«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο#EUCO πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αεροπειρατεία αεροσκάφους από Αθήνα προς Λιθουανία.


Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της αναγκαστικής προσγείωσης, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αεροσκάφους της RyanAir που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην πτήση επέβαινε ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς και άνδρες μυστικών υπηρεσιών απαίτησαν από το πλήρωμα να δώσει σήμα κινδύνου για την ύπαρξη εκρηκτικών έτσι ώστε να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λευκορωσία.

Μάλιστα, υπήρξε συνοδεία του αεροσκάφους από μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, τύπου MIG-29, και μετά την προσγείωση συνελήφθη ο Προτάσεβιτς, η τύχη του οποίου αγνοείται. Παράλληλα, οι 170 επιβάτες της πτήσης παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Μινσκ με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτύρονται έντονα για τις πρακτικές που ακολουθεί η Λευκορωσία του Λουκασένκο.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως είναι απαράδεκτο συμβάν να προσγειώνονται αναγκαστικά μια πτήση για να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Επίσης, σημείωσε πως στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τεθεί θέμα αυστηρότερων πιέσεων προς τη Λευκορωσία, αναφέροντας μάλιστα και τη φράση «αρκετά».

ΥΠΕΞ: «Κρατική αεροπειρατεία» η σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία


«Πράξη κρατικής αεροπειρατείας» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Η Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, « καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» τα όσα συνέβησαν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 171 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 11 Έλληνες πολίτες. «Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει το υπουργείο.

Η Αθήνα ζητά «την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους», ενώ καταδικάζει την παράνομη σύλληψη του Προτάσεβιτς που απειλείται με τη θανατική ποινή.

Ο Προτάσεβιτς «ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες», τονίζει το υπουργείο.

«Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.