Για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, τον ρόλο που θα παίξουν οι εμβολιασμοί και τους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών στη χώρα, μίλησε στο «Bloomberg» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανοίγουμε ξανά. Ήταν πολύ δύσκολα για όλους μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ξανανοίγουμε με ασφάλεια.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, δεν είναι μόνο οι ξαπλώστρες στις παραλίες. Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι οι επισκέπτες, οι τουρίστες και οι φίλοι μας από όλο τον κόσμο, να έχουν μια ασφαλή εμπειρία στην Αθήνα και συνολικά στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε κάποια καλά νέα να αναφέρουμε.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει πάνω από 4.250.000 εμβολιασμούς, προχωράμε με εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμούς καθημερινά. Υπάρχει ένας αριθμός μικρότερων νησιών που είναι 100% ασφαλή επειδή έχουμε πετύχει ανοσία. Επομένως, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια ασφαλή εμπειρία σε όλους μας τους φίλους», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις κρατήσεις που αναμένει η Ελλάδα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις και ότι θα είναι περισσότερα γνωστά στα μέσα ή προς τα τέλη Ιουνίου. «Ελπίζουμε να πετύχουμε το 50% σε σχέση με το 2019. Βλέπουμε ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έτσι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα που έχει προτείνει η Κομισιόν για το άνοιγμα του τουρισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε στην πραγματικότητα τεθεί στο τραπέζι από τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από κάποιους μήνες. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε», δήλωσε.

«Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει μια σειρά από διμερή κανάλια με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε θετικές λύσεις. Ξέρουμε τώρα ποια είναι τα σωστά πρωτόκολλα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Μελλοντικοί στόχοι

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το να ανακάμψουμε, αλλά με το κάνουμε γκελ. Έχει να κάνει με μια πόλη που είναι υγιής, μια πόλη που είναι ανθεκτική, μια πόλη που είναι προσαρμοστική. Κι αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Και φυσικά δεν μιλάμε απλώς για την πανδημία. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή -για να είμαστε πιο ακριβείς- για την κλιματική κρίση. Έτσι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια σειρά από πρότζεκτς βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, ενώ συμπλήρωσε:

«Στοχεύουμε στην ανάκτηση ποιοτικού αστικού δημόσιου χώρου. Στοχεύουμε επίσης στο να πετύχουμε μια μετάβαση σε μια βιώσιμη κινητικότητα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας παγκόσμιος αγώνας σε εξέλιξη μεταξύ των πόλεων. Πόλεις μεταμορφώνονται. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πανδημία δεν ήταν απλά μια κρίση, αλλά επίσης μια ευκαιρία για πόλεις όπως η Αθήνα».

Κίνητρα για τους «ψηφιακούς νομάδες»

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα σκέφτεται να προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε ανθρώπους από το εξωτερικό που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα και να δουλεύουν από το σπίτι, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι υπάρχει πολύ επενδυτικό ενδιαφέρον και πολύ ενδιαφέρον για ανθρώπινο ταλέντο που πραγματικά θέλει να έρθει και να εγκατασταθεί στην Αθήνα.

«Ήδη το είδαμε αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες». Έτσι, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ ξεκάθαρος και ανοιχτός δρόμος για όλους εμάς στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Είχαμε, όπως γνωρίζετε, μια αρκετά δύσκολη δεκαετία, βιώσαμε μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση. Αλλά η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση με τη δημοκρατία μας άθικτη και τους θεσμούς μας ισχυρότερους από ποτέ και το πιο σημαντικό με μια κυβέρνηση που στοχεύει σε μεταρρυθμίσεις και κοιτάει μπροστά».

Σχετικά με το εάν θα υπάρξουν στο μέλλον φορολογικά κίνητρα για τους «ψηφιακούς νομάδες», ο δήμαρχος απάντησε: «πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερα φορολογικά κίνητρα, αλλά αυτό είναι -όπως ξέρετε- πέραν των αρμοδιοτήτων μου. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε μια σειρά μέτρων κατά τους επόμενους μήνες».