«Περιοδείες, εμβολιασμός και ανάπτυξη» είναι το τρίπτυχο με βάση το οποίο θα κινηθεί η δραστηριότητα του πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης αμέσως μετά το Πάσχα. Ο Κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει νέο κύκλο επισκέψεων ανά την ελληνική επικράτεια, μένοντας πιστός στο δόγμα και στη στρατηγική που είχε υιοθετήσει από την εποχή που η Ν.Δ. βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτήν τη φορά η επαφή του Μητσοτάκη με τους πολίτες ολόκληρης της Ελλάδας θα αφορά τη σηματοδότηση του περάσματος στη μετα-COVID εποχή, αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται για τη χώρα από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε οι εν λόγω επισκέψεις (που μέχρι νεωτέρας και αν το επιτρέψουν οι καταστάσεις προγραμματίζονται σε ορίζοντα 40ημέρου και σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν οι συνθήκες λόγω COVID-19 δεν ήταν οι κατάλληλες για ένα τέτοιο εγχείρημα) να συνδυάζονται είτε με την ολοκλήρωση είτε με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τις τοπικές κοινωνίες. Να υφίσταται, δηλαδή, κυβερνητικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του επιτελείου του Μαξίμου, «θα καταστεί δυνατή η εκπομπή μηνύματος αισιοδοξίας για το άμεσο και το απώτερο μέλλον». Σε αυτές τις γραμμές κινήθηκε και η πρόσφατη παρουσία του επικεφαλής της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκε έμφαση στους δύο νέους οδικούς άξονες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και στη δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», καθώς και στην Κόρινθο, όπου πραγματοποιούνται τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Διώρυγα. Φυσικά, στον πυρήνα της ρητορικής που θα αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η ανάγκη εμβολιασμού όλων των Ελλήνων, την οποία και συνδέει άρρηκτα, όχι μόνο με την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και με την πορεία της χώρας τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στην Κρήτη...


Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να ταξιδέψει στη γενέτειρα των Μητσοτάκηδων, την Κρήτη, με αφορμή τις εργασίες στον Βόρειο Οδικό Αξονα, ένα έργο-σύμβολο, ως γνωστόν, για τη Μεγαλόνησο, το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών και είναι ζωτικής σημασίας για να κλείσει ο «κύκλος του αίματος» στην κρητική άσφαλτο. Η συγκεκριμένη περιοδεία δεν αποκλείεται να ταυτιστεί και με την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ιστορική Μάχη της Κρήτης.

Περίοπτη θέση στο καλεντάρι του Μαξίμου έχει και η Σάμος, με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και τη μεταφορά των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στον χώρο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία παράδοσης της εργολαβίας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργείου, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του σχεδιάζουν λίαν συντόμως άλλη μία εξόρμηση στη συμπρωτεύουσα (με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πιθανώς και τα εγκαίνια της νέας μορφής του αεροδρομίου «Μακεδονία» μετά το πέρας των βελτιωτικών παρεμβάσεων από τη Fraport), ενώ απόλυτη προτεραιότητα πλέον συνιστά η παρουσία του στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης έχει προκαλέσει εδώ και καιρό έντονη ανησυχία στους κόλπους των κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται άμεσα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στα κονδύλια στήριξης που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί από τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση, ενώ θα ανακοινώσει περαιτέρω αντίστοιχες ενέργειες.

Από την ατζέντα του ταξιδιού δεν θα λείπουν, βεβαίως, και οι ιδιαιτερότητες του πολύπαθου Νομού Κοζάνης, που «χτυπήθηκε» όσο λίγες περιοχές της χώρας από τον εφιάλτη του κορονοϊού, και μάλιστα από την περίοδο του πρώτου κύματος. Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου όσον αφορά τους επόμενους προορισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός συνόρων θα μπορούσε -ανάλογα με την πορεία των έργων, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο πρωθυπουργικό στρατηγείο- να είναι και ο νέος οδικός άξονας Αμφιλοχίας - Βόνιτσας.

Τουρισμός


Οπως γίνεται αντιληπτό, από το πλάνο των εξορμήσεων δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ορόσημο του ανοίγματος του τουρισμού. Πέραν της Κρήτης, οι επιτελείς του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα επεξεργάζονται σειρά επισκέψεων και σε άλλους τουριστικούς κόμβους της χώρας. Με δεδομένο ότι οι Κυκλάδες και το Αιγαίο κατείχαν πέρυσι την πρωτοκαθεδρία της σχετικής σταυροφορίας, φέτος δεν αποκλείεται να δοθεί προτεραιότητα στο Ιόνιο, με την Κεφαλλονιά να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να υποδεχθεί εν ευθέτω χρόνω την πρωθυπουργική αποστολή.


Δημοσιεύθηκε στην εφημρίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου