Ο ευρωπαϊκός οργανισµός αξιολόγησης των εκλογικών αναµετρήσεων αλλά και των δηµοσκοπικών ευρηµάτων σε κάθε χώρα-µέλος, υπό την επωνυµία Euroelects, πραγµατοποίησε, όσον αφορά στη χώρα µας, µια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή των τελευταίων πανελλαδικών δηµοσκοπήσεων, ώστε να καταλήξει σε ένα αδιαµφισβήτητο συµπέρασµα: Την κατοχύρωση από το κυβερνών σήµερα κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας ενός διαχρονικού όσο και σταθερού προβαδίσµατος της τάξεως των 14,7 ποσοστιαίων µονάδων έναντι του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο ευρωπαϊκός αυτός οργανισµός, που εδρεύει στην Γερµανία, προκειµένου να καταλήξει στα συµπεράσµατά του για τις τάσεις του εκλογικού σώµατος στην Ελλάδα, χρησιµοποίησε συγκεκριµένες τεχνικές της στατιστικής και πρόβαλε τον µέσο όρο των δηµοσκοπικών επιδόσεων των πολιτικών κοµµάτων, οι οποίες απεικονίζουν τις διαµορφούµενες τάσεις στην κοινωνία επί τη βάσει των πολιτικών εξελίξεων που λαµβάνουν χώρα σε κάθε κράτος τη συγκεκριµένη στιγµή διεξαγωγής των σχετικών ερευνών.

Σε 14,7% μεταφράζεται η διαχρονική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας βάσει των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων
Αξίζει, επίσης, να επισηµανθεί ότι η αξιολόγηση αυτή του οργανισµού έλαβε υπ’ όψιν έρευνες που έγιναν κατά το διάστηµα από 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους έως 19 Απριλίου, από επτά διαφορετικές δηµοσκοπικές εταιρείες. Ειδικότερα, η Euroelects, συγκεντρώνοντας όλα τα δηµοσκοπικά αποτελέσµατα του τελευταίου διµήνου, κατατάσσει τα κόµµατα ως εξής: Ν.∆. 42,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, ΚΙΝ.ΑΛ. 7,9%, ΚΚΕ 6,3%, Ελληνική Λύση 4,4%, ΜέΡΑ25 3,9%.

Τα συμπεράσματα...

Τα συµπεράσµατα που προκύπτουν είναι τα εξής:
  1. Ενα ποσοστό µέσου όρου 7,4 ποσοστιαίων µονάδων εµφανίζεται διαχρονικά αναποφάσιστο, καθώς δεν φαίνεται να κατευθύνεται σε κανένα από τα 6 κόµµατα της σηµερινής Βουλής.
  2. Από τα 6 κόµµατα, τα 4 βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 8%.
  3. ∆ύο εξ αυτών, η Ελληνική Λύση και το MέΡA25, βρίσκονται στο όριο, µε άδηλη την εκλογική τους επίδοση.
  4. Ενα εύλογο συµπέρασµα, τούτων δοθέντων, είναι ότι η επόµενη Βουλή πολύ πιθανόν να είναι τετρακοµµατική. Στην εκτίµηση αυτή λαµβάνεται υπ’ όψιν αρχικώς, µεν, ότι η πρώτη εκλογική αναµέτρηση που θα γίνει µε απλή αναλογική θα δώσει τη δυνατότητα προσωρινής επιβίωσης της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Οµως, η αµέσως επόµενη προσφυγή στις κάλπες, προκειµένου να ακυρωθεί το σύστηµα της απλής αναλογικής, και η πραγµατοποίηση των εκλογών µε ενισχυµένη, είναι πολύ πιθανόν να αφήσουν εκτός Βουλής τα δύο αυτά κόµµατα. Για τον εξής λόγο: Η κατάταξη των κοµµάτων, αρχικώς, βάσει της απλής αναλογικής, και η διασπορά των ποσοστών, σε συνδυασµό µε το ενδεχόµενο να µη συγκροτηθεί κυβέρνηση, µπορεί να προκαλέσουν στο εκλογικό σώµα τον φόβο πιθανής ακυβερνησίας, κάτω από τις δύσκολες µάλιστα σηµερινές συνθήκες του απόηχου της πανδηµίας. Κάτι που ευνοεί τη συσπείρωση της κοινωνίας στο πρώτο κόµµα. Αλλωστε, η Ν.∆. είναι λογικό να επιδιώκει τη δική της αυτοδυναµία, αποφεύγοντας να σχηµατίσει κυβέρνηση συµµαχιών µε άλλα κόµµατα, µε τον κίνδυνο, µάλιστα, να πέσει θύµα πολιτικών εκβιασµών, όπως είδαµε στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαµαρά από τη ∆ΗΜ.ΑΡ.
Οφείλουµε να επισηµάνουµε µε βάση τις αξιολογήσεις της Euroelects ότι ο οργανισµός µένει µόνο στην πρόθεση ψήφου, ως τάση.

Οµως, τα επιµέρους ποιοτικά στοιχεία των πανελλαδικών δηµοσκοπήσεων που έχει εξετάσει είναι συντριπτικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία θεωρείται ότι µπορούν να επηρεάσουν, εφόσον παραµένουν τα ίδια µέχρι τις επόµενες εκλογές, τη συγκεκριµένη στιγµή της κάλπης, τη βούληση του εκλογικού σώµατος και, κατά συνέπεια, την κατεύθυνση της ψήφου του. Οπότε, η σηµερινή δηµοσκοπική διαφορά θα µπορούσε εκλογικά να είναι και µεγαλύτερη.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου