Το ευρωκοινοβούλιο έκανε πολλές αναφορές στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό μετακινήσεων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με την Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Παράλληλα, η κ. Βόζενμπεργκ εκτίμησε ότι το πιστοποιητικό  θα εφαρμοστεί  μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

 Για τη σύλληψη του ευρωβουλευτή του Γιάννη Λαγού, είπε πως έχει δικαίωμα να προσφύγει.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ελίζας Βόζενμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό μετακίνησης η κ. Βόζενμπεργκ τόνισε: «Προς τιμήν της Ελλάδος αναγνωρίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και αναφέρθηκε, καλό είναι να ακούγεται γιατί έτσι είναι πράγματι, ψηφίστηκαν και οι προσωπικές μου τροπολογίες οι οποίες αφορούσαν στην επιτάχυνση της εφαρμογής από τη μια πλευρά και από την άλλη το ότι ζητούμε εμείς μέσα σε αυτό το πιστοποιητικό να μην υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη μέλη να  επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς και αυτή είναι και η διαφορά του πιστοποιητικού από το μοριακό τεστ. Γιατί υπάρχει ένα ερώτημα ότι τι το χρειαζόμαστε αφού ούτως ή άλλως κάποιοι που κάνουν μπορούν να μετακινούνται, ναι  αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κράτη μέλη που παρά το μοριακό τεστ επιβάλλουν καραντίνα και άλλα όχι. Θα υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική η οποία θα ακολουθείται από όλα τα κράτη μέλη και επιπρόσθετα  διασφαλίζονται στο ακέραιο τα ατομικά δικαιώματα και δεν μπορεί κανένα κράτος μέλος να κάνει χρήση του πιστοποιητικού  για άλλο σκοπό πλην της μετακίνησης των πολιτών. Εάν το κάνει θα πρέπει να ενημερώνει την επιτροπή ότι έχει ειδική νομοθεσία για αυτό και ότι με αυτή τη νομοθεσία έχει τη συναίνεση των πολιτών.

Αρχίζει ο τρίλογος τώρα, η επιτάχυνση σημαίνει ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, συμβούλιο, επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο –δεκαπενθήμερο του Ιουνίου»

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό  στην ΕΕ απάντησε: «Καταρχάς η Ελλάδα έδειξε έναν ενθουσιασμό και αυτό αναγνωρίζεται έξω, τελευταία, στις αρχές είχαμε όλοι επιφυλάξεις διότι είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, ένας καινούργιος άγνωστος ιός αλλά τώρα πια υπάρχει καθολική πεποίθηση ότι το μοναδικό διαβατήριο για την επόμενη μέρα είναι το εμβόλιο, ότι το εμβόλιο σου εξασφαλίζει τα ελάχιστα σε κάποιες ας πούμε παρενέργειες που έχει ακόμη και η ασπιρίνη, είναι μηδαμινά μπροστά στον κίνδυνο να νοσήσουμε και πόσο μάλλον να διασωληνωθούμε. Έτσι λοιπόν αυτή η επιτάχυνση που έδειξε και η Ελλάδα παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες στα περισσότερα κράτη μέλη».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Σχοινά για το εμβόλιο της  AstraZeneca ανέφερε:Έκανε λάθος, εγώ ευθυγραμμίζομαι σε αυτό με την κα Μπακογιάννη, άσκησα και εγώ κριτική με τη σειρά μου στη δημόσιο διάλογο όπου ρωτήθηκα διότι αν  έχουν η ΕΕ  και οι συμφωνίες τους είτε ατέλειες  στις συμβάσεις τους είτε προβλήματα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να υποτιμά ένα εμβόλιο όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και έγκυροι λοιμωξιολόγοι βεβαιώνουν για την ασφάλεια του εμβολίου. Αυτό κάνει κακό στον κόσμο. Δεν πήρε το λόγο ο κ. Σχοινας και δεν ξέρουμε αν έχει στρογγυλέψει τις απόψεις του ή αν τις έχει φιλτράρει».

Αναφερόμενη στη δήλωση του κ. Τσίπρα για ξεσκοκάρισμα του AstraZeneca ξεκαθάρισε: «Τι θα πει «είναι ένα καλό εμβόλιο» όταν λέμε «έστω και AstraZeneca». Εγώ θεωρώ ότι όλη αυτή η φράση  του πρώην πρωθυπουργού εκθέτει τον ίδιο, προσβάλει τους νέους ανθρώπους που υποβάλλονται σε αυτό τον εμβολιασμό και ήταν και απρεπής σε βαθμό συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του Πρωθυπουργού όταν του χρεώνει ότι μπορεί με ένα υποτιμημένο εμβόλιο προκειμένου να φύγει στοκ που έχει δοθεί στη χώρα μας  να τολμά να διακινδυνεύει την υγεία νέων ανθρώπων. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία, μιλάμε για πρώην Πρωθυπουργό όφειλε να είναι πιο προσεκτικός σε δημόσιες δηλώσεις που χρησιμοποιούν τόσο απαξιωτικά ρήματα». 

Αναφερόμενη στη σύλληψη του κ. Λαγού υπογράμμισε: «Από την στιγμή που συλλαμβάνεται για να εκδοθεί έχει δικαίωμα να προσφύγει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, εάν  μεν συνεργαστεί το μάξιμουμ για να εκδοθεί είναι 10 μέρες, ο συγκεκριμένος δεν συνεργάστηκε, προέβαλλε αντιρρήσεις και εκεί είναι 60 μέρες».