Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε υψηλούς τόνους κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το κύμα κακοκαιρίας.

Αύριο το απόγευμα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ήταν ο υπουργός που απάντησε και δέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο είπε από το βήμα της Βουλής:

«Ζητάω σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή μια γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αφήνοντας ηλικιωμένους γυναίκες παιδιά στο έλεος του χιονιά. Χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό. Και έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανός να υπήρχαν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση να διδάσκονται από τα λάθη, ολιγωρίες και δραματικά αποτελέσματα ιδεοληψιών τους. Ζήτησα το λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε και παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία 4-5 συμπολίτες χάνουν την ζωή τους.

Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ.

Ο συνολικός λογαριασμός προσεγγίζει τις 23 χιλ. Η χώρα μας η χειρότερη στην Ευρώπη. Τραγικός απολογισμός. Διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει. Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος αρνούνται να ακούσουν καταλάβουν να αισθανθούν και να πάρουν μέτρα αφήνοντας την κερδοσκοπία να λυμαίνονται με την κερδοσκοπία . Διευκολύνουν την κερδοσκοπία και καταστρέφουν κάθε έννοια ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Επιλέγουν εν μέσω κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν την ΔΕΗ. Αρνούνται να μην μειώσουν τον φόρο κατανάλωσης και να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Η φθορά Μητσοτάκη υπονομεύει και φθείρει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Το ρουσφέτι, η διαπλοκή η διασπάθιση δημόσιου χρήματος οδηγούν κοινωνία σε ανασφάλεια και οροφή και οικονομία στο γκρεμό.

Οι ίδιες παλιές πρακτικές αδιαφάνειας, σπατάλης, διανομής ιματίων του κράτους είναι μαθηματικά, βέβαιο ότι θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα.

Ζήτησα εκτάκτως το λόγο γιατί η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, φωτιές, πανδημία, χιονιάδες. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ασφάλεια της πλειοψηφίας παράγει φαινόμενα κρατικού αυταρχισμού και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβάλλει την Δημοκρατία με προσπάθειες ποδηγέτησης της ενημέρωσης. Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς. Έτσι οδηγούμαστε σε αυταρχικό κατήφορο. Στην Ερντογανοποίηση. Μια εξέλιξη που δεν αξίζει στην Ελλάδα. Ζήτησα το λόγο επειδή τίποτα καλό και θετικό δεν μπορεί πια η πλειοψηφία να περιμένει από αυτή τη κυβέρνηση.

Και καλούμε όλες τις δυνάμεις να δώσουν το παρών σε αυτήν την μεγάλή μάχη για την απαλλαγή της χώρας.

Καταθέτω εκ μέρους της ΚΟ. του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας«πως προφανώς γίνεται αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας από την κυβέρνησή και από αύριο το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση για 3 ημέρες και τις απαντήσεις για όλα αυτά τα ψέματα που είπατε, θα τις λάβετε τις επόμενες τρεις ημέρες από την Βουλή».


Τι είναι και πως γίνεται η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Χρονικά περιθώρια για την κατάθεση

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.