«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης με αποκλειστικό σκοπό να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

»Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χωρίς κατοχικά στρατεύματα και σύστημα εγγυήσεων», δήλωσε από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης.

Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς ο Υφυπουργός Εξωτερικών όντας συνεχώς ενεργός και δραστήριος βρέθηκε στη Λευκωσία όπου συμμετείχε στην τριμερή διαβούλευση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου μαζί με τους ομολόγους του τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τα Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φ. Φωτίου και την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, κα N. Makram. Στόχος τόσο του Υφυπουργού της Ελλάδας όσο και των άλλο δύο θεσμικών εκπροσώπων είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών σε πολλαπλά επίπεδα όπως των αποδήμων, της εξωτερικής πολιτικής και εν γένει της πολιτικής στρατηγικής συμπόρευσης. Νέες ιδέες για δράσεις θα ενισχύσουν τη στενή συνεργασία στον τομέα της Διασποράς και αφορούν τη νεολαία, τον πολιτισμό αλλά και τους νέους επιστήμονες των χωρών μας που διαβιούν στο εξωτερικό.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε με το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων τονίζοντας το άριστο κλίμα των επαφών. Ακόμα διαβεβαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τη στηρίζει και θα σταθεί στο πλευρό της καταδικάζοντας τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Μάλιστα τόνισε πως η Ελλάδα, με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης, στην επικείμενη άτυπη πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετάσχει με αποκλειστικό σκοπό την ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.