χίτσκοκ βρίσκεται κάτω από το όρος Ράσμορ, στη σκιά των σκαλισμένων πορτρέτων τεσσάρων πρώην προέδρων των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα και στην πραγματική ζωή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί απόψε στη «σκιά» δύο πρώην πρωθυπουργών - του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη: Ο ίδιος έχει μια «ειδική σχέση» με καθένα εκ των δύο προκατόχων του στο Μέγαρο Μαξίμου, πορεύεται στην εξουσία ταυτόχρονα με δεσμεύσεις για «υγιή πατριωτισμό» και «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και έχει σε θέσεις υπουργών πολιτικούς που ανέδειξε ο Σημίτης (π.χ. Φλωρίδης, Μενδώνη) και πολιτικούς που ανέδειξε ο Καραμανλής (π.χ. Δένδιας, Κεφαλογιάννη). Δεν ξεχνά βέβαια ποτέ - και το τονίζει συχνά στον δημόσιο λόγο του - τον ιδρυτή της παράταξης που ηγείται, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Διαβάστε ακόμα: Σε Καραμανλή και Σημίτη τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Δύο εκδηλώσεις και πολλά μηνύματα

Ο Κώστας Καραμανλής για τη Μαριέττα Γιαννάκου

Η αποψινή εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής είναι προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου. Στις αρχές του 2014, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα είχε μόλις αναλάβει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τις θεσμικές επαφές και συνομιλίες που είχε εκεί, τη μόνη ιδιωτική συνάντηση που επιδίωξε και είχε ήταν με την τότε επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου. Είχαν εξάλλου μια πολύ καλή προσωπική σχέση και εκτιμούσε βαθιά τη γνώμη της.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις εθνικές εκλογές του 2019, ως πρόεδρος της ΝΔ πλέον, την τοποθέτησε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, για αυτό που έμελλε να ήταν η τελευταία της θητεία στο κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης

Σήμερα, Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ δύο ομιλιών δύο πρώην πρωθυπουργών: Του Κώστα Σημίτη, που θα μιλήσει στην εκδήλωση του «Δικτύου» (της Άννας Διαμαντοπούλου) που γίνεται προς τιμήν του στο «Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος» και του Κώστα Καραμανλή, που θα μιλήσει στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Και οι δύο την ίδια ημέρα, με ίδια ώρα έναρξης, στις 7 το απόγευμα.

Η σχέση του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς είναι ιδιαίτερη. Με τον Κώστα Σημίτη γνωρίστηκαν όταν ο ίδιος ήταν πια υπουργός - ο Μητσοτάκης εξάλλου μπήκε στην ενεργό πολιτική το 2004, όταν ο Σημίτης αποχωρούσε. Δεν απέκτησαν ποτέ στενές προσωπικές σχέσεις. Οι αναφορές του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση της περιόδου 1996-2004 είναι κατά κανόνα προσεκτικές και ο ίδιος έχει αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια ορισμένα από τα στελέχη που την περίοδο εκείνη ή και στη συνέχεια ήταν κοντά στο περιβάλλον Σημίτη.

Η σχέση του Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι μυστικό πως δεν αξιοποίησε την πενταετία 2004-2009 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι εξελέγη δις πρώτος βουλευτής στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ το 2015 στήριξε – ήπια ωστόσο – την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ. Η προσωπική τους σχέση εντούτοις βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ενώ ο Μητσοτάκης φρόντιζε τακτικά να διανθίζει το δημόσιο λόγο του με επαινετικές αναφορές στο πρόσωπο και σε συγκεκριμένα πεπραγμένα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ. Ούτε οι αιχμηρές αναφορές του Καραμανλή από τα Ανώγεια για το ζήτημα των παρακολουθήσεων διατάραξαν ουσιαστικά την ισορροπία που είχε με τα χρόνια επιτευχθεί μεταξύ των δύο πολιτικών.

Το δίλημμα των δύο εκδηλώσεων τέθηκε με καθυστέρηση στον πρωθυπουργό, αφού ο αρχικός προγραμματισμός του ταξιδιού του στην Κίνα περιλάμβανε και μετάβαση στη Σαγκάη και τη Διεθνή Εμπορική Έκθεση, μια επίσκεψη που τελικά ακυρώθηκε. Ο ίδιος δεν μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου κι έτσι ο διαφαινόμενος γόρδιος δεσμός λύθηκε με τρόπο απλό: Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια θα μεταβεί στον Ελληνικό Κόσμο. Θα δώσει έτσι το παρών και στις δύο εκδηλώσεις.