Ανάμεσα σε πολλαπλές συμπληγάδες βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την πίεση που της ασκείται τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους δυνάμει διαδόχους της, που έχουν ατύπως ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο χώρος στον οποίο κινείται η Φώφη Γεννηματά είναι σαφές πως διεκδικείται από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανώς θέλουν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους του Κέντρου ή και να εμφανιστούν ως οι αυθεντικοί εκπρόσωποί του. Ιδίως για τον Αλέξη Τσίπρα, που τα ανοίγματα στο Κέντρο αποτελούν όρο εκλογικής ενίσχυσης, την ίδια στιγμή που η συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής κατά καιρούς έχει αποτελέσει βασικό αφήγημά του. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι εκλογές, οποτεδήποτε και αν γίνουν, θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική. Που σημαίνει ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναγκασμένοι στον προεκλογικό τους λόγο να περιγράψουν τους δυνητικούς κυβερνητικούς τους εταίρους, με το Κίνημα Αλλαγής να αποτελεί ουσιαστικά την «πολύφερνη νύφη».

Αυτό από τη μια αναδεικνύει τη σημασία του ρόλου του Κινήματος Αλλαγής, από την άλλη ενισχύει την πίεση που ασκείται στην ίδια την κυρία Γεννηματά να αποφασίσει αν είναι πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του κόμματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, καθώς επενδύει στην αυτόνομη πορεία, και μάλιστα ουκ ολίγες φορές έχει απαντήσει αρνητικά στις προσκλήσεις του κ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η (επιβεβλημένη, κατά τα άλλα) ισορροπία που ακολουθεί συχνά δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους. Αφενός την πλειονότητά τους, που διακατέχεται από «αντιΣΥΡΙΖΑ σύνδρομα», αφετέρου ένα μικρότερο τμήμα, που θέλει «αντιδεξιά γραμμή».

Οσοι συμμετέχουν στις συσκέψεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι τα προαναφερθέντα αποτελούν καθημερινό προβληματισμό για τους επιτελείς της κυρίας Γεννηματά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το Κίνημα Αλλαγής πέριξ του 7%.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας

Μέσα σε όλα αυτά, η Φώφη Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει την έντονη κινητικότητα που καταγράφουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας, που ακολουθούν εντελώς διαφορετική στρατηγική.

Ο κ. Ανδρουλάκης με μεθοδικό τρόπο χτίζει το πολιτικό του προφίλ, κάνοντας παρεμβάσεις για τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο ρόλος της Ευρώπης, τα Ελληνοτουρκικά και ο εμβολιασμός σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ε.Ε. Αποφεύγει τελείως την «εσωκομματική κουζίνα» αλλά και τις αιχμές προς τη Φ. Γεννηματά. Με τη στάση αυτή ενισχύει το κομματικό προφίλ του, κάτι που εκτιμάται πως θα του δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθεί και σε στελέχη που στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές είχαν στηρίξει την κυρία Γεννηματά. Σε κομματικό επίπεδο, έχει αναθέσει στους δύο στενούς του συνεργάτες, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και στον Στέφανο Ξεκαλάκη, να κάνουν όλη τη δουλειά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και τις επαφές με τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα.

Εντελώς στον αντίποδα κινείται ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει σε διαδικτυακή εκδήλωση το προγραμματικό μανιφέστο με το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αμφισβητεί ευθέως την κυρία Γεννηματά, και μάλιστα στους συνομιλητές του δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι, όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση, τόσο θα είναι τα πράγματα δύσκολο να αναστραφούν για το κόμμα. Ο πρώην υπουργός απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους που έχουν έντονα «αντιΣΥΡΙΖΑϊκά» αισθήματα. Η γκάμα του δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι με τον λόγο του μπορεί να τους επαναπροσελκύσει.

Η Φ. Γεννηματά, από την πλευρά της, έχει πλήρη εικόνα της τακτικής των δύο ανθυποψηφίων της. Σε πρώτη φάση ανέθεσε στην έμπειρη Τόνια Αντωνίου το θέμα της διεύρυνσης του Κινήματος Αλλαγής. Οι πιο μυημένοι αντιλήφθηκαν ότι αυτό ήταν το «διαβατήριο» της κυρίας Αντωνίου για να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να ενεργοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό που θα δουλέψει για τη Φώφη Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές, που, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο. Προκειμένου, δε, να ισχυροποιήσει τη θέση της, η κυρία Γεννηματά με σχετική εγκύκλιο έχει δώσει εντολή στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος να ετοιμάσουν τα ψηφοδέλτια.

Με την πρακτική αυτή μεγιστοποιεί την πίεση προς βουλευτές και μεσαία στελέχη να παραμείνουν ή και να ανέβουν στο άρμα της.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου