«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Κώτσηρας.

«Αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Μαΐου»

Ο κ. Κώτσηρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνηση αιφνιδιασμού και πως με διάταξη του υπουργείου ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί.

Παράλληλα ο υφυπουργός σημείωσε πως είναι ρητή η αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Μαΐου για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ακόμη ανέφερε πως ο ευάλωτος δανειολήπτης που επλήγη από την πανδημία, διασφαλίζεται και δεν χάνονται τα δικαιώματα του.

«Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια άγγιξε μια ευαίσθητη πραγματικότητα»

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επισήμανε πως άγγιξε μια ευαίσθητη πραγματικότητα ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Επιπρόσθετα τόνισε πως πλέον ο δικαστής έχει πιο σύγχρονα εργαλεία ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία του παιδιού και με τους δύο γονείς.

Ο κ. Κώτσηρας δήλωσε ότι προηγήθηκε ευρύς διάλογος και δημιουργήθηκε ένας συνεκτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την επικοινωνία του παιδιού και με τους δύο γονείς.

«Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι σύνθετο φαινόμενο»

Για την εγκληματικότητα, δήλωσε πως η αντιμετώπιση της είναι σύνθετο φαινόμενο.

«Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

Τέλος ο κ. Κώτσηρας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που θα λαμβάνουν υπόψιν – όπως είπε- τις ανάγκες της εποχής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε: «Όλο αυτό το διάστημα ειδικά διαρκούσης της πανδημίας, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας των συμπολιτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων, και από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επίπεδο δικονομικών προθεσμιών και από το υπουργείο Οικονομικών σε επίπεδο και του προγράμματος Γέφυρα και του πτωχευτικού κώδικα που υπάρχει. Σας υπενθυμίζω ότι υπήρχε ρητή αναστολή των πλειστηριασμών καθ’ όλο το διάστημα που τα δικαστήρια είχανε μια μερική αναστολή λειτουργιών με αποτέλεσμα όλοι οι πλειστηριασμοί που είχαν προσδιοριστεί να διεξαχθούν ακόμα και τον Μάιο να ματαιώνονται. Υπήρχε ρητή αναστολή επίσης των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Μαΐου για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί, του πιο ευάλωτους».

«Επίσης υπενθυμίζουμε ότι για οποιαδήποτε περίπτωση που είχε οριστεί μέρα πλειστηριασμού μεταξύ 7/11 και έπειτα, ακόμα και μια μέρα προθεσμία να υπήρχε σε αυτό το διάστημα, ο πλειστηριασμός αυτός ματαιώνεται και ορίζεται νέα μέρα πλειστηριασμού με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας διότι σας υπενθυμίζω ότι ούτως ή άλλως τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί και ο στόχος ο δικός μας ήταν όλο αυτό το διάστημα αφενός να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για να μην δημιουργηθούν προβλήματα αιφνιδιασμού, να ματαιωθούν πλειστηριασμοί οι οποίοι τυχόν προθεσμία τους υπήρχε μέσα όταν τα δικαστήρια ήταν ακόμα σε επίπεδο μερικής υπολειτουργίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ως εκ τούτου δημιουργείται ένα συνεκτικό πλαίσιο που αφενός προστατεύει τους πιο ευάλωτους δηλαδή αυτούς οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία αλλά και όλους τους υπόλοιπους πολίτες ώστε να έχουν όλα τα δικαιώματά τους διασφαλισμένα. Δηλαδή να μην χαθούν προθεσμίες, να μην υπάρχει στέρηση δικονομικών μέσων, να ματαιωθούν πλειστηριασμοί των οποίων οι προθεσμίες ήταν εντός της περιόδους μετά τις 7/11 και αντιλαμβάνεστε ότι πλέον δεν υπάρχει ζήτημα ούτε αιφνιδιασμού αλλά ούτε και διενέργεια πλειστηριασμού ο οποίος θα μπορεί αιφνιδίως να εκκινήσει. Γιατί μεσολαβεί το διάστημα του Αυγούστου που τεχνικά και δικονομικά δεν γίνονται πλειστηριασμοί ως εκ τούτου έχει προφυλαχτεί ο ευάλωτος δανειολήπτης και ακόμα και ενδιαμέσως να υπήρχε πρόβλεψη πλειστηριασμού ή προθεσμία αυτός ματαιώνεται αυτομάτως από τη διάταξη τη δική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας η νέα πτωχευτική διαδικασία, ο  κ. Κώτσηρας απάντησε: «Βεβαίως και για αυτό το συνδέω ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των ευάλωτων συμπολιτών, για αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η μεταβατική κατάσταση ώστε να μην χαθούν αφενός δικαιώματα των δανειοληπτών οι οποίοι θα κρίνουν ότι θα πρέπει να τα υπερασπιστούν στα δικαστήρια και επειδη υπάρχει όλη αυτή η μεταβατική κατάσταση σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Γέφυρα, σε συνδυασμό με τον πτωχευτικό κώδικα θεωρώ ότι είναι πλέον προστατευμένος ο δανειολήπτης, η πρώτη του κατοικία και δίνονται ασφαλή κριτήρια ώστε να μπορέσει και αυτός να διαχειριστεί τις δανειακές του υποχρεώσεις και η οικονομία να προχωρήσει ομαλότερα και να μπούμε πλέον σε ένα ρυθμό και δικαστηριακής λειτουργίας πιο ομαλό».

