«Αισιόδοξα τα στοιχεία για την κρουαζιέρα φέτος σε σχέση με το 2019» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Είπε πως τα δύο προηγούμενα δύο χρόνια ο τουρισμός δεν συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Ανέφερε πως εβδομάδα με εβδομάδα αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας. Τόνισε πως είναι υψηλές οι κρατήσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από
το εσωτερικό ενόψει του Πάσχα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Αναφορικά με την κρουαζιέρα: Η κρουαζιέρα έχει εντυπωσιακά στοιχεία σε σχέση και με το ‘19. Το 2019 στον Πειραιά είχαν αφιχθεί 622 κρουαζιερόπλοια φέτος είναι προγραμματισμένα πάνω από 700. Το Λαύριο θα δεχτεί πάνω από 70 χιλιάδες αφίξεις και μάλιστα μιλάμε ότι αυτός ο οποίος έρχεται από το αεροπλάνο διαμένει στην περιοχή, παίρνει το πλοίο και επιστρέφει στην περιοχή δεν κάνει μόνο transit. Η Θεσσαλονίκη είχε 11 και θα έχει 66 κρουαζιερόπλοια. Είναι πολύ σημαντική αύξηση.

Ερωτηθείσα αν ο κ. Πλεύρης στο πίσω μέρος του μυαλού του χθες στην ανακοίνωση των νέων μέτρων είχε μια τουριστική σεζόν καλύτερη από το ’19 και με την κανονικότητα του ‘19: Δεν μπορώ να κωδικοποιήσω τη σκέψη του υπουργού βλέπω όμως ότι η κατεύθυνση των μέτρων έχει να κάνει και με την πορεία προφανώς της πανδημίας αλλά και το τι γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες. Το είδαμε και στη Μεγ. Βρετανία για αυτό και υπάρχει και αυτή τη στιγμή μια ιδιαίτερα επιθετική αύξηση των κρατήσεων από τη Μεγ. Βρετανία για Ελλάδα. Όταν και εκεί τα μέτρα χαλάρωσαν αμέσως αυτό αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις των Βρετανών προς Ελλάδα άρα αυτό βλέπετε ότι είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και διεθνής τάση το να υπάρχει μια απομείωση των μέτρων.

Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση του κρουσμάτων μέσα στην τουριστική σεζόν: Είδαμε τις προηγούμενες χρονιές ότι δεν συνδέθηκε ο τουρισμός με αύξηση κρουσμάτων και αυτό έχει καταγραφεί και τις δύσκολες χρονιές και το ‘20 και το ’21. Μίλησαν οι αριθμοί ακόμα και σε κλασικές περιοχές που ήταν τουριστικοί προορισμοί όπως η Κρήτη.

Ερωτηθείσα πόσα χρήματα υπολογίζουν ότι θα φέρει η τουριστική σεζόν και αν η ακρίβεια θα επηρεάσει τον τουρισμό: Ο λογαριασμός γίνεται πάντα στο τέλος. Θα σας θυμίσω τι έγινε με το λογαριασμό αν κάναμε την ίδια κουβέντα το 2021, όπου λέγαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει περίπου 40 με 50% ανάκτηση σε σχέση με το ’19. Τελικά φτάσαμε στο 60% δηλαδή 11 δις στα δημόσια ταμεία. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δηλαδή οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει, μάλιστα είναι αυξημένες κατά 7 με 10% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις θα είναι περισσότερες από ποτέ, σε περισσότερους προορισμούς, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Και αυτά δεν τα λεει μια υφυπουργός τουρισμού απλά για να εξωραΐσει μια κατάσταση το λένε εταιρείες όπως η Jet2 που φέρνει πάνω από 1,1 εκατομμύριο πελάτες της φέτος, η TUI έχει ανακοινώσει διπλασιασμό των προβλεπόμενων θέσεων για Ελλάδα από 1,5 σε 3 εκατομμύρια. Η Aegean θα φτάσει σε μεγάλο βαθμό ανάκτησης σε σχέση με το 2019 επαναφέροντας κιόλας δρομολόγια τα οποία τα είχε σταματήσει λόγω της πανδημίας. Εταιρείες από την Αμερική προσθέτουν νέες πόλεις, όπως η Βοστόνη που ξεκινάει σύντομα από τη Delta, και πάνω από 460 χιλιαδες επισκέπτες που περιμένουμε από την Αμερική λόγω αεροπορικών θέσεων. Οι αριθμοί αυτοί περιμένουμε να επιβεβαιωθούν, προφανώς όταν μιλάμε για ένα τεράστιο κύμα οικονομικής αδυναμίας και ακρίβειας πρέπει να δούμε αυτό πως θα καταγραφεί και στη μέση δαπάνη η οποία ήταν αυξημένη κατά 27% το ’21 σε σχέση με το ’19.

Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, οι πρωτοβουλίες του υπουργού μας και όλης της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην αφήνουμε καμία αγορά χωρίς να την εξερευνήσουμε. Πρόσφατα ήμασταν Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ήδη καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από εκεί, αυξημένες πτήσεις.

Αναφορικά με τους τουρίστες από τη Ρωσία: Χθες ήμουνα σε μια κουβέντα και ήταν ένας άνθρωπος σημαντικός από ταξιδιωτικό γραφείο, κάποιες ακυρώσεις πράγματι είχανε δεν έχουν ακόμα ευρύ φάσμα ακυρώσεων τουλάχιστον σε αυτό το γραφείο. Σε κάποιες άλλες περιοχές όμως ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης και της Ρόδου που δουλεύουν με Ρώσους πράγματι εκεί πέρα υπήρχε αναστολή βλέπουν όμως μια αναθέρμανση σε όλες τις υπόλοιπες κρατήσεις και βέβαια ένα βαθμό ανάκτησης και από άλλες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εβδομάδα προς εβδομάδα αλλάζει η εικόνα. 28 Μαρτίου με 3 Απριλίου είχε αύξηση 65% των αφίξεων.

Ερωτηθείσα αν ισχύει το υγειονομικό πρωτόκολλο στα ξενοδοχεία: Το πρωτόκολλο έχει ήδη επικαιροποιηθεί, ξέρουν ήδη τα ξενοδοχεία πως θα λειτουργήσουν. Είναι ενημερωμένα τα ξενοδοχεία εγκαίρως.

Ερωτηθείσα αν έχουν συζητήσει με τους ξενοδόχους για τις μεγάλες ενεργειακές αυξήσεις: Είναι προβληματισμένη προφανώς και η αγορά και όλοι οι επιχειρηματίες και βέβαια η κυβέρνηση δεν σταματάει, είδατε πρόσφατη αύξηση του προϋπολογισμού... Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε τα περιθώρια έτσι ώστε να στηρίζουμε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προφανώς οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι μέσα σε αυτές.

Αναφορικά με τις κρατήσεις για το Πάσχα: Υψηλές κρατήσεις και στα νησιά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ ζωηρό ενδιαφέρον και από τους συμπολίτες μας να ταξιδέψουν και από το εξωτερικό.

Ερωτηθείσα αν θα είναι υποψηφία στην Ανατολική Αττική: Η Ανατολική Αττική μπορεί να είναι ούτως ή άλλως και ένας προορισμός ιδανικός και για ταξίδια αλλά αυτό θα ανακοινωθεί στην ώρα του. Έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον η περιοχή, έχει πάρα πολλές μορφές τουρισμού οι οποίες αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν. Οινοτουρισμός και διάφορες άλλες μορφές...

Ακούστε τη συνέντευξη