Με τηλεοπτικό του μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις για το φετινό Πάσχα. 

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες θα προβληθεί την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, όπου πιθανόν θα ανακοινωθεί η απόφαση να μην αρθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και παράλληλα θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό πλάνο για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Ο Μάιος ορόσημο για την έξοδο από την κρίση

«Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test». 

Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα φέτος
Λίγες ημέρες πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, κυβέρνηση και Εκκλησία φαίνεται τη «χρυσή τομή» για τον εορτασμό της μεγαλύτερης εορτής της Ορθοδοξίας.

Παρότι η πανδημία και η συμφόρηση στο Ε.Σ.Υ. δεν επιτρέπουν ένα «κανονικό» Πάσχα, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες καθώς και η τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου «δείχνουν» ανοιχτούς ναούς με απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το στίγμα της αμοιβαίας συνεννόησης για το φετινό Πάσχα έδωσαν κατά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο περιθώριο εκδήλωσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Για την περιφορά του Επιταφίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί περιμετρικά του Ιερού Ναού, προαναγγέλοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα.

Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν πως η περιφορά θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας
ώστε οι πιστοί να μένουν σταθεροί στον εξωτερικό χώρο τηρώντας τις αποστάσεις. Παράλληλα η περιφορά θα γίνεται μόνο από ιερείς και ψάλτες. Κατά τα λοιπά, διευκρινίζεται ότι για τον προαύλιο χώρο δεν υπάρχει περιορισμός ατόμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ο περιορισμός των ατομών αφορά μόνο των εσωτερικό των Ναών, ενώ για τους εξωτερικούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί των αποστάσεων, χρήση μάσκας κλπ , όπως ορίζει η Πολιτική Προστασία.

Ανάσταση στις 9 το βράδυ

Ανάσταση στις 9 το βράδυ, στο προαύλιο των ιερών ναών, προβλέπει η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.