«Σας υπενθυμίζω ότι όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε μια πολύ προσεκτική και λελογισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης δικαστικών διαδικασιών και πάντα πρότασσε την προστασία των ευάλωτων, την αναστολή των πλειστηριασμών ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα αιφνιδιασμού, φαινόμενα που θα δημιουργήσουν απώλεια δικαιωμάτων και τώρα βλέπουμε ότι μπαίνοντας σε μα επόμενη μέρα και τα δικαστήρια και οι δικαστικές διαδικασίες θα λειτουργούν ομαλότερα πάντα διασφαλίζοντας απολύτως όλα τα δικαιώματα τα δικονομικά αλλά και τα οικονομικά των ελλήνων πολιτών», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

«Έχει δημιουργηθεί δικονομικά, νομικά και οικονομικά ένα πλαίσιο όπου ο ευάλωτος, ο δανειολήπτης ο οποίος επλήγη από την πανδημία και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που πέρασε η κοινωνία διασφαλίζεται, δεν χάνονται δικαιώματά του και πλέον σιγά –σιγά θα μπορέσει και να ρυθμίσει τα δάνειά του με καλύτερο τρόπο και να προστατευτεί ομαλότερα και την επόμενη μέρα», διευκρίνισε ο κ. Κώστηρας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο ρύθμιζε μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική πραγματικότητα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία διότι ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους ένας νόμος ο οποίος στην ουσία αλλάζει το σημείο αφετηρίας και εξορθολογήσει το πλαίσιο που αφορά τις σχέσεις του γονέα με το παιδί του όταν έχει διακοπεί ο γάμος των δυο συζύγων. Η καινοτομία είναι ότι πλέον ο δικαστής εχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια του, ποιο σύγχρονα εργαλεία ώστε να διασφαλιστεί και η επικοινωνία του παιδιού με τους δύο γονείς αλλά σε κάθε περίπτωση με τα κριτήρια που του θέτει το νομικό πλαίσιο να αξιολογήσει και την κάθε περίπτωση ξεχωριστά με έναν τρόπο πιο συμβατό και πιο αντίστοιχο με την κοινωνική πραγματικότητα».

«Όλη μας η λογική και όλος ο πυρήνας του νομοθετήματος είναι το συμφέρον του παιδιού ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται η επικοινωνία του και η ανατροφή του και η παρουσία των γονέων του στη ζωή του και πλέον εάν αποτύχει και αυτό το στάδιο ο δικαστής θα μπορεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, να αξιολογεί τα δεδομένα και να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που του δίνουμε προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα καλύτερο για την καθημερινότητα του παιδιού. Το να υπάρχει η πρόβλεψη του νομοθέτη με κριτήρια τα οποία ναι μεν έχουν ένα σημείο αφετηρίας αλλά δεν δεσμεύουν απολύτως το δικαστή αν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη παρέκκλισης από τον πυρήνα του νομοθετικού πλαισίου για να ρυθμίσει μια ειδική περίπτωση και μια εξατομικευμένη περίπτωση, θεωρώ ότι δίνεται έτσι μια ευκαιρία και στους γονείς να τα βρουν πιο γρήγορα και να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση και να φιλτραριστεί ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων, και από εκεί και πέρα αν δεν φτάσουμε να βρούμε λύση σε αυτό το κομμάτι θα φτάσουμε στο έλληνα δικαστή ο οποίος θα είναι και καλύτερα εκπαιδευμένος», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Γιατί σας θυμίζω ότι θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα στην Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών το οποίο θα είναι διεπιστημονικό και πράγματι επειδή ορίζονται ευαίσθητες πτυχές της καθημερινότητα και των γονιών αλλά κυρίως του παιδιού θα δούμε στην πράξη πως αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί αλλά θεωρώ ότι είναι μια τομή. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη κοινωνική συζήτηση γιατί είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα αλλά δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι ο νομοθέτης οφείλει να βρίσκει τους τρόπους ώστε το παιδί ακόμα και μετά το διαζύγιο των γονέων του να έχει την πραγματική επαφή και παρουσία αυτών στη ζωή του. Αυτός ήταν ο στόχος, αυτός ήταν ο πυρήνας και θεωρώ ότι θα επιτευχθεί με την αλλαγή αυτού του πλαισίου», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.

