Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κατέγραψε τη 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματος τους, 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο. Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το σχέδιο που απαιτείται λέγοντας πως «αν δεν αντιμετωπιστεί η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες Πρόκειται για σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους. Η κυβέρνηση υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι «δίπλα στην αγωνία για ζωή, αρχίζει να κυριαρχεί και η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε πώς θα σταθούμε στα πόδια μιας την επόμενη μέρα». Και πρόσθεσε: «Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία που θέτει στο επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, δηλαδή «τη μεσαία τάξη» και τους νέους, που αγωνιούν για το αύριο».

Οι πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας: Γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% χρέους της πανδημίας.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ και θα επαναφέρει την προστασίας τη κύριας κατοικίας.

«Δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.