Είναι δύο από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ταυτίζονται πλήρως με τη λογική του πρωθυπουργού περί σύγχρονης τεχνοκρατικής αντίληψης όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας και τη δρομολόγηση αναπτυξιακών δράσεων. Σε αντίθεση, βεβαίως, με τους άλλους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που είναι φυσικό επόμενο να συνυπολογίσουν την παρουσία τους στην ενεργό πολιτική σκηνή, απέχουν παρασάγγας από παραδοσιακού τύπου προσεγγίσεις της δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη, και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλη, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά και στη μετα-COVID εποχή, καθώς έχουν επιφορτιστεί με τον συντονισμότων κεντρικών χειρισμών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τους κεντρικούς «παίκτες» σε αυτή την κορυφαία διαδικασία, αφού, εκτός των άλλων, θα λειτουργούν και ως ενδιάμεσοι μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους παράγοντες, είτε υπουργούς είτε κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη. Μάλιστα, η παρουσίαση των κεντρικών αξόνων του Ταμείου, με «πρώτα βιολιά» τους Θοδωρή Σκυλακάκη και Αλεξ Πατέλη, χωρίς την παρουσία των καθ’ ύλη αρμόδιων υπουργών, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης (μαζί τους ήταν μόνο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και οι επικεφαλής σύμβουλοι του Ταμείου, Ν. Μαντζούφας και Δ. Σκάλκος), προκάλεσε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εν λόγω «μέτωπο», αλλά και τη... δεσπόζουσα θέση του συγκεκριμένου διδύμου στις αντίστοιχες διεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις ανάλογες περιστάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι στην πρώτη γραμμή, κατόπιν επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αμφότεροι θα πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στα μίντια, ενημερώνοντας σχετικά την κοινή γνώμη. Εξάλλου, λόγω του θεσμικού του ρόλου, αρχικά ως υφυπουργού και στη συνέχεια ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο Θοδωρής Σκυλακάκης είναι τακτικός θαμών των τηλεοπτικών παραθύρων στη διάρκεια της μάχης με την πανδημία, ενώ και ο Αλεξ Πατέλης, με προσεκτικό βηματισμό, αρχίζει να δίνει στίγμα.

Tου δίνει… γήπεδο

«Αν και παραμένει προσηλωμένος στην έννοια της ευημερίας των αριθμών, είναι αλήθεια ότι έχει εγκαταλείψει το προφίλ του σκληρού τεχνοκράτη, που τον καθιστούσε παρεξηγήσιμο και ενίοτε όχι και τόσο συμπαθή σε ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. Σε αυτό προφανώς συντέλεσαν και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν την περίοδο του κορονοϊού», τονίζουν για τον Θοδωρή Σκυλακάκη άνθρωποι που γνωρίζουν από χρόνια τη γενικότερη χημεία του με την οικογένεια Μητσοτάκη, που χρονολογείται από την εποχή του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός της διαχρονικής εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του, που αρχικά τον οδήγησε στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας (εξελέγη πρώτος αναπληρωματικός) και στη συνέχεια στην κυβέρνησή του. Εξαιτίας της πολιτικής του πορείας και των διαχρονικών απόψεών του, που ακουμπούν δίχως αμφιβολία σε πτυχές του νεοφιλελευθερισμού, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις στον πρωθυπουργό αναφορικά με την επανενεργοποίησή του. Εκείνος, όμως, συνεχίζει να του δίνει... γήπεδο, θεωρώντας απολύτως επιτυχημένη την επιλογή του, γεγονός που σηματοδοτήθηκε και με την αναβάθμισή του το περασμένο καλοκαίρι. Βλέπετε, εκτός των άλλων και σε αντίθεση με άλλους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς, ο Θοδωρής Σκυλακάκης ούτε προτίθεται ούτε διαθέτει τη βάση για να πολιτευθεί σε κάποια εκλογική περιφέρεια, οπότε μοιραία θα αντιμετωπίσει αναλόγως τις ευθύνες που απορρέουν από το χαρτοφυλάκιό του. Ταυτόχρονα, είναι μάλλον δύσκολο να συμπεριληφθεί εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε ό,τι αφορά τον Αλεξ Πατέλη, πέρα των αρμοδιοτήτων του, συστήθηκε στο ευρύ κοινό, προβάλλοντας τις απόψεις του για το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, μιλώντας επίσης ανοικτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ηταν η πρώτη φορά που ένας τόσο στενός συνεργάτης Ελληνα πρωθυπουργού προσέγγιζε δημόσια αυτά τα ζητήματα. Η συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής δημιούργησε στο πρόσφατο παρελθόν παρασκηνιακής φύσεως φήμες περί δυσαρέσκειας του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με το Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως οι αρμοδιότητές τους είναι απολύτως ξεκάθαρες, εξίσου σημαντικές και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν επικαλύψεις. Οσο για το πολιτικό μέλλον του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι συμβολισμοί που προκύπτουν στην περίπτωσή του θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στις κορυφαίες θέσεις του Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου