Νέα, αναθεωρημένα, υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενόψει τουρισμού, αλλά και της νέας καλοκαιρινής σεζόν. Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας  στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, αναφέρθηκε στα θέματα της ναυτιλίας, αλλά και της επικαιρότητας, με έμφαση στο μεταναστευτικό και στην πανδημία.

«Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος συμπεριφέρονται με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό παραβιάζοντας τη συμφωνία και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Είπε πως οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας ενώ τόνισε πως εξοπλιζόμαστε και με μέσα και με εξοπλισμό.

Αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη είπε είναι σε εξέλιξη η δικογραφία και διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών είπε πως αλλάζει η μετοχική σύνθεση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη θέση της Τουρκία για το μεταναστευτικό,
ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών είναι και απαράδεκτες και αναληθείς διότι αυτοί που πραγματικά σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία που συστηματικά, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών συμπεριφέρονται με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου κυρίως όμως με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

«Θυμίζω ότι τα τελευταία 6 χρόνια τα στελέχη του Λιμενικού έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα ενώ καταπολεμάμε και τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών. Πρόσφατο περιστατικό στην Κω και στην Κάλυμνο που είχαμε εξάρθρωση παράνομου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, τα στελέχη μας έδρασαν με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο γιατί η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και θα συνεχίσει να τα προστατεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, ξεχνάει ότι έχει υπογράψει την κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, το θέμα είναι ευρωτουρκικό, οφείλει η Τουρκία να σεβαστεί την συγκεκριμένη συμφωνία και είναι αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν και τη συμφωνία αλλά και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο μεταναστευτικό από πλευράς Τουρκίας η κλιμάκωση, σε επίπεδο δηλώσεων, των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Όποια και αν είναι η πρόθεση, η στόχευση της Τουρκίας εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και αυτό το κάνουμε συστηματικά τον τελευταίο χρόνο με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το 2020 σε σχέση με το 2019 οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 84% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έχουν μειωθεί 90% και βεβαίως προχωράμε σε ένα ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα».

«Πριν από λίγες μέρες παρουσία και του πρωθυπουργού παραλάβαμε δύο σύγχρονα περιπολικά σκάφη και μέσα στο χρόνο θα παραλάβουμε άλλα δύο όπως επίσης και 15 σκάφη 17 μέτρων. Είναι μια σειρά διαγωνισμών στον αέρα και βεβαίως το εθνικής σημασίας έργο, το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης όπου τις πρώτες μέρες του 2022 θα έχουμε τον ανάδοχο. Άρα βλέπετε ότι εξοπλιζόμαστε και με μέσα και με εξοπλισμό αλλά θα επενδύσουμε και στον ανθρώπινο παράγοντα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την πρόσληψη 155 λιμενοφυλάκων, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε καθυστερήσει αυτό προέκυψε επειδή τροποποιήθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου με την ένταξη των 1.500 νέων οργανικών θέσεων. Είμαστε πολύ κοντά, περιμένουμε την έγκριση του από το ΣτΕ, νομίζω ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου πλέον».

Αναφορικά με τη διαδικασία για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους λοιμωξιολόγους εξετάζουμε όλα τα ζητήματα έτσι ώστε να υπάρξει στοχευμενη αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υπάρχει εμπειρία από την περσινή χρονιά, για παράδειγμα θα προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική πλέον υποβολή του εντύπου πληροφοριών αλλά πολύ γρήγορα, εννοώ πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχουμε τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Αναφορικά με την υπόθεση Σήφη Βαλυράκη, ο υπουργός δήλωσε: «Από την αρχή είχα δηλώσει ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος για τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Είναι σε εξέλιξη ακόμα η δικογραφία, τον γενικό συντονισμό έχει η Εισαγγελία Χαλκίδος, υπήρξαν κάποιες μαρτυρίες προχθές στο Ανθρωποκτονιών αυτά θα διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για το πώς θα πρέπει να κινηθεί. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι τα έμπειρα στελέχη του Λιμενικού Σώματος κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι τέρμα έτσι ώστε να μην αφήσουμε καμία απολύτως σκιά για την συγκεκριμένη υπόθεση».

Αναφορικά με την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Αλλάζει η μετοχική σύνθεση. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή έχει βγει σε διεθνή διαγωνισμό η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου 67% του Λιμένος Ηρακλείου κατά τα άλλα δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα με την έννοια ότι και ο ρυθμιστικός και ο πολιτικός ρόλος του κράτους παραμένει. Θα υπάρξει μια μακροχρόνια παραχώρηση, εγώ το λεω ενοίκιο, αυτο όμως θα γίνει υπό την μορφή συγκεκριμένων επενδύσεων και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα τρεις διεθνείς διαγωνισμοί με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα γεγονός που πιστοποιεί και την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών με ιδιαίτερη έμφαση στο γεωπολιτικό και γεωστρατιωτικό τους ρόλο. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, καταλαβαίνω ότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις αλλά εμείς εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», κατέληξε.