Μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής, στην τελική ευθεία της επιχείρησης «Ελευθερία», κρύβει η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας την διογκούμενη κόπωση και δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική που εφαρμοζόταν τους τελευταίους μήνες, βάσει της οποίας οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή κλείσιμο των δραστηριοτήτων λαμβάνονταν σε εβδομαδιαία βάση κι ανακοινώνονταν λίγες ημέρες πριν εφαρμοστούν.

Το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε γίνει αντιληπτό ότι έπρεπε να παρουσιαστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, πως έπρεπε δηλαδή να δουν καθαρά οι πολίτες την έξοδο από το τούνελ. Ιδίως μάλιστα τη στιγμή που θα μάθαιναν ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα μπορούσαν να πάνε στα χωριά τους για την Μεγάλη Εβδομάδα και για την Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην επικράτεια. Έτσι, για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα, ανακοινώθηκε το άνοιγμα της εστίασης από τώρα για τις 3 Μαΐου, των δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού, καθώς και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στις 15 Μαΐου.

Το άνοιγμα της εστίασης

Η εστίαση, μάλιστα, δεν είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τόσο νωρίς, αλλά σχεδιαζόταν – όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» - για τα μέσα Μαΐου. Το δικό τους ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξαν τα φαινόμενα έντονου συνωστισμού σε πολλές μεγάλες πλατείες της Αττικής για συνεχόμενα βράδια, που εκτιμάται ότι μπορεί να εκτονωθούν μέσα από το οργανωμένο και με κανόνες άνοιγμα της εστίασης.

Ανοσία στον Covid από την πρώτη δόση εμβολίου

Αλλαγή στρατηγικής, με βάση τα νεότερα δεδομένα, συνιστά και η απόφαση να ανοίξει από τη Μεγάλη Εβδομάδα κιόλας η νέα γραμμή εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία, κάτι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Ιούνιο, ακόμα και τον Ιούλιο. «Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα. Καθώς διαπιστωνόταν καθημερινά και πιο έντονα ότι η πλειοψηφία των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία ήταν ανεμβολίαστοι και καθώς οι μελέτες έδειχναν σημαντική ανοσία από την πρώτη δόση, αποφασίστηκε να στραφεί η «επιχείρηση Ελευθερία» προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού με μία τουλάχιστον δόση όσων περισσότερων ενηλίνων δυνατόν εντός του Μαΐου.

«Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας το μήνυμά του. «Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι».