Μια κλασική παγίδα από την τουρκική πλευρά απέφυγε ο Νίκος Δένδιας μετά την δημόσια αντιπαράθεση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης στην Άγκυρα.

Η οριακά αδιάφορη πρωτολογία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιείχε τις κλασικές τουρκικές θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει στο Αιγαίο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επαναφέροντας την πρόταση Ερντογάν για διεξαγωγή διεθνούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας έπαιρνε τον λόγο είχε δύο επιλογές. Είτε θα έμπαινε στην ατζέντα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας μία ακόμα επανάληψη σε κάποια σταθερά σημεία, εξυπηρετώντας επί της ουσίας τις τουρκικές στοχεύσεις, είτε θα πήγαινε δύο βήματα μπροστά, εκθέτοντας το σύνολο του προβλήματος που υπάρχει με την Τουρκία, την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της, ξεκαθαρίζοντας δημοσίως τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αυτή τη φορά στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους. Ο Νίκος Δένδιας ξεκινώντας τη δευτερολογία του, ουσιαστικά εξήγησε γιατί έκανε τη δεύτερη επιλογή. Και δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε. «Και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ μου Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα. Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θέτοντας για ακόμα μία φορά με μεγαλύτερη σαφήνεια τα θέματα που είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του.

Τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και τις εναέριες παραβιάσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. «400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Μεβλούτ. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και στη συνέχεια ανέτρεψε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας, αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έθιξε και το μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο και το οργανωμένο σχέδιο από την τουρκική πλευρά για τις μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας παράλληλα τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η ένταξη της Τουρκίας σε αυτή. Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να θίξει και δύο θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική όπως την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν.μ, αλλά και την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία που μετουσιώνεται σε παραβιάσεις.

Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα απάντησε και στο τουρκικό επιχείρημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών λέγοντας με νόημα: «Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν». Έθιξε το ζήτημα της ορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αγίας Σοφίας και του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Απροετοίμαστος ο Τσαβούσογλου


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε απροετοίμαστος απέναντι στον καταιγισμό που δέχθηκε από τον Νίκο Δένδια καθώς φάνηκε ότι ήταν προετοιμασμένος για κάτι ελεγχόμενο και τελείως διαφορετικό. Το είπε άλλωστε, ζητώντας όσα συζητούνται «μεταξύ τους» να μην συζητούνται και δημοσίως, ενώ οι συνεργάτες του είχαν προγραμματίσει μία «κλειστή» συνέντευξη Τύπου χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους ενώ ξαφνιάστηκαν όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θέλησε να ανταπαντήσει στον Τσαβούσογλου.

Όσο για τον τελευταίο, ενδέχεται στις στοχεύσεις του ήταν να εμφανίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μία Τουρκία που είναι ανοιχτή στον διάλογο, βλέπει με καλό μάτι την Ευρώπη, επιζητά συνεργασίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επιζητά μία συνολική λύση για την Ανατολική Μεσόγειο. Και η ήπια αυτή στάση δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με τις έντονες πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία.