«Το Πάσχα και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις δεν θυσιάστηκαν για το άνοιγμα του Τουρισμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα επισήμανε πως με την επιτάχυνση των εμβολισμών θα εμβολιαστούν οι επαγγελματικές ομάδες που αφορούν τον τουρισμό.

Τέλος ανέφερε πως εκτός από τους εμβολιασμούς υπάρχουν και άλλα εργαλεία όπως τα self test αλλά και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα αν «θυσιάζεται» το Πάσχα για να ανοίξει ο τουρισμός
, η υφυπουργός Τουρισμού απάντησε: «Από το υπουργείου Τουρισμού ήταν σαφές το μήνυμα το οποίο είχε εκπέμψει και ο υπουργός Τουρισμού νωρίς στη διεθνή έκθεση Τουρισμού Βερολίνου για την ημερομηνία. Είχαμε μιλήσει για τα μέσα Μαΐου και κινούμασταν πολύ μεθοδικά για αυτή την ημερομηνία και είναι σημαντική η ημερομηνία αυτή γιατί όλοι μας παρακολουθούν. Γιατί αυτό το μήνυμα δίνεται και μεταδίδεται παντού και έχει μάλιστα πάρει πολύ θετική ανταπόκριση από τα ξένα μέσα, από ξένους tour operators και από ξένες κυβερνήσεις».

«Ο πρωθυπουργός χθες έδωσε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες και βέβαια και στον τουρισμό έναν καθαρό δρόμο που έχουμε μπροστά μας με πολύ σαφείς ημερομηνίες οι οποίες μπορούν στα μέσα Μαΐου όταν ανοίγει ο τουρισμός να δώσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον ταξιδιώτη είτε είναι ο έλληνας ταξιδιώτης είτε είναι ο ξένος που επιλέγει τη χώρα μας. Δεν είναι θέμα θυσίας του Πάσχα, εδώ γίνεται μια αποτίμηση επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλη την περίοδο έχουμε περάσει έτσι σε μια δυναμική κατάσταση, όλοι προσβλέπουμε στην θρησκευτικότητα των ημερών, ο καθένας για να τη ζήσει όπως επιθυμεί, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τη ζήσουμε και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έτσι ώστε να πορευτούμε όλοι πιο σίγουροι για ένα τεράστιο στοίχημα. Είναι τεράστιο στοίχημα φέτος ο τουρισμός για την οικονομία της χώρας που προσβλέπουμε κάποια στιγμή, δεν θα είναι άμεσα, να μας επαναφέρει στα πολύ υψηλά μεγέθη τα οποία είχαμε το 2019 και αφίξεων και εσόδων άρα όλοι μαζί κατευθυνόμαστε προς μια συλλογική νίκη. Αυτή θέλουμε να πετύχουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείσα ποια θα είναι τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για την είσοδο των τουριστών στη χώρα, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε: «Εδώ και λίγες μέρες δίνεται η δυνατότητα μόνιμων πολιτών των χωρών της ΕΕ, της περιοχής Σένγκεν, Ισραήλ, Εμιράτα, Αμερική, Βρετανία να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα με δύο προϋποθέσεις, αν έχουν εμβολιαστεί με τη διπλή δόση είτε αν έχουν κάνει PCR. Μπορεί να έχουν δειγματοληπτικό έλεγχο στα σύνορα. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή ξεκίνησε μια σημαντική προσέλευση, φανταστείτε ότι πριν από δύο εβδομάδες μεγέθη των Ισραηλινών είναι περίπου 650 άτομα αντιλαμβανόμαστε δηλαδή ότι αυτό είναι περισσότερο μια δυνατότητα που ξεκινά να υπάρχει και μια σταδιακή χαλάρωση μέτρων και δεν είναι ένα επίσημο άνοιγμα το οποίο ούτως ή άλλως τοποθετείται χρονικά εκεί».

«Ίδιοι κανόνες για όλους δηλαδή εντός της χώρας ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα αν είσαι κάποιος που έχεις έρθει από τις χώρες που ανέφερα είτε βρίσκεσαι στη χώρα. Οι διαπεριφερειακές δηλαδή μετακινήσεις δεν επιτρέπονται, αυτός ο οποίος δηλώνει στο PLF έναν προορισμό παραμένει εκεί και βέβαια στον προορισμό που πηγαίνει έχει τη μάσκα, τις αποστάσεις, στέλνει τα μηνύματα ότι δηλαδή ισχύει για όλους μας. Για την περίοδο από τις 15 Μαΐου και μετά θα ισχύουν και πάλι οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για τους Έλληνες πολίτες και για το σύνολο γιατί μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε το επίπεδο της προστασίας του πληθυσμού», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείσα αν θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τι θα γίνει με αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ο υφυπουργός: «Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα στον τουρισμό όπως το έχουμε συζητήσει και για την εστίαση ακόμα και για τις υπόλοιπες ομάδες ακόμα και για τις ομάδες των υγειονομικών τώρα όμως που επιταχύνεται ο εμβολιασμός αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα καλύψει το σύνολο του πληθυσμού και αυτό είναι σημαντικό. Το να μιλάμε δηλαδή για το σύνολο των περιοχών και ηλικιών και επαγγελματικών ομάδων που μπορούν νωρίτερα με την επιτάχυνση του δρόμου προς την ελευθερία, έτσι όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός, να συμμετέχουν στον εμβολιασμό».

