Στη σκιά της διαχείρισης της κρίσης με την πανδημία COVID-19, στην κυβέρνηση έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση τριών «μίνι κρίσεων», καταστάσεων που αφορούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες η καθεμία και χρειάζονται σοβαρή δουλειά πολλών μηνών προκειμένου να επιλυθούν.

1. ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το πρώτο μείζον ζήτημα είναι αυτό των εκκρεμών συντάξεων. Περισσότεροι από 150.000 είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι, ενώ χιλιάδες προστίθενται ακόμα κάθε μήνα. Εδώ το «μότο» είναι… δανεικό από τον Μάριο Ντράγκι ως διοικητή της ΕΚΤ το 2012: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών (δικηγόρων και λογιστών) για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, προκαταβολή εθνικών συντάξεων -που θα χορηγηθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους- και πρόσληψη συμβασιούχων και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων εξειδικευμένων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με συμβάσεις έργου είναι τα τρία πρώτα μέτρα που ήδη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Σύντομα, επίσης, θα έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά ο e-ΕΦΚΑ με τους φορείς έκδοσης των δικαιολογητικών απονομής σύνταξης γήρατος (μέσω «Ατλας») για την ψηφιακή απονομή συντάξεων.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου -και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη- θα λάβουν πριν από το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν), καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξής τους. Από τις 41.366 αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά, οι 36.088 πέρασαν στο στάδιο της επεξεργασίας, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά μέχρι το τέλος Απριλίου.

2. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Δεύτερο μεγάλο θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι αυτό των δασικών χαρτών, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προ ημερών. Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ωστόσο, είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις πολιτών που βλέπουν να χάνουν ξαφνικά την ακίνητη περιουσία τους έπειτα από χρόνια ή και δεκαετίες και οι διαμαρτυρίες -ιδίως από την Κρήτη- έχουν φτάσει στο Μαξίμου, όπου ήταν από καιρό γνωστά τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο Νόμος 4389/2016, που κατέθεσε τελικά στο ΣτΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς ξεκινούν (από την Κρήτη) περιοδείες σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την πραγματική κατάσταση και να καθησυχάσουν τους πολίτες που αγωνιούν. Πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το ζήτημα, εξάλλου, δόθηκε παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και μειώθηκε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%, ενώ αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αρκετές περιπτώσεις στους δασικούς χάρτες.

Αξιοποιώντας την παράταση των έξι μηνών που δόθηκε, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες. «Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Θα έχουμε μια αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια, όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθό, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες αστοχίες που έχουν υπάρξει», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

3. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο τρίτος «πονοκέφαλος» του Μαξίμου αφορά όχι κάποιο ειδικό θέμα, το οποίο οι αρμόδιοι υπουργοί με τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης και τη βοήθεια τεχνοκρατών επιχειρούν να επιλύσουν. Εχει να κάνει με τα φαινόμενα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση αυξανόμενου μέρους της νεολαίας, που εκτιμάται -και μέσα από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης- ότι έχει επηρεαστεί και αντιδρά περισσότερο στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να απευθύνεται σε προσωπικό τόνο στους νέους, ενώ ειδικές πολιτικές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ανάσχεση της ανεργίας στις νεότερες ηλικίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης στην ηλικιακή αυτή κατηγορία.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου