Εάν δεν υπάρξει καµία θεαµατική έκπληξη στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιµέτωπος µε έναν άγνωστο πολιτικό παίκτη: τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αρχηγία του Κινήµατος Αλλαγής έχει φροντίσει µε επιµέλεια να κρύψει το πολιτικό του στίγµα -προφανώς και εξαιτίας της εκλογικής διαδικασίας-, αρνούµενος να ταυτιστεί µε τον έναν ή τον άλλο πόλο. Κανείς στην πραγµατικότητα δεν µπορεί να πει µε σιγουριά τι θα πράξει, εάν κληθεί µέσα από τις πολιτικές εξελίξεις να στηρίξει µια κυβέρνηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες συνομιλίες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση ή συνοµιλία την ερχόµενη εβδοµάδα-εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-, αφού ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών µε όλους τους φορείς που εµπλέκονται στην πανδηµία, αναµένεται να πάρει πρωτοβουλία προκειµένου να έχει συνοµιλίες µε όλους τους αρχηγούς των κοµµάτων του δηµοκρατικού τόξου. Στόχος του, να κατατεθεί µια κοινή πρόταση για το θέµα του κορονοϊού. Εκεί θεωρούν πολλοί ότι θα φανεί και το πώς σκοπεύει να σταθεί αντιπολιτευτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οπως λένε, άλλωστε, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η περίοδος της σιωπής για τον ευρωβουλευτή του Κινήµατος Αλλαγής θα λάβει τέλος, καθώς τα προβλήµατα των πολιτών είναι πλέον πολλά και σηµαντικά.

Πολιτικοί παράγοντες µε εµπειρία ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χωρίς να το περιµένει απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναγνώρισε σε άρθρο του το ενδεχόµενο ο Αλέξης Τσίπρας να χάσει την πρωτοκαθεδρία στη νέα γενιά. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς και της µεγάλης προοδευτικής παράταξης εµφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης», ανέφερε ο κ. Κούλογλου και πρόσθεσε ότι «οι κεντρώοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ.», που ψήφισαν τον κ. Ανδρουλάκη «ήθελαν κάποιον νέο, που αποφεύγει τις κοκοροµαχίες και δεν κλίνει ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά».

Πώς τον αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ 

Σε αυτό ακριβώς το επιχείρηµατα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απαντούν, πως το ότι είναι νέος σε ηλικία δεν σηµαίνει ότι µιλάει τη γλώσσα των νέων και αντιλαµβάνεται τα προβλήµατά τους.

Παραπέµπουν, µάλιστα, στο πολιτικό υπονοούµενο που είχε αφήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ντιµπέιτ, όταν είχε κάνει λόγο για «νεόγερους».

Ακόµα, πιστεύουν ότι η µεγάλη συµµετοχή στην εκλογική διαδικασία την πρώτη Κυριακή είχε να κάνει µε τον θάνατο της Φώφης Γεννηµατά, ο οποίος έφερε συναισθηµατική φόρτιση σε µια µεγάλη µερίδα πολιτών που κινείται στην Κεντροαριστερά.

Το γεγονός, πάντως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν την προσωπικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη ενδέχεται να τους οδηγήσει σε λάθος συµπεράσµατα και υποτίµηση του αντιπάλου τους. Το ότι έχουν µάλλον δικαιολογηµένη άγνοια για τις οργανωτικές ικανότητες του ευρωβουλευτή -ο οποίος τις έδειξε την πρώτη Κυριακή-, ότι δεν προσµετρούν στα θετικά του τη µεγάλη δυναµική που έχει η υποψηφιότητά του στην Κρήτη και σε κάποιες άλλες περιφέρειες, ακόµα και ότι το άγνωστο γύρω από την προσωπικότητά του δηµιουργεί µια περιέργεια ενδέχεται να επηρεάσουν βαθµηδόν τη δηµοσκοπική εικόνα που θα έχει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το επόµενο διάστηµα.

Η εξήγηση της Κουμουνδούρου και το θαύμα Παπανδρέου, που θα απλοποιούσε την κατάσταση

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στα «θαύµατα», µια ενδεχόµενη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου θα απλοποιούσε τα πράγµατα και τις καταστάσεις. Στην πραγµατικότητα, γνωρίζουν ότι από την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου θα χάσουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων που έχει συνταχθεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα ωστόσο θα αποκτούσαν έναν εν δυνάµει κυβερνητικό σύµµαχο.

Στην Κουµουνδούρου, πάντως, δεν κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έµεινε εκτός κούρσας στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ερµηνεύουν, µάλιστα, την ήττα του ως πολιτική αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συµπέρασµα αυτό βασίζεται στην εκτίµηση ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαµαρά ήταν η «προτίµηση» του Μεγάρου Μαξίµου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Μάλιστα, θυµίζουν πως συνυποψήφιοι και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. είχαν καταγγείλει παρεµβάσεις, προκειµένου να ευνοηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόµα και µε «αποστολή» ψηφοφόρων, λένε κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.