Τζέφρι Πάιατ: Στρατηγικής σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος προηγουμένως περιηγήθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο
Τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ στο περιθώριο της σημερινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER- Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνει για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ με δράσεις όπως η σημερινή αλλά και η δική του συχνή παρουσία στην περιοχή (σ.σ. η σημερινή είναι η έκτη επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη), ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι μια απόδειξη ιδιαίτερα της στρατηγικής μας δέσμευσης στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών».
«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε: «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».
Λιμάνι με κρίσιμο πλεονέκτημα η Αλεξανδρούπολη
Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος προηγουμένως περιηγήθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, την ηγεσία του Στρατού και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, μίλησε επίσης από το βήμα της εκδήλωσης για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής μας σχέσης, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα- δίπλα στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως εδώ και 200 χρόνια».
Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».
Ειδικότερα σημείωσε πως «αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία αλλά και τη συμμετοχή όπως Ελλάδας στη σημαντική αυτή ετήσια άσκηση, η οποία -μεταξύ άλλων- αποδεικνύει, όπως τόνισε, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα
«Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21.
Η συμβολή αυτών των ασκήσεων και ο τεράστιος όγκος της στρατιωτικής δραστηριότητας στο λιμάνι υπογραμμίζει τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Ηγετικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στον ηγετικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών για την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Είμαι περήφανος που έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, τη BlackSummit και την Quintana, για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια τελική επενδυτική απόφαση με την κατασκευή να ξεκινάει αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε τον FSRU «σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον».
Σημείωσε δε, ότι ο FSRU και το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι επίσης «σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνοντας πως «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που καταργούν σταδιακά την παραγωγή άνθρακα, ένα σημαντικό βήμα και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».
Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων και σημείωσε πως ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία καθώς προχωράμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο με τη διοίκηση του Μπάιντεν».
Η ομιλία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου:
Με μεγάλη ευχαρίστηση βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης “Defender Europe 21”. Μια άσκηση στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις από 26 Χώρες επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο της συνεργασίας αλλά ταυτοχρόνως και τον στρατηγικό χαρακτήρα του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς διαφαίνονται τα θετικά αποτελέσματα, μετά την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της δυνατότητας ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την Άσκηση.
Είναι, επίσης, προφανές ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου.
Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για την χώρα μας.
Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά ταχείας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων, με ιδιαίτερη σημασία επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Άσκηση “Defender Europe 21” προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.
Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών ενόπλων δυνάμεων και να προωθήσουμε, ταυτόχρονα, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδος μας.
Θα ήθελα σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίηση μου για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, αφενός να αναδείξω την σημαντική συμβολή, δέσμευση και άοκνες προσπάθειες για το αποτέλεσμα αυτό της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ.Πάιατ, και αφετέρου την πρόθεσή μας για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Όλοι γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, γεγονός που προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφάλειας, απειλές και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα.
H Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής Σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για μία ακόμη φορά κλείνοντας να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση μου για όλη την προσπάθεια σε αυτό εδώ το εγχείρημα της αναβάθμισης του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, από όλους τους εμπλεκόμενους, από τους Αμερικανούς φίλους μας, από τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένα, από την τοπική κοινωνία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας που αγκάλιασε το εγχείρημα, -γιατί είδαν όπως είδαμε όλοι μας, όπως βλέπω και εγώ προσωπικά την τεράστια προοπτική για το τόπο. Εγχειρήματα σαν αυτό θα βάλουν ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά και στρατηγικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο χάρτη.
Όταν υπάρχει δυνατότητα να μετακινείται αυτός ο όγκος των Στρατευμάτων, αυτών των Συστημάτων, ελικόπτερα, βαριά οχήματα, άρματα μάχης από έλευση πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φορτοεκφόρτωση, -τεράστια προσπάθεια, τεράστιο εγχείρημα, μεγάλες οι απαιτήσεις- με σύνδεση με την σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να προωθηθούν είτε προς τον οδικό άξονα, είτε προς τα βόρεια με τη δυνατότητα διασύνδεσης, -γιατί δεν είναι μόνο η Εγνατία που συνδέει ανατολή και δύση είναι και οι κάθετοι άξονες που συνδέουν τον νότο με τον βαλκανικό μας Βορρά, την βαλκανική ενδοχώρα και ακόμα πιο μακριά.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη, μπαίνουν πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει και θα γίνει διότι η αρχή έδειξε πάρα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επεκτείνεται και η δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να την εμβαθύνουμε, να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι πλέον όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά αποδεικνύονται και εξελίσσονται δυναμικά και στην πράξη.