Αναφορικά με τις διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ επί του νομοσχεδίου, δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι σε θέματα ευαίσθητα και κοινωνικά ο διάλογος ειδικά στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο είναι πάντα εντός πλαισίου και η ΝΔ παραδοσιακά είναι ένα κόμμα το οποίο συζητάει, έχει προτάσεις, γίνεται ένας διάλογος και σε τέτοια ειδικά ευαίσθητα ζητήματα γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση. Σας θυμίζω ότι ήρθαν 20 επιστημονικοί φορείς στη Βουλή και τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο, έγινε ένας πολύ ευρύς διάλογος με εκπροσώπους από πάρα πολλά κομμάτια της κοινωνίας. Ήταν ένας ευρύς διάλογος ο οποίος βοήθησε να υπάρξουν και επισημάνσεις στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, ο υπουργός έκανε δεκτά αρκετά ζητήματα τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση και θεωρώ ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ συνεκτικό πλαίσιο το οποίο θα μας βοηθήσει στο να διαχειριστούμε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα. Αλλά ο νομοθέτης όταν βλέπει μια πραγματικότητα μπροστά του να διαμορφώνεται δεν μπορεί να μένει ατάραχος και απαθής, οφείλει να παρέμβει λελογισμένα, μετρημένα, προοδευτικά ώστε να επιτύχει ο μείζον, το παιδί να μπορεί να διασφαλίσει την επικοινωνία του και με τους δυο του γονείς».

Αναφορικά με την εγκληματικότητα, ο υφυπουργός τόνισε: «Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο το οποίο έχει συνδυαστικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο αστυνόμευσης, σε επίπεδο νομικού πλαισίου και σε επίπεδο σωφρονιστικού συστήματος είναι μια πολυεπίπεδη κατάσταση που χρειάζεται. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι προκαλεί μια αμφιβολία το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε έναν ποινικό κώδικα έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του 2019 πολύ βεβιασμένα και πολύ γρήγορα. Προφανώς και το νομικό πλαίσιο ειναι ένα κομμάτι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους άξονες οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όχι το μόνο αλλά σίγουρα είναι και αυτό ένα κομμάτι».

«Έχει συσταθεί μια επιτροπή παρακολούθησης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία παρακολουθεί όλο το πλαίσιο των διατάξεων του ποινικού κώδικα μετά την αλλαγή του τον Ιούνιο του ‘19 προκειμένου τις επόμενες μέρες να έχουμε το τελικό πόρισμα της επιτροπής αυτής και να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή, το επόμενο χρονικό διάστημα, έναν ποινικό κώδικα με αλλαγές οι οποίες όμως θα είναι προϊόν και ψύχραιμης αναλύσεις και νομικοτεχνικής αρτιότητας προκειμένου να αποφύγουμε τις συχνές αλλαγές που συχνά γίνονται οι οποίες ξέρετε ότι αυτά τα μπρος –πίσω πολλές φορές μπορεί να ευνοήσουν και φαινόμενα ευνοϊκότερων διατάξεων επειδή ξέρετε ότι πάντα ο κατηγορούμενος χρησιμοποιεί την ευνοϊκότερη διάταξη να δούμε φαινόμενα και αποφυλακίσεων, να δούμε φαινόμενα ευνοϊκότερης νομικής μεταχείρισης», επισήμανε ο Γιώργος Κώτσηρας.

«Εμείς αυτό που θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα έρθει στη Βουλή η αλλαγή του ποινικού κώδικα θα είναι ένα κείμενο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του και τις ανάγκες της εποχής και τις ανάγκες της νομικής επιστήμης αλλά κυρίως θα είναι συνεκτικό με ένα πλαίσιο διαφορετικό σε ζητήματα ειδεχθών αδικημάτων, σε επίπεδο έκτισης ποινών να υπάρχει μια αυστηρότερη αντιμετώπιση αναλογική και αντίστοιχη με το αδίκημα που γίνεται. Θα αλλάξουμε σημεία που θα αφορούν την ανηλικότητα και την προστασίας της ανηλικότητας αλλά ακριβώς επειδή αυτό πρέπει να γίνεται ψύχραιμα και λογικά για να μην έχει πισωγυρίσματα αυτή θα είναι μια συνολική αλλαγή, μια συνολική μεταρρύθμιση η οποία θέλουμε και στόχος μας είναι να έχει βάθος χρόνου για να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα τα οποία μπορούν υπο προϋποθέσεις και αυτά να συντελούν στο να υπάρχουν περιπτώσεις ευνοϊκότερων διατάξεων που χρησιμοποιούνται από κατηγορούμενους και ειδικά βαρέων αδικημάτων», συμπλήρωσε.

«Η σωστή νομοθέτηση δεν είναι αυτή που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση βεβιασμένα ένα μήνα πριν τις εκλογές και γρήγορα», τόνισε.