«Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν σταθερά κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έρχεται στη χώρα μας για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, για πρώτη φορά μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κ. Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός έχει αποσαφηνίσει τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, τονίζοντας πως «ο διττός δρόμος, της θετικής ατζέντας με μία καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό από την μια, αλλά και με την προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές, είναι ο σωστός. Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, οδηγεί και την Τουρκία σε μία δημιουργική σχέση με την Ευρώπη».


Ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, ότι δηλαδή η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πρόβλεψη για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή εκπροσώπηση και με την αποχώρηση των στρατών κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει προ ημερών ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex.

«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά στον γείτονά μας, την Τουρκία, και να την ενθαρρύνω να παραμείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και για να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Γνωρίζουμε πως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά γνωρίζουμε ακόμη πως έχουμε περίπου 1.500 άτομα στα νησιά, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας αν δέχονταν αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία. Προσβλέπω πάντοτε σε εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα της μετανάστευσης».