Μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες έχει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη δημιουργία ενός αντιδεξιού, προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο σχεδιασμός αυτός απορρέει από την κοινή άποψη που έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο και η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι όλοι έχουν αποφασίσει να βρεθούν στα πεζοδρόμια της Αθήνας, αντιστεκόμενοι στον νόμο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι η ευκαιρία «να χτιστεί ένα αντι-Ν.Δ. μέτωπο πάνω στις πραγματικές επιλογές της κυβέρνησης, που διαλύουν ό,τι κατακτήθηκε στο κοινωνικό κράτος και στην εργασία εδώ και δεκαετίες». Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «το μέτωπο αυτό θα μπορούσε να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση και για άλλα θέματα, πέρα από τα εργασιακά, καθώς όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τη ζωή των πολιτών».

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη ξεχνούν ωστόσο κάτι βασικό: ότι όλα τα κόμματα ζουν με το άγχος των πρόωρων εκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι εμφανίζονται επιφυλακτικά στις όποιες συνεργασίες, καθώς δεν θέλουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

Όλα δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κινούνται ιδεολογικά πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά ότι, εάν του επιτρέψουν να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός αντι-δεξιού μετώπου, το σίγουρο είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα τους «καταπιεί», αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα την αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Το ΚΙΝ.ΑΛ., με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογικά, έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα, ενόψει μάλιστα των εσωκομματικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί ψάχνουν να βρουν με ποια ταυτότητα πρέπει να κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ως Κίνημα Αλλαγής ή ως ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στις παλιές καλές μέρες του Ανδρέα Παπανδρέου; Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται επιφυλακτική σε οποιαδήποτε συνεργασία, καθώς ο βασικός αντίπαλός της, Ανδρέας Λοβέρδος, είναι έτοιμος να της επιτεθεί, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν υπάρχει σχετική απόφαση στο κόμμα.

Αλλά και η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος εμφανίζεται επιφυλακτική σε μια τέτοια συνεργασία, καθώς γνωρίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χάσει και τα ελάχιστα μέλη που έχουν αντιδεξιό προφίλ, αλλά δεν επιθυμούν και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας στην αναβίωση ενός νέου μεγάλου ΠΑΣΟΚ.

Ουδέποτε

Στον Περισσό τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού ουδέποτε ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε εμφανιστεί θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα εργασιακά είναι ο χώρος όπου κινείται καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα το ΚΚΕ, αφού ελέγχει πολλά συνδικάτα και εργατικές ενώσεις.

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν έχει άλλωστε να κερδίσει απολύτως τίποτα από μια τέτοια συνεργασία, ενώ πολλές φορές κατηγορεί και την Κουμουνδούρου ως υπεύθυνη για τις συνέπειες των εργασιακών δεινών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό άλλωστε φροντίζει ακόμα και στις κινητοποιήσεις να έχει το δικό του μπλοκ (το ΠΑΜΕ), ενώ ακολουθεί τη δική του «διαδρομή» για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 είναι ίσως ο μοναδικός που είναι στριμωγμένος στον τοίχο. Η ταύτισή του το τελευταίο διάστημα με πολλές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ρητορική που ακολούθησε μέσα στη Βουλή (στηρίζοντας πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα) έχουν περιπλέξει ιδιαίτερα τα πράγματα, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι του θεωρούν ότι έχει αποφασίσει να συνταχθεί και να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον του δοθεί η ευκαιρία.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι αυτό φάνηκε και σε πολλές δημοσκοπήσεις, γεγονός που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα μέσα στο ΜέΡΑ25, καθώς όλα δείχνουν ότι ο ψηφοφόρος του Γιάνη Βαρουφάκη στις επόμενες εκλογές μπορεί άνετα να ρίξει στην κάλπη και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτόν λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΜέΡΑ24 πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πριν από λίγο καιρό είχε κατηγορήσει τον Γιάννη Δραγασάκη για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτόν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να έχει σε κάποια θέματα τις ίδιες απόψεις με το κόμμα του Αλ. Τσίπρα, δεν σκοπεύει ωστόσο να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά