Οι Έλληνες ομογενείς ζητούν από τους Έλληνες να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους φέρνουμε πιο κοντά στην Ελλάδα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Κώστας Βλάσης.

 Ειδικότερα, ο κ. Βλάσης τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα στους ομογενείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και όχι να χρειάζεται να πάρουν το αεροπλάνο ώστε να έρθουν στη χώρα τους.

 Ανέφερε παράλληλα πως για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή απαιτούνται 200 ψήφοι.

 Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάσης πως όταν βγαίνουμε από τη χώρα μας, θα πρέπει όλοι μας να φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

 Τέλος, ανέφερε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν ενδυναμωθεί σημειώνοντας ότι με την τωρινή ηγεσία στην Αμερική ο δίαυλος έχει γίνει ακόμα πιο ανοιχτός.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βλάση στα Παραπολιτικά 90,1

Ο κ. Βλάσης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Πολάκη ότι υπάρχουν εθνικιστικά δίκτυα πίσω από το νομοσχέδιο για τη ψήφο των ομογενών σημείωσε: «Είναι αστείες, το ελάχιστο που μπορώ να πω, αυτές οι αιτιάσεις και νομίζω ότι δεν αξίζει κανείς να τις σχολιάσει και να είστε  σίγουροι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν δίνουν καμία σημασία στο τι λεει το  συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες ομογενείς ένα πράγμα ζητάνε από εμάς την ειλικρίνεια να μπορουμε να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους φέρνουμε πιο κοντά στην πατρίδα. Είναι αυτοί οι οποίοι και στο δικό μου και στο δικό σας χωριό, παντού σε όλη την Ελλάδα ήρθανε και βοηθάνε για να φτιάξουν μια πλατεία, να φτιάξουν ένα άγαλμα, να φτιάξουν ένα πολιτιστικό κέντρο.   

Δεν θέλουμε να δωσουμε καινούργια εκλογικά δικαιώματα σε κάποιους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό,  θέλουμε αυτοί που το όνομά τους είναι γραμμένο κανονικά  στον εκλογικό κατάλογο του χωριού  της πόλης του, αυτός που μπορεί παίρνοντας το αεροπλάνο να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στην Αθήνα  οπουδήποτε αντί να χρειάζεται να πάρει το αεροπλάνο και να μπει σε αυτά τα έξοδα να μπορεί να το κάνει από τον τόπο στον οποίο βρίσκεται.  Λεει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έχε λεφτά ας έρθει να πάρει το αεροπλάνο και να ψηφίσει, αυτός που δεν  έχει τη μεγάλη οικονομική άνεση του στερούμε αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν μπορεί να ψηφίσει στον τόπο στον οποίο βρίσκεται. Αυτό είναι τραγελαφικό και σε οποιαδήποτε σοβαρή κοινωνία δεν ισχύει  και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή για το αυτονόητο να το φέρουμε,  και ελπίζαμε να το ψηφίσουν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες.  Τη στιγμή που βγαίνει η κα Τζάκρη και ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά  των ομογενών, λεει αυτά που λεει στο εξωτερικό και όταν έρχεται εδώ πέρα κάνει άλλη μια  από τις γνωστές κωλοτούμπες.  Οι Έλληνες του εξωτερικού θέλουν ειλικρίνεια και θέλουν να καταλάβουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι αξιόπιστο, αυτό κάνουμε εμείς σαν κυβέρνηση, σαν παράταξη της ΝΔ. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγυρίσει σε αυτό που είπε και η κα Τζάκρη και να υιοθετήσει τις απόψεις του στελέχους του».   

