Για όλες τις εξελίξεις στην πανδημία του κοροναϊού, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τον συνωστισμό και την οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση  τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού το Σάββατο, τονίζοντας πως «παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά». «Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά» είπε για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την αγοραστική κίνησηεπισήμανε ότι «η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ηταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα».

«Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Ολοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το γεγονός ότι παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα, παραλίες επεσήμανε: «Η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 – 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Ερωτηθείς γιατί  δεν ανοίγει με μεζούρα κι αποστάσεις η εστίαση κι αφήνει το κράτος τους νέους κυρίως να μαζεύονται στις πλατείες, εξήγησε: «Οταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».