Το δίπτυχο «ασφαλές Πάσχα – ελεύθερο καλοκαίρι» αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση το πλαίσιο για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα πυρά από την αντιπολίτευση ωστόσο είναι σφοδρά κατά της κυβέρνησης, αφού κοινός τόπος στα κόμματα είναι πως, σε καθαρά υγειονομικό επίπεδο, η πανδημία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της εδώ και ένα χρόνο και ως εκ τούτου οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες χωρίς απαραίτητα να αντιδρούν στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής ΝΔ, σημείωσε ότι η ελπίδα για μια καλύτερη μέρα και επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται στα εμβόλια.

 «Η ελπίδα προέρχεται από τους εμβολιασμούς. Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία από μόνη έχει συνειδητοποιήσει ότι τα εμβόλια είναι η λύση».

 Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε την ανάγκη για ατομική ευθύνη που πρέπει να φέρει ο καθένας μας, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να συστρατευθεί και να στηρίξει την προσπάθεια της ατομικής ευθύνης.

 «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ατομική ευθύνη είναι ένα μέσο για να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε την επομένη μέρα. Η ατομική ευθύνη είναι πολύ ισχυρό όπλο και ισχυρότερο τα εμβόλια».

 Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα σε υγειονομικό επίπεδο και στην πίεση των νοσοκομείων, παρόλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει ικανοποιητικά.

 Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως το άνοιγμα της εστίασης, καθυστερημένα, και σημείωσε ότι δεν εμπνέεται η απαραίτητη εμπιστοσύνη προς τους πολίτες.

 «Έχουμε μια κυβέρνηση που με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη».

 Ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ιχνηλάτηση του ιού, στα ΜΜΜ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ανοίγει η εστίαση.

 «Δεν διασφαλίζεται η παροχή κεφαλαίου κίνησης στην εστίαση, καθώς τα χρήματα για να κινηθούν θα τα πάρουν τέλος Μαΐου».

 Για αποτυχία του lockdown μίλησε από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει το πιο μακρύ lockdown από όλες τις χώρες της ΕΕ.

 «Η κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή δηλαδή οριζόντια περιοριστικά μέτρα επί μακρόν, που απέτυχε για δυο λόγους».

 Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών και το κόστος της κλειστής οικονομίας, δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

 «Είναι σαφές ότι υπάρχει κόπωση και ότι έπρεπε να ανοίξουμε γιατί βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο στο οποίο κανείς δεν επιβλέπει τα μέτρα και κάποιοι δεν τα τηρούν».

 Ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ ζήτησε ένα μεταβατικό πρόγραμμα για το άνοιγμα των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές, δηλαδή ρευστότητα, ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

 Όποια βήματα και αν γίνονται θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά για να μην υπάρξει πισωγύρισμα κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.