Εκτός κοινοβουλευτικού προγραμματισμού, ζήτησε και έλαβε τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ξαφνική παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε μία Ολομέλεια άδεια χωρίς υπουργούς αλλά και βουλευτές, με την παρουσία μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης να απέχουν, αποφάσισε να κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για πολιτική δειλία καθώς όπως υποστήριξε είναι απών και δεν έρχεται να απαντήσει στην Βουλή για καίρια ζητήματα της Παιδείας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -και έλαβε- τον λόγο εκτός προγράμματος από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχετε δικαίωμα να πάρετε τον λόγο γιατί είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Παρά ταύτα είμαι παλιός βουλευτής και σέβομαι τους θεσμούς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο 4ος θεσμικός παράγοντας και δεν θα ακολουθήσω τους τύπους. Δεν θα σας απαντήσω επί ουσίας αλλά για την διαδικασία, έχετε 10 λεπτά».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συστηματική αγνόηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τρίτη ζήτησε απαντήσεις για «επιτακτική ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Ο Α. Τσίπρας επετέθη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί απουσιάζει και δεν έχει προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει στα καίρια θέματα της Παιδείας τονίζοντας: «Το ότι δεν υπάρχει εδώ αντίλογος δεν ευθύνομαι εγώ. Είναι η τρίτη φορά που καταθέτω στην ώρα του πρωθυπουργού επίκαιρη ερώτηση. Δεν αφορά τους βουλευτές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Αφορά 100.000 ελληνικές οικογένειες και μαθητές λυκείου που φέτος περνούν τον γολγοθά των εξετάσεων μέσα στην πανδημική κρίση. Με το άγχος και το στρες και την αδυναμία να κάνουν δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτούς τους 100 χιλιάδες μαθητές ο πρωθυπουργός τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Είναι η τρίτη Παρασκευή! Και αν την πρώτη Παρασκευή είχε να πάει 3ημερο στην Τήνο, την 2η και 3η Παρασκευή δεν είχε δικαιολογίες. Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους μαθητές αυτούς γιατί είναι πρωτοφανές να αλλάζει εντός της χρονιάς το σύστημα εισαγωγής. Και άλλες κυβερνήσεις άλλαξαν το σύστημα αλλά έδωσαν χρόνο στους μαθητές και οικογένειες να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Τώρα έρχεται μέσα στην χρονιά την δύσκολη και μειώνει κατά 1/3 τους εισακτέους. Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία» επεσήμανε στην τοποθέτησή του.

Με την μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να κάθετε στα έδρανα της Βουλής μη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και στα όσο ανάφερε ο Κ. Μητσοτάκης περί σκοτεινού διαλείμματος την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για θρασύτητα, σημειώνοντας: «Την ημέρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ν. Σασόλι στην ίδια ομιλία ήρθε με απολογητικό λόγο και είπε ότι ήταν λάθος η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Ήταν λάθος τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι είναι θρασύδειλος και αμετανόητος. Με όλους αυτούς που έβγαιναν και έλεγαν βάστα Σόιμπλε. Δεν θα την γράψετε ξανά εσείς την ιστορία. Είναι καταγεγραμμένη και έχει δείξει ότι η προοδευτική παράταξη σε αυτό τον τόπο έδωσε μάχες για την ευημερία στηρίζοντας τους αδύναμους. Μίλησε με θράσος και για τις προοδευτικές δυνάμεις. Δήθεν μιλώντας εξ ονόματός τους. Οι βάστα Σόιμπλε έγιναν προοδευτικοί και εμείς φασίστες. Αλλά ποιος μιλά για προοδευτισμό; Οι μακεδονομάχοι όταν υπογράφαμε την Συμφωνία Πρεσπών! Δεν πίστεψε όσα κατήγγειλε γιατί ήταν προφανές ότι αυτά ήταν προς όφελος χώρας για αυτό και τιμά την Συμφωνία. Αλλά την τιμά στα κρυφά. Όταν έρχεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν τολμά να τον αποκαλέσει με το όνομα της χώρας του. Άλλη φορά όταν θα μιλά για λαϊκισμό ο κ. Μητσοτάκης ας κοιτά τον καθρέφτη. Δίπλα στον λαϊκισμό θα υπάρχει η λέξη Μακεδονομάχοι και η φωτογραφία Μητσοτάκη».

Κακλαμάνης: Νιώθω σα να προεδρεύω στη Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το τέλος της ομιλίας το Α. Τσίπρα, ή απάντηση ήρθε από τον προεδρεύοντα της έδρας Νικήτα Κακλαμάνη. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, σχολιάζοντας την άδεια αίθουσα της Ολομέλειας και την δική του μόνο παρουσία από την ΝΔ, απάντησε στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον μοναδικό του χιούμορ, λέγοντας «νιώθω άβολα γιατί είναι σα να προεδρεύω στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που ούτε εσείς τα θέλετε αλλά ούτε και εγώ. Θα μπορούσα μα κατέβω στα έδρανα της ΝΔ να σας απαντήσω σε όλα όσα μας είπατε, αλλά δεν μπορώ και δεν επιτρέπετε από τον Κανονισμό. Ο μόνος υπουργός που είναι εδώ στα υπουργικά είναι ο κ. Οικονόμου και δεν μπορεί να απαντήσει, γιατί δεν είναι βουλευτής. Πιστεύω ότι θα ενημερωθείτε από την κυβέρνηση, ή από την υπουργό, για το θέμα ή θα υπάρξει απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο», συμπλήρωσε ο Ν. Κακλαμάνης.