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ενσωματώσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Στις προτάσεις αυτές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ένα πράγμα ότι η ψήφος του Έλληνα του εξωτερικού που έχει εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα όταν ψηφίζει από εκεί που θα είναι θα είναι ισότιμη με το αν θα ψήφιζε εδώ. Αν συμφωνήσουμε και πούμε ότι όπου ψηφίζεις η βαρύτητα της ψήφου είναι ίδια νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Αν μας έρθουμε με ένα σχέδιο ότι ναι θα ψηφίζουν αλλά θα εκλέγονται από όλες τις ψήφους μόνο τρεις βουλευτές ή τέσσερις αυτό καταλαβαίνετε είναι αστείο γιατί όχι μόνο είναι δύο ταχυτήτων, είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε μπροστά στα μάτια τους και να τους λέμε «εσείς ναι είσαστε πολίτες δεύτερης ταχύτητας» και όχι μόνο δεν θα ψηφίσουν αλλά μετά θα μας βρίσουν κιόλας. Άρα να είμαστε ειλικρινείς, ή τους θέλουμε κοντά μας και όταν λέμε τους θέλουμε κοντά μας σε όλα. Τους θέλουμε για να κάνουν το λόμπι στην Αμερική κάθε φορά που τα εθνικά μας δίκαια πλήττονται, είτε τους θέλουμε κοντά μας για να πληρώνουν και να βοηθάνε να δίνουν υποτροφίες, να δίνουν ότι χρειάζεται ο ελληνικός λαός, είτε τους θέλουμε δίπλα μας να έρχονται τα καλοκαίρια και να γεμίζουν την πατρίδα ή τους θελουμε α λα καρτ όπως προφανώς το θέλει ο κ. Τσίπρας και κατά τα άλλα να είμαστε  πλήρως αναξιόπιστοι απέναντί τους και να κάνουμε τα πάντα για να δείχνουμε  ότι τους θέλουμε μόνο όταν μας συμφέρει».

ΔΗΜ: Οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να ψηφιστεί αν δεν έχουμε 200 ψήφους

Κ.ΒΛΑΣΗΣ: Ακριβώς.

Κ.ΒΛΑΣΗΣ:  Η παραδοχή να το θεωρείς δεδομένο τι θα ψηφίσει ο Έλληνας του εξωτερικού είναι πραγματικά αστεία. Συμφωνώ ότι φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος ορισμένων στελεχών του, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπαναχωρήσει και ότι θα συμφωνήσει σε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε όμως ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που λεει από αυτά που κάνει. 

Κ.ΒΛΑΣΗΣ: Να ξέρετε ότι εκτός της Ελλάδος δεν θα βρείτε ούτε μια δήλωσή μου, ούτε μια παρέμβασή μου που να είναι κομματική. Ειδικά όταν βγαίνουμε από την Ελλάδα πρέπει να φοράμε  τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Εμείς θέλουμε την συμμετοχή του Έλληνα του εξωτερικού όχι για να έρθει να ψηφίσει το δικό μας κόμμα και μόνο, εμείς θέλουμε να συμμετέχει να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει όποιον θέλει, όποιον θεωρεί καλύτερο αλλά το να φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος  ειδικά στο εξωτερικό το θεωρώ εκ των  ων ουκ άνευ και μακάρι και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να έκανε το ίδιο».

Αναφορικά με  τις σχέσεις  μας με τις ΗΠΑ σημείωσε: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ήδη είχαν ενδυναμωθεί και προς το τέλος της θητείας της προηγούμενης διακυβέρνησης από τον κ. Τράμπ, νομίζω όμως τώρα ότι ο δίαυλος έχει γίνει ακόμα πιο ανοιχτός.  Και ο πρόεδρος Μπάϊντεν αλλά και πάρα πολλά πλέον στελέχη που βρισκονται γύρω από αυτόν  δείχνουν να καταλαβαίνουν ακόμα περισσότερο τα δίκαια της Ελλάδας και με δηλώσεις τους αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις από εκεί και πέρα εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να κοιτάμε κατά πρώτον εμείς πως στεκόμαστε στα πόδια μας οι ίδιοι και από εκεί και πέρα σαφώς ανοίγουμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα και στην Αμερική και στις γείτονες χώρες και σε αυτό το πράγμα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Νομίζω πάντως ότι αυτή τη στιγμή ο δίαυλος είναι πραγματικά ανοιχτός».