Έχουμε μεγάλη ροή επενδύσεων, όπως η Microsoft που  προχωράει ενώ υπάρχουν συζητήσεις με την Amazon, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο Γιάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών.

 Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής σημείωσε πως η κυβέρνηση προωθεί επενδύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

 Τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές καθώς υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας ενώ είπε πως στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει περιφερειακός παίκτης.

 Ανέφερε ότι από τις επενδύσεις θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενώ θα επιστρέψουν Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σμυρλή στα Παραπολιτικά 90,1

 

O γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, κος Γιάννης Σμυρλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις ο κ. Σμυρλής σημείωσε: «Οι επενδύσεις στη θητεία του Κυρ. Μητσοτάκη προχωράνε πολύ γρήγορα, μπορώ να πω εντυπωσιακά για τα δεδομένα της Ελλάδας αν σκεφτείτε ότι μεγάλοι παίκτες σε διαφορετικούς τομείς, σε διαφορετικούς κλάδους έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα με σιγουριά πλέον. Όπως είναι η Microsoft, είναι η Pfizer, είναι  η Volkswagen στην Αστυπάλαια, είναι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις  σε συνδυασμό με funds  που έρχονται από τα Εμιράτα, είναι οι τεχνολογικές επενδύσεις με τεχνογνωσία που έρχονται  από το Ισραήλ. Η Fraport ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό προχθές, η Microsoft προχωράει, υπάρχουν συζητήσεις και με την Amazon, συνεχώς  το ένα φέρνει το άλλο και ξέρετε αυτό είναι αυτό που λένε ότι φτιάχνεις μια ροή και η ροή αρχίζει και συντηρείται από μόνη της. Μπορώ να σας πω ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης και παρά την πανδημία έχουμε μια ροή μεγάλων επενδύσεων, έχουμε 7 δις στρατηγικές επενδύσεις μέσα στην Enterprise Greece... Το σημαντικό  όμως για αυτές τις επενδύσεις είναι ότι μιλάμε για διαφορετικούς κλάδους, μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουριστικές επενδύσεις, επενδύσεις τεχνολογίας, επενδύσεις παραγωγικές που αυτό μας έλλειπε πολύ στη χώρα οπότε αναπτύσσουμε ένα καινούργιο δίκτυο επενδύσεως το οποίο θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Διότι είδαμε μέσα στην πανδημία πόσο πολύ εξαρτημένοι είμαστε από τον τουρισμό ο οποίος είναι η ναυαρχίδα της βιομηχανίας μας αλλά αυτό μας έθεσε προ των ευθυνών μας για να μπορέσουν να ανοίξουν και άλλοι τομείς της αγοράς και έτσι να είναι πιο ισορροπημένη η ελληνική οικονομία. Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο γρήγορος εκσυγχρονισμός τους ελληνικού κράτους όσον αφορά την ψηφιοποίηση αλλά και η καλή διαχείριση της πανδημίας από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αυτό  σημαίνει ότι φτιάξαμε ένα καλό όνομα  της χώρας στο εξωτερικό οπότε πλέον οι επενδυτές με μεγαλύτερη σιγουριά ξέροντας ότι έχουν μια φιλο-επενδυτική κυβέρνηση και μια κυβέρνηση η οποία θέλει την γραφειοκρατία να την κάνει πολύ πιο εύκολη και τις συνθήκες για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα  να τις κάνει πολύ πιο απλές  εμπιστεύονται αυτή την λογική και  προχωρούν πιο γρήγορα για να επενδύσουν στην Ελλάδα.  Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης, να γίνει ένα χαφ τεχνολογίας, να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης σε παραγωγικές μονάδες και φυσικά ένας μεγάλος παίκτης στον τουρισμό».     

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η χώρα να υλοποιήσει τις επενδύσεις απάντησε: «Η Enterprise Greece αυτή τη στιγμή με όλους τους επενδυτές σε συνδυασμό με τα προξενεία και τις πρεσβείες μας σε όλο τον πλανήτη παραθέτει όλα τα κίνητρα  που υπάρχουν στη χώρα για να έρθει να κάνει κάποιος μια επένδυση. Όχι μόνο τις στρατηγικές επενδύσεις που κάνει η  enterprise  Greece αλλά τα κίνητρα που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο τουρισμού, το υπουργείο ενέργειας που σημαίνει  ο επενδυτής κερδίζει πάρα πολύ χρόνο όντας φτάνοντας στη χώρα με κλεισμένα ραντεβού  σύμφωνα με την επένδυση που θέλει να κάνει. Άρα κερδίζουμε πάρα πολύ χρόνο  που είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει την αξιοπιστίας μας και τελικά περνώντας στρατηγικές ή καινοτόμες ή εμβληματικές επενδύσεις των μεγάλων επενδυτών καταφέρνουμε να ξέρουμε ότι έχουν μια «προέγκριση» για να κάνουν την επένδυσή τους. Που σημαίνει  ότι ναι θα προχωρήσουν γρήγορα  διότι έχει γίνει όλη η προεργασία ώστε να μην χαθούν μετά στην ελληνική γραφειοκρατία. Και βέβαια το γεγονός τους εκσυγχρονισμού της ψηφιοποίησης θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο εφόσον ολοκληρωθεί ώστε όλων των ειδών οι επενδύσεις να μην καθυστερούν . Οπότε δεν έχω ανησυχία όσο προχωράμε το πρόγραμμά μας ως κυβέρνηση τόσο  είμαι ακόμα πιο σίγουρος ότι θα υλοποιηθούν και πολύ γρήγορα.  Το είδατε και με τη διασύνδεση Κρήτης –Πελοποννήσου και με την Fraport προχώρησαν πολύ γρήγορα, η  Microsoft  προχωράει πολύ γρήγορα, η Pfizer προχωράει πολύ γρήγορα άρα βλέπουμε ότι και  οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι προχωρούν πολύ γρήγορα στην υλοποίησή τους πλέον και αυτό είναι ένα καλό δείγμα που θα οδηγήσει και σε νέες επενδύσεις».  

