Μαίνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί «εκκαθαρίσεων» στο Δημόσιο, που έφεραν στο φως το parapolitika.gr.  

Στο αποκαλυπτικό ηχητικό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μοιράζει διαβεβαιώσεις στους συντρόφους του πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στα πράγματα τότε θα προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις» στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, ενώ η δεύτερη φορά Αριστερά θα σταθεί αμείλικτη απέναντι σε όσα στελέχη του Δημοσίου υπονόμευσαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Aπό την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασαν τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα που δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησηκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και εξηγήσει τι εννοεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τις «εκκαθαρίσεις» στη δημόσια διοίκηση. 

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τελικά, αλλά με καθυστέρηση πολλών ωρών. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση μάλιστα η Κουμουνδούρου όχι απλά δεν επιπλήττει τον γραμματέα του κόμματος για τις αναφορές και τις «προθέσεις» του, αντίθετα τον δικαιολογεί και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία κατηγορεί για διαστρέβλωση, προπαγάνδα και «μονταζιέρα». 

Πελώνη: Τέτοιες διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ 

Δηκτική ήταν η απάντηση της κυβερνητικού εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Μεγάλη Τρίτη. 

«Περί εκκαθαρίσεων δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις και είναι πλέον εμφανές ότι οι απόψεις του κ. Τζανακόπουλου, είναι οι απόψεις του κ. Πολάκη, που είναι οι απόψεις του κυρίου Τσίπρα και οι απόψεις όλου του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε η κ. Πελώνη 

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος όπου οι -κατά ΣΥΡΙΖΑ- αρμοί της εξουσίας λειτουργούν ο καθένας ανεξάρτητα, τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έχει απειλήσει ότι τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

«Και δείχνουν ότι το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” και αυτή η καθεστωτική αντίληψη περί “αρμών της εξουσίας” είναι η κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η κ. Πελώνη. 

«Σοκαρισμένο» το ΚΙΝ.ΑΛ.  

Σε κοινή ανακοίνωση της βουλευτή Ευαγγελίας Λιακουλη και της Έφης Στεφόπουλου, Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις Τζανακόπουλου αποκαλύπτουν μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος – λάφυρο: 

«Σοκάρει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος , απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, δήλωσε ότι «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». 

Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. 

Αποκαλύπτει μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος –λάφυρο. 

 Αναφορές σε κομματικές εκκαθαρίσεις, δεν γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Η δήλωση αυτή, κραυγαλέα προκαλεί, αλλά κυρίως προβληματίζει, για τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το δημόσιο, συνολικά. 

Το κακό είναι δυστυχώς, ότι την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που απλώς αντικαθιστά επάξια το «ροζ κράτος» με το «γαλάζιο». Επιβεβαιώνοντας και πάλι, ότι είναι …χρώματα απολύτως ταιριαστά!». 

Βορίδης: Στην κουλτούρα της Αριστεράς ο Βελουχιώτης και οι εκκαθαρίσεις 

Θέση πήρε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: Ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η καθολική κατάληψη όλων των μορφών εξουσίας και έρχονται ως συνέχεια των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα περί ελέγχου των κρίσιμων αρμών της εξουσίας. 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν συγκεκαλυμμένα να παραστήσουν ότι είναι κάτι που δεν είναι και ότι η Αριστερά είναι κάτι που δεν είναι. Επομένως έρχεται κάποια στιγμή μία τέτοια δήλωση η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Ο κ. Βορίδης σημείωσε τέλος ότι μέρος της κουλτούρας της Αριστεράς είναι ο Άρης Βελουχιώτης, οι εκκαθαρίσεις, η κατάληψη του συνόλου της εξουσίας και ο έλεγχος των αρμών της, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα συνολικό και μεγάλο πρόβλημα για την κουλτούρα αυτού του τόπου, μέρος της οποίας εκφράστηκε από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. 

 ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε εγχώρια και διεθνή κέντρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήθελε ούτε θέλει να συγκρουστεί με τα πραγματικά κέντρα και τους μηχανισμούς της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Το ακριβώς αντίθετο. Αυτά τα κέντρα -εγχώρια και διεθνή- υπηρέτησε ως κυβέρνηση με την πολιτική του, όπως ακριβώς κάνει και η ΝΔ. Η ΝΔ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, απλά δεν χάνει ευκαιρία για κάλπικη δικομματική αντιπαράθεση και αντικομμουνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.