Σχεδιο_χωρις_τιτλο_38_
Πολιτική

Ο Βορίδης τα αλλάζει όλα για την ψήφο των αποδήμων – Εκτεθειμένος ο Τσίπρας έναντι της ομογένειας

Τον λόγο στους εκπροσώπους των Ελλήνων του εξωτερικού δίνει το υπουργείο Εξωτερικών - Στο κοινοβούλιο οι ζυμώσεις με ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ διαφορετική θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αυτήν τη φορά σχετικά µε τις βελτιωτικές διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήµων, σε σχέση µε ό,τι συνέβη στην περίπτωση του Νόµου Θεοδωρικάκου . Οπως διαµηνύουν συνοµιλητές του Μεγάρου Μαξίµου και του υπουργείου Εσωτερικών, το σκηνικό δεν θα θυµίζει σε τίποτα την περίοδο της ψήφισης του ισχύοντος νοµοθετήµατος, καθώς οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις που έγιναν τότε, λόγω των περιορισµών που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα δεύτερο επίπεδο το ΚΚΕ, οδήγησαν σε διατάξεις που, αν µη τι άλλο, δηµιούργησαν σκιές και ερωτήµατα σε αυτή την ιστορική περίσταση για τα πολιτικά δεδοµένα της χώρας. «Είµαστε σαφείς. Συµφωνούµε απολύτως µε τη δήλωση της αρµόδιας τοµεάρχου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι πρέπει να αρθούν εδώ και τώρα οι σχετικοί περιορισµοί. Θα πρέπει ο πολιτικός κόσµος να δείξει σοβαρότητα, γενναιότητα και σεβασµό έναντι του απόδηµου Ελληνισµού και, όπως συµβαίνει σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσµο, να διευκολύνει µε όλους τους τρόπους τη συµµετοχή στις εθνικές εκλογές του συνόλου των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός συνόρων, αλλά είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους», επισηµαίνουν στην εφημερίδα Παραπολιτικά κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας το στίγµα των κυβερνητικών χειρισµών και παίρνοντας θέση στα όσα είπε προ ηµερών η Θεοδώρα Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα». «Η προσπάθεια της Κουµουνδούρου να ακυρώσει στη συνέχεια τα όσα είπε η βουλευτής δεν καταδεικνύει µόνο πολιτική σύγχυση, αλλά, εκτός των άλλων, συνιστά αδυναµία κατανόησης του διακυβεύµατος και ανευθυνότητα», προσθέτουν.

Με βάση τα παραπάνω και σύµφωνα µε όσα µελετώνται στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, κατόπιν της κατάθεσης του νοµοσχεδίου Βορίδη στη Βουλή, δεν πρόκειται να υπάρξει µέχρι την ψήφισή του κανένα άτυπο όργανο συνεννόησης µεταξύ των εκπροσώπων των κοµµάτων και καµία άλλη πολιτική συνεννόηση, πέραν της επιχειρηµατολογίας η οποία αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί στο κοινοβουλευτικό µέτωπο. Οι µόνοι που θα καταθέσουν τις απόψεις τους σε ένα πεδίο απευθείας συνοµιλιών µε το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι οι φορείς που εκπροσωπούν τον απανταχού Ελληνισµό και οι οποίοι µοιραία θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.
Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε διαδικασία µπορεί να συµβάλει στην επίτευξη µιας µίνιµουµ και λογικής συζήτησης, που θα µπορούσε να οδηγήσει προ κοινών συµπερασµάτων και θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης κεντρικών αξόνων του ισχύοντος νόµου, θα δροµολογηθεί άµεσα, όπως λένε συνεργάτες του αρµόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη.

Ωστόσο, όπως σηµειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, «θα πρέπει σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία να καταστεί σαφές ποιοι, στο όνοµα της συναίνεσης που απαιτείται προκειµένου να εξασφαλιστούν 200 ψήφοι για να ισχύσουν οι προωθούµενες προβλέψεις, τζογάρουν και πάλι µε τις αγωνίες του απόδηµου Ελληνισµού για τα τεκταινόµενα στην πατρίδα, ποιοι επιθυµούν να περιορίσουν την αντίστοιχη εκλογική δεξαµενή και ποιοι θέλουν να βάλουν τους συµπατριώτες µας, που συγκροτούν δικαίωµα ψήφου, να περάσουν από 40 κύµατα, προκειµένου να βρεθούν µπροστά στην κάλπη. Ποιοι, τελικώς, φοβούνται την πολιτική ετυµηγορία των αποδήµων, κρύβοντάς την πίσω από διάφορα τεχνάσµατα, που δείχνουν, αν µη τι άλλο, ασέβεια απέναντί τους, µε τη συνεχώς επαναλαµβανόµενη επωδό για µη προσµέτρηση των αποτελεσµάτων στα συνολικά της επικράτειας».

Ανισότητα

Παράλληλα, ένα από τα κεντρικά επιχειρήµατα που τίθενται στη ρητορική της κυβέρνησης είναι πως η ίδια η Αριστερά βάζει ταξικό υπόβαθρο στην επιθυµία των Ελλήνων πολιτών που ζουν σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της Γης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα, αφού το όνοµά τους αναγράφεται κανονικά στους καταλόγους, καθώς, αν διαθέτουν το απαιτούµενο ποσό, µπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν, ενώ, αν δεν έχουν αυτή την οικονοµική δυνατότητα, παραµένουν απλοί θεατές.

Στο πλαίσιο αυτό και για να καταφανούν οι πραγµατικές προθέσεις της κάθε πλευράς και να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διγλωσσία του και σε αυτό το ζήτηµα, η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική του «take it or leave it», µε ξεκάθαρη τοποθέτηση στη βάση της αρχικής της τοποθέτησης, της δυνατότητας, δηλαδή, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι εγγεγραµµένοι στις εκλογικές λίστες Ελληνες του εξωτερικού. Aξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς της κυβέρνησης, µε το νοµοσχέδιο που φέρνει ο Μ. Βορίδης θα µπορεί να ψηφίσει ακόµα και επταπλάσιος ή οκταπλάσιος αριθµός συγκριτικά µε τον Νόµο Θεοδωρικάκου.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Απριλίου