Ερωτηθείς πως θα μεταφραστούν σε θέσεις εργασίας οι νέες επενδύσεις σημείωσε: «Ένα βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις τις οποίες προωθούμε πολύ γρήγορα και για το πώς καθοδηγούμε τις επενδύσεις για το που θα πάνε στην Ελλάδα είναι και αυτό, είναι οι θέσεις εργασίας και τι θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Αυτό που προσπαθούμε, και νομίζω ότι πάει πολύ καλά, είναι να συνδυάζουμε τις επενδύσεις με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας αλλά όχι μόνο όσον αφορά το νούμερο αλλά όσον αφορά και την ποιότητα των εργαζομένων. Γιατί όταν φέρνουμε σύγχρονες τεχνολογικές επενδύσεις αυτές ψάχνουν πολλούς εργαζομένους αλλά και εξιδανικευμένους όπου στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο κόσμο και μπορούμε να φέρουμε και πίσω κόσμο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον  επιστροφής Ελλήνων  που έφυγαν στο εξωτερικό  για να αναζητήσουν δουλειά ανέφερε: «Η  πανδημία και η διαχείριση της από τη χώρα μας οδήγησε ήδη ανθρώπους οι οποίοι είναι πολύ καλά εξειδικευμένοι και οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω γιατί αισθάνθηκαν την ασφάλεια  του να γυρίσουν στη χώρα τους να περάσουν την πανδημία.
Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα αυτές τις επενδύσεις ώστε αυτοί να παραμείνουν και μετά εδώ. Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιούμε και σύντομα θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι πολύ καλά αμειβόμενοι και ποιοτικοί εργαζόμενοι οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν από τη χώρα μας  άρα δημιουργούμε και νέα εργαλεία για να τους φέρουμε πίσω και να τους κρατήσουμε εδώ. Γιατί έχουμε όλο το πακέτο, έχουμε το πακέτο μιας πολύ ωραίας χώρας  όπου είναι πολύ ωραίο κάποιος να μεγαλώσει την οικογένειά του, να ζήσει με τη σύντροφό του ή ακόμα και να ζήσει και μόνος και να περάσει πάρα πολύ ωραία και αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κίνητρα τα οποία δίνουμε ώστε να δουλεύει  από εδώ και στο εξωτερικό. Όχι δεν είναι τεράστια τα νούμερα ακόμα όμως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες και έχουν αρχίσει και επιστρέφουν και αυτό ήταν και το σημαντικό να καταφέρουμε. Να καταφέρουμε να υπάρχουν συνθήκες για να υπάρχει επιλογή κάποιου να επιστρέψει στη χώρα».

Αναφορικά με το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών  για επενδύσεις στην Ελλάδα δήλωσε: «Δεν το εξειδικεύω αν θα είναι η κάνναβη ή θα είναι οι εταιρείες παραγωγής ταινιών, είναι το καλό κλίμα που έχουμε δημιουργήσει για τη χώρα από τη μια και από την άλλη οφείλω να σας πω ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε εντός της ΕΕ και της Σέγκεν που σημαίνει ότι όταν κάποια αμερικανική εταιρεία κάνει μια επένδυση  στην Ελλάδα αυτή αφορά όλη την ευρωπαϊκή αγορά που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το δεύτερο που έχουμε είναι ότι δεν είμαστε ακριβή  χώρα άρα έχουμε και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα με τη Γερμανία, με τη Γαλλία  τις μεγάλες παραγωγικές χώρες  της Ευρώπης όπου μπορεί πολύ πιο εύκολα ένας επενδυτής να κερδίσει χρήματα επενδύοντας στην Ελλάδα. Και το τρίτο που έχουμε είναι ότι στην περιφέρεια στην οποία είμαστε, η νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει και τις επιπλέον αγορές τα Βαλκάνια που μπορούν να στοχεύσουν, έχει την Τουρκία, έχει την Μέση Ανατολή, έχει την Βόρεια Αφρική άρα από την Ελλάδα  κάποιος μπορεί παράγοντας  να ανοίξει πολλές αγορές ταυτόχρονα με πολύ καλές συνθήκες και όντας μέσα στην ΕΕ με ευρωπαϊκών προδιαγραφών προϊόντα.  Άρα είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να έρθουν στην Ελλάδα».

Για την  παραγωγή ταινιών  στην Ελλάδα τόνισε: «Δημιουργήθηκε ένα θεσμικό πλαίσιο για να έρθουν στην Ελλάδα. Ο ΕΚΟΜΕ εχει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί τέτοιες εταιρείες για να έρθουν να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν απαγορευτικό λόγω μεγάλου όγκου γραφειοκρατίας και κανενός κινήτρου γιατί θέλουν κίνητρα για να έρθουν οι μεγάλες εταιρείες και να γυρίσουν μεγάλες ταινίες στην Ελλάδα.  Οι εταιρείες αυτές επιλέγουν που θα πάνε σύμφωνα με το τι θέλουν να γυρίσουν από τη μια και με το τι κίνητρα δίνει η χώρα, πλέον η χώρα έχει κίνητρα και σε αυτόν τον τομέα».