Ως ευκαιρία για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής εκλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο. Με αφορμή τις αυριανές κινητοποιήσεις τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι «βασική επιδίωξη μας είναι να χτιστεί, ένα αντι-ΝΔ μέτωπο όχι πάνω σε ψέματα και μιντιακές στοιχίσεις, όπως ήταν το αντίστοιχο ‘αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο’ της προ 2019 περιόδου, αλλά πάνω στις πραγματικές επιλογές της κυβέρνησης που διαλύουν ό,τι κατακτήθηκε στο κοινωνικό κράτος και στην εργασία εδώ και δεκαετίες».

Προσπάθεια Τσίπρα να συντονίσει κόμματα και συνδικάτα

Όπως είναι γνωστό ορισμένα κόμματα (ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) και τα συνδικάτα διαφωνούν με το σχετικό νομοθέτημα γιατί όπως υποστηρίζουν θεσμοθετεί την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ καταργεί συνδικαλιστικά δικαιώματα που ισχύουν εδώ και χρόνια. «Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνονται νόμος, η αντίστασή μας είναι καθήκον», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο «μητέρα των μαχών» είχε την Μεγάλη Τρίτη τηλεδιάσκεψη με 1.000 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον συνδικαλιστικό χώρο προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη κινητοποίηση.

Ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην… κυβερνά


Σχετικά με την κριτική που κάνει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το κάλεσμα σε μαζικές συγκεντρώσεις επικαλούμενη την πανδημία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι «έχουμε καλέσει εδώ και αρκετό καιρό την κυβέρνηση όσο διαρκεί η πανδημία να αποφύγει να ανοίξει ζητήματα που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις λόγω της ειδικής συνθήκης. Όμως η κυβέρνηση έχει βρει ευκαιρία μέσα στην πανδημία να σαρώσει κάθε κεκτημένο του κόσμου της εργασίας, να καταργήσει κάθε συλλογικό δικαίωμα, να μειώσει μισθούς, να απαξιώσει την εργασία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί χωρίς να συμβαίνει τίποτα και δεν μπορεί η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις να παραμένουν σιωπηλές. Είναι μια ωραιότατη δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη πάντως αυτή: εκείνος να συνεχίζει να διαλύει στο πέρασμά του κάθε δικαίωμα και κάθε κεκτημένο και μετά να κατηγορεί τους πολίτες που αντιδρούν. Αλλά πλέον δε νομίζω ότι πείθει κανέναν εκτός από μερικούς φανατικούς της σκληρής δεξιάς».