Ερωτηθείς αν κάποιο ποσοστό εργαζομένων στον τουρισμό δεν θελήσει να εμβολιστεί, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό να θυμίζουμε όλοι το όφελος του εμβολιασμού και το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι, αυτό οφείλουμε να το επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Έχουμε τα υπόλοιπα μέτρα γιατί φέτος σε σύγκριση με πέρυσι τα όπλα μας είναι περισσότερα. Έχουμε δηλαδή μέσα σε όλη αυτή την πεντάδα των μέτρων που έχουμε, τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, αναφέρομαι στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων και θα σταλούν σε όλους τους επιχειρηματίες–επαγγελματίες για να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονική περίοδο και έχουν να κάνουν με όλη τη λειτουργία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων».

«Έχουμε τα self test, προφανώς μια γραμμή άμυνας είναι ο εμβολιασμός, είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας. Έχουμε και πάλι ξενοδοχεία καραντίνας έχουμε βγάλει ήδη πρόσκληση σαν υπουργείο και έχουν δηλώσει περιοχές και βέβαια είναι και ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα σύνορα. Έχουμε όμως τα self test όπου βλέπετε ότι και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών έχουν ένα πολύ θετικό πρόσημο ως προς το να προλάβουμε την παρουσία ενός ανθρώπου σε ένα χώρο άρα και τη διασπορά του ιού. Είναι μεγάλη η διαφορά με πέρυσι για τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουμε. Πέρυσι ο τουρισμός έδωσε το δείγμα της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού επιχειρηματίες και εργαζόμενοι και όσοι ήρθαν στην Ελλάδα αισθάνθηκαν ασφαλείς όπως αισθάνθηκαν ασφαλείς και οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό και γύρισαν πίσω στη χώρα τους δίνοντας αυτό το νέο, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές για την ασφάλεια την οποία ένιωσαν στην Ελλάδα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Self test λοιπόν, πολύ αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων και για τα καταλύματα και τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και βέβαια για τις επιχειρήσεις εστίασης. Αυτά επειδή έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ανθρώπων μας είτε είναι στην ταβέρνα είτε στη reception οπουδήποτε και να βρίσκονται, έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια του κατοίκου της περιοχές προφανώς εδώ θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση για αυτό και βγήκαν και τα πρωτόκολλα χθες, νωρίτερα από πέρυσι, για να μπορούν να εφαρμοστούν και να ληφθούν τα μέτρα από τα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα καταλύματα και να δώσουμε την εικόνα αλλά και την ουσία της προετοιμασίας που έχει γίνει φέτος εγκαίρως», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την τουριστική οδηγία των ΗΠΑ, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Αυτό το οποίο έκανε η Αμερική ήταν να αυξήσει τον αριθμό των χωρών οι οποίες μπαίνουν στο 4 κάνοντας μια αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων επειδή όμως αλλάζει, ξέρετε ότι επικαιροποιούνται κάθε φορά τα στοιχεία. Αυτό που είναι σημαντικό με την Αμερική είναι όλο αυτό το οποίο δίνεται ως μήνυμα από πράκτορες αλλά και γενικά από συνομιλητές στην Αμερική του ενδιαφέροντος των αμερικανών να επισκεφτούν όταν δώσει και το πράσινο φως από εκεί. Ο υπουργός μας την Παρασκευή θα είναι στην Αμερική, θα έχει μια μεγάλη σειρά συναντήσεων και με αεροπορικές εταιρείες αλλά και tour operators έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν οι ταξιδιώτες να έρθουν».

«Όλα όσα χρειάζεται να ειπωθούν θα ειπωθούν εδώ όμως υπάρχει μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία είναι ελληνική και έχει να κάνει με όλη την επικράτεια , την προσπάθεια που κάνουμε έστω και σε αυτή τη στιγμή που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο ξέφωτο, όλοι μας, όλες οι περιοχές έτσι ώστε ξανά να αποκτήσουμε επίπεδα επιδημιολογικών μελετών τα οποία θα είναι στο πράσινο. Είναι μια προσπάθεια η οποία είναι κοινή γιατί μας παρακολουθούν όλοι», επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, ανέφερε: «Θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις γιατί υπάρχουν και ειδικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία αυτών».